Quantcast
Channel: Mestrer, mestrer ikke
Viewing all 169 articles
Browse latest View live

Å ivareta prinsippet om frivillighet er forskerens ansvar

$
0
0

Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem


Vi har tidligere skrevet om prinsippet om frivillighet i forskning. Dette er et prinsipp som må stå sterkt, av hensyn til alle parter og til forskningens kvalitet. Pedagogene i barnehagen Peters Hus i København som mot sitt ønske måtte delta i SPELL, som vi har skrevet om, har også blitt omtalt i siste utgave av Forskningsetikk. Pedagogisk leder Sandra Nielsen og hennes kolleger skrev et lengre notat om hvorfor de ikke ønsket å delta, men ble tvunget til å være med likevel. Prosjektleder Dorthe Bleses forsvarer dette med at de ikke bare ville ha med de barnehagene som meldte seg, de «som på forhånd var flinkest». Fra København kommune bekreftes det at barnehagen ble pålagt å delta.

I bladet gjengis intervjuer med lederne av Agderprosjektetog GoBaN, begge sier at frivillighet er ivaretatt og vektlagt. Mari Rege i Agderprosjektet sier at kommunen ikke kan overprøve den enkelte barnehage. Begrunnelsen er primært at dersom de som skal jobbe med intervensjonen ikke har tro på den, vil de ikke lykkes. Elisabeth Bjørnestad sier at barnehager som ikke ønsket å delta, har kunnet reservere seg. Det ser altså ut til at det står bedre til i de norske prosjektene enn i det danske. Problemet er at begge omtaler frivillighet på barnehagenivå, de uttaler seg ikke om samtykke gitt av den enkelte ansatte.

En institusjon kan ikke samtykke på vegne av ansatte, på samme måte som en kommune ikke kan samtykke på vegne av alle barnehager. Reportasjen i bladet Forskningsetikk viser at det kan være grunn til å rydde i de gråsonene som oppstår når hele kommuner er med i forskningsprosjekter.

Vi kjenner ikke til saker der enkelte ansatte ikke ønsker å delta i forskning barnehagen er med i. Men dersom frivilligheten kun gjelder på institusjonsnivå, kan de risikere å måtte delta mot sin vilje. Prinsippet om frivillig deltakelse kan komme i konflikt med arbeidsgivers styringsrett. Bjørn Hvinden, leder av Den nasjonale forskningsetiske komiteen for samfunnsvitenskap og humaniora (NESH), uttaler at dette er et underliggende spenningsfelt. Han mener det best løses gjennom virksomheters systemer for informasjon, drøfting og medbestemmelse.

Dersom styringsretten skulle trumfe prinsippet om frivillighet, slik Hvinden antyder, står man stadig tilbake med et problem. Tora Aasland, tidligere forskningsminister og nå leder av Kommunesektorens Etikkutvalg, sier i bladet at selv om det juridisk kan være rom for å pålegge ansatte å delta i forskning, kan det være etisk betenkelig. Hun mener at den beste etikken å la den enkelte ansatte reservere seg mot deltakelse dersom deres faglige overbevisning er at dette ikke er til beste for barna. Aasland sier seg enig i det viktige prinsippet om at frivillighet bør stå sterkt.


Forskningsetiske retningslinjer


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Bruken av mobbeprogrammer er på retur

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



28. desember 2013 hadde vi en kronikk på trykk i Aftenposten under tittelen Statsrådens disiplin-bom. Kronikken er en kritikk av antimobbeprogrammer generelt og PALS (Positiv læring støttende læringsmiljø) spesielt. Bakgrunnen for kronikken var at statsråd Torbjørn Røe Isaksen hadde uttalt at det er for lite disiplin i skolen og samtidig uttrykt støtte til skoler som benytter PALS.

Kronikken vår og debatten som fulgte, var faktisk den direkte foranledningen til at vi etablerte bloggen Mestrer, mestrer ikke. Noe av hensikten med bloggen var å rette et kritisk søkelys på kartleggingsverktøyene og programmene som selges inn mot barnehage og skole. Kritikken har dreid seg om både det instrumentelle synet på pedagogikk, mistilliten til profesjonen og den manglende respekten for barnas perspektiver som ligger implisitt i programmene.

Nylig kunne vi lese i Aftenposten at bruken av antimobbeprogrammer er på retur. Programmene som skulle utrydde mobbing, viser seg å ikke ha ønsket effekt. Det er ikke mindre mobbing på skoler som bruker slike programmer. Skolene velger i økende grad å stole på egne krefter – altså på lærerne.

Det bemerkelsesverdige er at kunnskapsministeren fortsatt ikke ser noen betenkeligheter med å fortsette millionstøtten til programmene og til sentrene som står bak. Han avviser at dette ikke er bortkastede penger. Han synes heller ikke det er grunn til å problematisere at det bare programeierne selv som målt effekten av programmene. «Er ikke det litt «bukken som passer havresekken»?» spør Aftenpostens journalist.

Det er vanskelig å se at det er hold i statsrådens påstander. Nok en gang synes han å være i utakt med fagmiljøene. Politikeres ønske om standardiserte løsninger – gjennom massekartlegging og programmer – har liten støtte fra andre fagmiljøer enn dem som har egeninteresser i at deres eget program skal bli brukt.

Hva kritikken går ut på, utdyper vi ikke her. Men vi har laget en oversikt med linker til tidligere innlegg om PALS og om bruken av antimobbeprogrammer i skolen. PALS skiller seg ikke vesentlig fra de andre programmene, da programmene i stor grad bygger på de samme premissene og har den samme tilnærmingen til atferdsregulering, belønning og straff (som riktig nok ikke kalles straff, men konsekvens).










Førstesideoppslag i Aftenposten 9. juni 2016.
  


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Koseskole i juni

$
0
0


Av Solveig Østrem


Utdanningsbyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (AP) mener det er for mye surr og kos og lek på skolen i juni. Nå vil hun tulleskolen til livs. Elever lærer nemlig ingenting hvis de bare ser en film, uten å snakke om den etterpå. Det er ikke noe poeng å «bare dra på tur» for turens egen skyld, skal vi tro byråden. Så nå skal det bli mer struktur og mindre moro for både førsteklassingene og for elever i videregående.

Spørsmålet er om byråden kjenner skolens helhetlige mandat. Kunnskapsløftet tilsier at alle elever har rett til estetiske opplevelser, naturopplevelser og deltakelse i nærmiljøet. Å skape et godt læringsmiljø er en essensiell del av lærerens arbeid. Å gi klassen gode fellesopplevelser i juni kan være med å legge grunnen for at elevene holder ut med hverandre gjennom mattetimene i november. «Kos» og «surr» framstår rett og slett som svært upresise begreper for å beskrive aktivitetene byråden bruker for å illustrere hvor ille det står til.

Tellevik Dahl bygger på anekdoter og erfaringer med egne barn for å fremme sine synspunkter. I den forbindelse kan jeg nevne at jeg har sjekket med sønnen min (snart 15). Han sier det er for lite kos og surr på skolen i juni. Jeg forventer ikke at mine anekdoter fra frokostbordet hjemme hos meg skal få betydning for skolepolitikken. Det kan allikevel minne om hva som er meningsfullt, er avhengig av hvem man spør. Vi vet at mange elever opplever dagens prestasjonsorienterte skole som relativt meningsløs.

Byråden angriper alle former for undervisning som bryter med tradisjonell klasseromsundervisning. Men aktivitetene hun viser til, har derimot en lang tradisjon i norsk skole. Og har ikke juni alltid vært en måned med rom for å legge bort timeplanen å fylle dagene med noe helt annet: med fellesskap, opplevelser og varige minner?

Da jeg hørte Tone Tellevik Dahl snakke om koseskolen, kom jeg til å tenke på klasseturen på slutten av fjerde. Vi dro til Veganeset sammen med en gruppe utviklingshemmede. Jeg vet ikke om vi lærte noe, vi var jo «bare» på tur, men jeg husker det som fine dager.

Nå heter det kose-skole eller surre-skole, i 1979 het det bare det bare skole.


Koseskole anno 1979.

Bare tur anno 1979.

Surr og rot, juni 1979.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Anna Sethnes reformpedagikk kan vitalisere skolen

$
0
0


Av Willy Aagre



Kronikken er tidligere publisert på nettsidene til Høgskolen i Sørøst-Norge. Her kan du også lese intervju med Willy Aagre.

Det er nesten bemerkelsesverdig at den forskningsmessige interessen for Anna Sethne og hennes verk i den norske skolen fram til nå har vært så begrenset. Hun ble vår tydeligste talsperson for en barnevennlig og kunnskapsfremmende måte å organisere skolen på, der barnets behov for aktivitet og erfaring ble satt i høysetet. Hun sluttet seg til en internasjonal nyskolebevegelse med front rettet mot lærernes «prekesyke» fra kateteret, selve ursymbolet for en tidsødende og passiviserende undervisningsform. For hundre år siden visste alle i skolenorge hvem hun var. Hun redigerte skolebladet som fikk navnet Vår skole, der hun skrev entusiastisk om reformpedagogiske skoleforsøk og ved flere anledning gikk hardt ut mot de mange usaklige forbigåelsene som kvinnelige søkere til lederstillinger i folkeskolen ble rammet av. I tillegg uttalte hun seg jevnlig om skolespørsmål i de fleste riksdekkende avisene, ofte med skarp brodd rettet mot skolemyndigheter og sentrale skolepolitikere.

I 1919 lyktes det henne endelig å bli overlærer ved Sagene skole, en stor skole med over 1700 elever i en arbeiderklassedominert skolekrets på østsiden av Akerselva. Fra den posisjonen vokste hennes renomme som reformpedagogikkens store fanebærer i Norge, og denne rollen beholdt hun helt fram til sin død. En kan spørre seg om det er den nokså utbredte, men stort sett alltid løst funderte kritikken av hva «reformpedagogikk» er for noe, som delvis kan forklare den langvarige tausheten om Sethne og den pedagogiske praksisen hun sto for. Det er nå på høy tid, ikke minst i lys av dagens tendens til detaljstyring av skolen, å rette større oppmerksomhet mot det Anna Sethne klarte å gjennomføre rent pedagogisk, en innsats som førte til internasjonal berømmelse, både for henne selv og den skolen hun var leder for.

Anna Sethne (1872 – 1961) vokste opp i fattige kår sammen med sin mor i Drammen, under navnet Anna Cathrine Johannesen. På skolen utmerket hun seg tidlig og ble beste konfirmant i sitt kull da hun sto for presten i Bragernes kirke i 1887. Takket være nødvendig økonomisk hjelp fra framstående drammensborgere som så hennes store evner, flyttet hun til Kristiania for å gjennomføre lærerinneutdanningen der i årene 1889 - 1891. I sin praksisperiode på Sagene skole møtte hun blant andre lærerinnen Anna Rogstad, som allerede da var en landskjent forkjemper for kvinners rettigheter. Rogstad ledet på dette tidspunktet landets største og mest aktive interesseforening for pedagoger, Kristiania lærerinneforening. Denne posisjonen bidro til at hun ble nestleder i Norges lærerforening da den ble stiftet i 1892. På det tidspunktet hadde Anna flyttet tilbake til Drammen for å undervise i folkeskolen der.

Det var nok det sterke fagmiljøet blant lærerinnene i hovedstaden som tiltrakk henne da hun søkte og fikk sin første stilling i Kristiania i 1897. I 1899 giftet hun seg med en lærerkollega fra årene i Drammen, Johan Sethne. Både Johan og Anna tilbrakte alle sine seinere yrkesaktive år på østkantskoler, Vaterland skole for Johans del og skolene i Vahlsgata, Lakkegata og til slutt på Sagene skole for Annas del. På disse skolene arbeidet hun hardt for at hennes elever skulle kunne oppleve det samme som hun selv hadde opplevd, nemlig at skolen for mange av de fattige arbeiderbarn kunne bli veien inn til kunnskapen og derfra videre ut av fattigdommen. Dette ble en viktig del av standpunktet for sosialismen som hun begynte å innta for vel hundre år siden og skulle beholde resten av livet.

Kvinnesak og organisasjonssak

I en tid da lærerinner vanligvis sluttet i sine stillinger da de ble mødre, gikk Anna motsatt vei. De tre første barna kom på løpende bånd, i 1900, 1902 og 1904, men Anna fortsatte å undervise. Etter hvert begynte hun også å engasjere seg skolepolitisk, fra 1906. Dette kan godt ha bunnet i at Anna Rogstad samme år søkte overlærerstillingen på Grünerløkka og ble forbigått. Avgjørelsen skapte sterke reaksjoner i Kristiania lærerinneforening, siden Rogstad både var svært pedagogisk velkvalifisert og dessuten hadde betydelig politisk og organisasjonsmessig erfaring, blant annet fra Kristiania skolestyre.

Under landsmøtet i Norges lærerforening i 1911 lå det an til at lærerinnenes til da relativt sterke representasjon i styret skulle blitt tatt fra dem. Dette førte til at de fleste kvinnene forlot landsmøtet og tok initiativ til å etablere en egen organisasjon. Norges lærerinneforbund ble formelt stiftet i 1912, og Anna Rogstad ble forbundets første leder. Anna Sethne ble styremedlem og pekt ut som redaktør av forbundets fagorgan. Gjennom denne posisjonen sørget hun for at lærerinne ble holdt godt orientert om pedagogiske reformer i Norden, det øvrige Europa og USA, og at nye vitenskapelige innsikter fra pedagogikk og psykologi ble formidlet til medlemmene.

Faglige impulser nasjonalt og internasjonalt

Anna Sethnes nære kollega ved Lakkegata skole, Helga Eng, hadde begynt på en vitenskapelig utdannelse i psykologi i Tyskland i 1909 og dette bidro sterkt til Sethnes økende innsikt i fagpedagogiske spørsmål. Eng disputerte med en avhandling om barns begrepsforståelse i 1913 og ble dermed den tredje kvinnen i Norge med doktorgrad. I bladet skrev Sethne om nye skolemodeller, som Montessoris skole i Italia og Jan Ligtharts skole i Nederland. Hun fornorsket John Deweys tenkning og understekte betydningen av at barna kunne «å lære ved å gjøre» allerede i 1913. Som nestleder i «Den norske Forældreforening» sørget hun for å få framstående utenlandske pedagoger til Norge, blant annet Ligthart og den reformpedagogisk orienterte danske professoren Edvard Lehmann.

Sin skolepolitiske erfaring fikk Sethne fra Kristiania skolestyre, pluss ved anledninger der hun representerte forbundet i møter med landets skoledirektører. Likevel ble hun ved et par anledninger forbigått som søker til overlærerstillinger, inntil hun endelig fikk posten på Sagene skole, tretti år etter at hun fikk sin første praksiserfaring fra samme sted. Nå var hun blitt skolens øverste leder og dessuten nyvalgt leder i Norges lærerinneforbund etter at Rogstad gikk av på landsmøtet sommeren 1919. Fra da av gikk det slag i slag med bevisst endrings- og utviklingsarbeid på sin egen skole, i retning av det som inspirert av Georg Kerschensteiners banebrytende arbeid i Tyskland ofte ble kalt arbeidsskolen. 1920-årene ble avgjørende for hennes inntreden i den internasjonale reformpedagogiske bevegelsen. Her følger noen eksempler.

  • Landets første lesestue ble etablert på Sagene skole i 1922. Rommet ble planlagt i nær kontakt med barnebibliotekarer ved Deichmanns bibliotek. Utvalget av bøker var stort og rommet var trivelig innredet og ble fort en populær arena for leseglade elever.
  • Sagene skole fikk et nybygg som sto ferdig i 1926. Sethne hadde en sterk påvirkning på hvordan dette ble utformet. Gangene ble utstyrt med montre der barnas formingsarbeider ble utstilt og alle klasserom hadde tre vegger som barna kunne dekorere i forbindelse med faglige prosjekter.  Sandkassa hadde en sentral plass i klasserommet som formidlingsmåte og bearbeiding av ulike tema.
  • Det tverrfaglige fagområdet hjemstedslære fikk en nøkkelrolle i de første årene og fikk sine egne spesialrom. Sentralt i fagets ideologi var nær kjennskap til stedets geografi, dets flora samt de lokale arbeidsplassene og kulturinstitusjonene, både de som lå i skolens nærområder og de nasjonale som lå sentralt nede i bykjernen.
  • I 1929 ble hun leder av den norske seksjonen av New Education Fellowship, en idealistisk bevegelse som kjempet for at barna skulle få mer innflytelse i skolehverdagen, og der samarbeid skulle settes i høysetet på bekostning av konkurranse. Bevegelsen utviklet en framsynt fredspedagogikk for å motvirke den ødeleggende nasjonale sjåvinismen som la grunnlaget for 1. verdenskrig.
 

Noen forutsetninger for etableringen av Sageneforsøkene

Sagene skole fikk mange dyktige unge medarbeidere utover på 1920-tallet. Tiden var inne til å søke om tillatelse og støtte fra skolestyret til mer gjennomgripende reformpedagogiske forsøk fra og med skoleåret 1930-31. Dette gikk gjennom i skolestyret, ikke minst på grunn av interessen fra Oslos nye skoleinspektør, Bernhof Ribsskog. En viktig detalj i søknaden var at Sethne ikke søkte på vegne av hele lærerstaben på 50 pedagoger, men for «om lag 20 lærere og lærerinner» som identifiserte seg med de reformpedagogiske prinsippene som forsøkene skulle styres etter. Blant disse kan følgende nevnes:

  • Fagintegrering med god kopling mellom teori og praksis og utstrakt bruk av praktisk-estetiske fag som konkretisering
  • Vekt på barns interessedanning som drivkraft i læreprosessene
  • Sterkere foreldresamarbeid og invitasjon til at foreldrene kunne komme på skolen å få bedre kjennskap til elevenes arbeidsmåter der
  • Vekt på en kombinasjon av selvstendig individuelt arbeid og arbeid i grupper
  • Arbeid for at skolen tar ansvar for å styrke barnas fritidsinteresser, særlig innenfor musikk og idrett
Som et illustrerende eksempel på arbeidsmåter kan gutteklassen til lærerinnen Thyra Andren trekkes fram. Hun bygget mye av norskundervisningen sin i 6. og 7. klasse på klasseavisa Sagbla’. Til sammen ble det utgitt elleve numre av denne avisa, og den ble drevet helt uten innblanding fra Andrens side og bygget på ulike redaksjonsgrupper med en elev i rollen som redaktør for hver av disse. Det fins et NRK-opptak fra 1934 som er tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket. Der presenterer sjetteklassingene avisa si på et foreldremøte.

Skyteskive

Sethne brukte selv ikke uttrykket reformpedagogikk i særlig grad. Hun foretrakk «nyskolen» som det mest egnede begrepet, en skole styrt av praksisbaserte kunnskaper om hvordan barn lærer og trives sammen. Hun ville hun nok reagert kraftig hvis hun hadde sett de følgende uttalelsene om reformpedagogikken.

  • Statsråd Torbjørn Røe Isaksen i Aftenposten 5. mars 2016: «SV-skolen, et sted å være å alt det der, er helt utdatert. Det er ikke det skolenorge holder på med lenger.»
  • Bjørgulf Braanen, redaktør i Klassekampen i en lederartikkel om forholdene i svensk skole 29. mai 2013:«Når dette så ble kombinert med moderne reformpedagogikk, der elevene skulle styre sin egen læring, gikk det fullstendig galt.»
  • Stortingsrepresentant Michael Tetzschner i Dagbladet 20. november 2011: «En årsak til at dannelsesbegrepet kom i miskreditt mot slutten av 1900-tallet, har sammenheng med kulturradikalismen og den påfølgende reformpedagogiske bevegelse, hvor utformingen av samfunnet i en spesiell retning var overordnet kunnskapsformidlingen.»
  • Per Bjørn Foros, tidligere førsteamanuensis i pedagogikk i Klassekampen 12. mars 2011:«Det som gjelder er ro, orden og tydelig klasseledelse. Reformpedagogikkens tid er over.»

Gjennomgående skaper sitatene et bilde av at reformpedagogikk innebærer en skole med lemfeldig forhold til kunnskap, en skole preget av oppløsning og dårlig organisering. Når en gjennom rapporter fra Sageneforsøkene ser hvor grundige og nettopp kunnskapsorienterte de involverte pedagogene var, samtidig som de bevisst trakk inn elevenes egne interesser inn i sine måter å bearbeide lærestoffet på, er det forunderlig å registrere hva som i det norske mediebildet kan dukke opp som løselige assosiasjoner til «reformpedagogikk». Sitatene over framstiller et bilde av denne pedagogikken så langt unna Sethnes tanker om en elevaktiv arbeidsskole som det er mulig å komme. Et sitat fra en annen sentral sagenelærer i forsøksårene, Rebekka Selte, seinere overlærer ved Bjølsen skole i Oslo, illustrerer tydelig hvor arbeidskrevende det kunne være for lærerne å tilegne seg nyskolens arbeidsmåter.

Det er innlysende at denne arbeidsform krever langt mer av læreren enn klasseundervisningen. For det første må læreren kjenne hver enkelt barn og dets hjemmemiljø så godt at man alltid vet hvor meget eller hvor lite man kan fordre av barnet både i arbeidsprestasjon og ellers i alle forhold. Noen barn må ha daglig kontroll like sikkert som den samme kontroll for andre ville være den groveste urettferdighet.

En er fristet til å spørre om hva slags «reformpedagogikk» som er skyteskive for denne svært lite treffsikre kritikken. En kan spørre seg: Hvor kommer slike vandrehistorier fra og hvem har interesse av å opprettholde og spre dem?



Bysten av Sethne i foran Sagene skole forbinder nåtid og fortid. Bysten ble laget i 1952. Nå i 2016 skal hundrevis av barn fylle denne og andre skolegårder. Gjesteblogger Willy Aagre mener skolene i mye større grad bør la seg inspirere av Sethnes reformpedagogikk. Foto: Cedrik Archer.




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Å snakke til eller snakke med

$
0
0

Av Solveig Østrem



Kjøkkenbordsamtalene tilhører mine beste barndomsminner. De startet gjerne ved kveldsmaten, men de kunne vare lenge etter at alle var ferdig å spise. Såvidt jeg husker, fantes det ikke leggetider da jeg var liten. Kjøkkenbordsamtalene var viktige kontaktpunkt mellom barn og voksne som levde sine liv hver for seg det meste av dagen. Men enda viktigere: De åpnet verden for meg, gjennom alt fra diskusjoner om kristen formålsparagraf og situasjonen i Sør-Afrika til fortellinger om å vokse opp under krigen. Som barn av to spesialpedagoger fikk jeg også kunnskap om diagnoser, om integrering av utviklingshemmede og om retten til opplæring for alle.

Jeg kan huske en samtale som fant sted da jeg var i 12-årsalderen. Først og fremst husker jeg noe faren min sa, jeg vet ikke om jeg selv bidro med annet enn å lytte oppmerksomt. Han snakket om det å få barn. Han var opptatt av det absurde ved at man setter barn til verden, til tross for alt man, etter to verdenskriger, vet om den. Det kan hende han sa noe om å ha tro på det gode i mennesker, eller om å ha mer tro på neste generasjon enn på den forrige. Men det som gjorde sterkest inntrykk var det han sa om barneoppdragelse. «Det sies at det er vanskelig å oppdra barn,» sa han. «Men det er det ikke, det er ganske lett. Det handler bare om å snakke med barn, ikke til barn». Jeg tror jeg forsto hva han mente, i hvert fall syntes jeg han sa det på en fin måte.

Mange år senere satt jeg ved et kjøkkenbord igjen, denne gangen sammen med sønnen min. Vi snakket om skole, om lærere og om det å gå på ungdomsskolen. Han hadde erfart overgangen fra barneskolen som en brå overgang mellom to forskjellige verdener. Spesielt opplevde han lærerne på ungdomsskolen som helt annerledes enn dem han kjente fra barneskolen. Han strevde med å forstå «hvorfor de ikke bare kan oppføre seg som helt vanlige lærere».

Dette er en gutt som vanligvis kommer godt overens med folk, inkludert voksne. Derfor lurte jeg på hva som var forskjellen på ungdomsskolelærerne og voksne han har tillit til, som for eksempel Anders, kontaktlæreren på barneskolen, eller Beate, instruktøren for teatergruppa hans. Han svarte uten å nøle: «Det er at de snakker medoss, ikke bare til oss.»

Lærere som er interessert i å snakke med elevene og ikke bare tildem, er avgjørende for både trivsel og læring. Men i dagens skole er det dessverre mange som ikke ser verdien av dialog. Å lytte til elevene er blitt ensbetydende med å gi fra seg styringen og overlate ansvaret til de unge. Dialog forstås nærmes som det motsatte av kunnskapsformidling. Reformpedagogikken er på denne måten blitt skyteskive for lite treffsikker kritikk, skriver Willy Aagre i en kronikk om Anna Sethne, en av reformpedagogikkens grunnleggere.

Det faren min snakket om rundt 1980 og som sønnen min gjentok nesten ordrett i 2016, var omtrent det samme Anna Sethne som var opptatt av på begynnelsen av 1900-tallet. Hun tok et oppgjør med «lærernes «prekesyke» fra kateteret, og hun ble ifølge Aagre «vår tydeligste talsperson for en barnevennlig og kunnskapsfremmende måte å organisere skolen på».

Jeg tror det er på tide med et nytt oppgjør med læreres «prekesyke». Elevene fortjener en barnevennlig skole der lærerne snakker med og ikke bare til dem. Det er også på høy tid å revitalisere reformpedagogikken og hente fram igjen Anna Sethnes ideer.

Willy Aagres kronikk kan du lese her.


En leksjon i hvorfor man bør snakke med barn. Illustrasjon: Arild Julius Østrem




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

Kjære student!

$
0
0


Av Solveig Østrem

 

Dette innlegget sto opprinnelig på trykk i Apeironavisa under tittelen «Hilsen mamma». Avisa ble utgitt av filosofistudentenes linjeforening ved NTNU i forbindelse med fadderuka 2016. Forfatteren er mor til tre, hvorav to er hybelboende studenter.





Det finnes to fortellinger om studenttilværelsen.

Den ene handler om den fantastiske studietida. Det er en fortelling om nye venner, om uforglemmelige fester, om å møte noen som deler dine interesserer, og om gleden ved å kunne fordype seg i et fag du liker. Det er fortellingen om den store friheten før man innhentes av alvor, forpliktelser og nedbetaling av studielån.

Den andre fortellingen handler om studenter som ikke finner seg til rette, om ensomhet, om ikke å mestre prestasjonsjaget og om å ha valgt feil studium. Like sikkert som at bladene faller av trærne om høsten, er det at førstesideoppslagene om denne fortellingen kommer. Da kan vi for eksempel lese at en av fem studenter er ensomme, og at en viss andel sliter psykisk. Og så kommer ekspertene og forteller at mørketallene er store.

Problemet med disse to fortellingene er at de er uforenlige. Hvis du ikke opplever at du er del av den første fortellingen, kan du komme til å tro at det er den andre som blir din fortelling. Hvis du er den ene av fem som er ensom, kan du komme til å tro at studielivet er en fest for alle de andre, og at fire av fem studenter har venner ved hvert kantinebord.

Men ikke tro på noen av fortellingene. Ingen av dem er sanne, selv om det finnes sannheter i begge. Ikke tro på ekspertene heller. Ikke vær redd for å bli dratt inn i mørketallene. Prøv heller å senke skuldrene, ha nøkterne forventninger, og gi det hele litt tid. Det er ingen katastrofe om du opplever noen ensomme kvelder på hybelen. Det hører med, ikke for en av fem, men sannsynligvis for fem av fem. Ensomhet er ingen psykisk lidelse. Ensomhet – innimellom – er til å leve med.

Som student er det mye du må greie helt alene: Du må huske å betale semesteravgiften, du må få studielånet til å vare hele måneden, du må komme deg opp om morgenen, du må lage middag, du må komme gjennom pensum og du må stå til eksamen. Hvis du er ny i byen, må du etablere et nytt sosialt nettverk. Det er ingen som ordner alt dette for deg. Det er klart at det er øyeblikk da alt dette kjennes uovervinnelig. Og ensomt.

Med vanligvis går det over. For noen begynner den fantastiske studietida først det tredje året. Når de ser tilbake, husker de kanskje ikke at de slet seg gjennom det første. Noen finner ut etter et år at de «valgte feil», og så begynner de på et annet studium. Det er heller ingen katastrofe, selv om myndighetene forteller unge mennesker helt ned i ungdomsskolealder – der «utdanningsvalg» er et eget fag – hvor viktig det er å velge riktig. I ettertid vil kanskje studiet man ikke fullførte, fortone seg en viktig omvei og ikke som en feil.

Jeg prøver ikke å bagatellisere verken ensomhet eller psykiske lidelser blant studenter. Jeg prøver bare å si at du behøver ikke å være redd for å bli en den av den triste statistikken bare fordi du sitter ensom på hybelen en og annen kveld. Ha gjerne store forventninger, og nyt alt som er nytt og spennende. Men vær litt tålmodig hvis det tar tid før fortellingen om den fantastiske studietida blir din fortelling. Og husk å ringe hjem. Moren din lurer sikkert på hvordan du har det. Ta sjansen på at hun tåler å få et ærlig svar – uten å sende deg hjem med første fly.

Illustrasjon: Arild Julius Østrem



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Er faglitteraturen god nok?

$
0
0


Av Solveig Østrem


«Et fag på ville veier» er tittelen på et essay av litteraturkritiker og sykepleiestudent Cathrine Krøger. Hun kaller mye av det hun leser i pensumlitteraturen på sykepleiestudiet, for kvasiakademisk ordgjørme. I sine bestrebelser på å oppnå anerkjennelse har sykepleiefaget, ifølge Krøger, utviklet «en tåkete hybrid av et fagspråk».

Krøgers kritikk har vakt oppsikt og skapt debatt. Mange vil si at det er på høy tid med en lignende gjennomgang av faglitteraturen innen andre fagfelt. Ingeborg Tveter Thoresen er en av dem som, i en artikkel i Første Steg, stiller spørsmål ved om fagbøkene som presenteres for barnehagelærerstudentene, er gode nok. Hvis en etablert litteraturkritiker leste pensumlitteraturen på barnehagelærerutdanningen, er det ikke sikkert den ville kommet noe bedre ut enn sykepleielitteraturen.

«Om det er noe sommerens debatt om språket i lærebøkene har vist, så er det nettopp at vi trenger profesjonell og uavhengig kritikk også av denne typen litteratur,» skriver redaktør Sindre Hovdenakk i siste av nummer av Prosa. Denne utgaven er en oppfølging av diskusjonen som startet med Krøgers kritikk. I mitt bidrag i dette nummeret peker jeg på noen av utfordringen barnehagepedagogikken, som en ung disiplin, står overfor. Jeg argumenterer for at «vi trenger et presist fagspråk» og forsøker å si noe om hva som gjør språket presist – og dermed akademisk i egentlig forstand.

Essayet kan du lese her.


Se siste nummer av tidsskiftet Prosa.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

Verdien av å leke

$
0
0


Av Jon Kaurel og Solveig Østrem


Denne kronikken ble publisert i Klassekampen 16. november 2009 som en kommentar til stortingsmeldingen «Kvalitet i barnehagen». Tiltakene regjeringen foreslo i meldingen, bygde på et regnestykke som viste hvor mye det i kroner og øre  lønner seg å investere i små barn. Når vi nå publiserer kronikken på nytt, er det fordi de samme argumentene stadig gjentas. Spesielt er det interessant å se at amerikanske effektstudier med liten overføringsverdi brukes for å legitimere nye tiltak i norske barnehager.


Hensikten med å gå i barnehage er å leke og være sammen med venner. Det mener i alle fall barna som ble intervjuet i forbindelse med evalueringen av arbeidet med barnehagens rammeplan som presenteres i rapporten «Alle teller mer». Det barna opplever meningsfullt, omtales som lek uavhengig av om det dreier seg om samvær med andre barn eller aktiviteter knyttet til et fagområde.

Når barna oppfatter leken som betydningsfull, har de støtte i pedagogisk forskning som både fremhever lekens egenverdi i barns liv og dens betydning for barns læring. Disse aspektene står også sentralt i barnehagens samfunnsmandat. Den nye formålsparagrafen sier at barnehagen skal ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

Den nye kunnskapsministeren står overfor store utfordringer når hun nå har ansvar for å realisere dette formålet. I mai la hennes forgjenger frem stortingsmeldingen «Kvalitet i barnehagen» (St.meld. nr. 41 (2008–09)). Regjeringen har lovet at fem års satsing på kvantitet skal følges av fem år med fokus på kvalitet. Det er imidlertid uklart hva som menes med kvalitet. Det mangler ikke på forsikringer om at man vil hegne om barnehagens egenart og det helhetlige synet på lek og læring. Men de konkrete tiltakene som er foreslått, peker i andre retninger. Dette har sammenheng med at de sentrale premissleverandørene for kvalitetsmeldingen befinner seg langt borte fra det barnehagefaglige kunnskapsfeltet. Tiltakene er i stor grad basert på rapporten fra Fordelingsutvalget (NOU 2009: 10), som i hovedsak besto av økonomer.

Spørsmålet er om den barnehagen regjeringen ønsker seg, anerkjenner barndommens egenverdi, slik det er formulert i formålsparagrafen, eller om barn snarere forstås som investeringsobjekter. For kvalitetssatsingen begrunnes med at det «lønner seg». Det påpekes at «internasjonal og nasjonal forskning viser at tidlig innsats gir stor gevinst» og at «grundig dokumentasjon på forskning viser at førskoletiltak er viktige og kostnadseffektive». Den samme argumentasjonen finner vi i stortingsmeldingene om kvalitet i skolen og om tidlig innsats for livslang læring. Disse bygger igjen på en rapport fra Senter for økonomisk forskning, som setter opp regnestykket: «For hver krone vi investerer på ferdighetsstimulerende førskoletiltak vil vi få brutto gevinster på mellom 1,40 og 4,50 kroner.»

Tanken om barnehage som en lønnsom investering kan virke uangripelig fordi den kobles sammen med gode intensjoner om å hjelpe de sosialt mest utsatte barna. Gevinsten man vil oppnå, er sosial utjevning gjennom størst mulig «læringsutbytte» for alle barn.

Problemet med stortingsmeldingen er ikke intensjonene om å skape et mer inkluderende samfunn. Ei heller ønsket om at barn skal lære i barnehagen. Det er heller ingen grunn til å tvile på at gode barnehager har en positiv betydning, ikke bare for barns liv her og nå, men også i et langsiktig perspektiv. At dette koster penger er også ubestridelig.

Men vi står overfor store problemer når fagpersoner som har sin ekspertise på områder der ting kan tallfestes i kroner og øre, også får legge premissene for barnehagens innhold. Fordelingsutvalgets økonomer har opplagt mye kunnskap om statistisk metodologi, men manglende kunnskap om små barns læring. På et svært sviktende grunnlag trekkes det konklusjoner om barnehagens sosialpedagogiske tradisjon og dens helhetlige læringssyn. Det at barnas egne interesser og spørsmål danner grunnlag for læringsprosesser, fremholdes nær sagt som skadelig for de mest utsatte barna. Resonnementet går ut på at de barna som «har mange positive læringsopplevelser i hjemmet», så å si stikker av med hele læringsutbyttet i barnehagen. Med et kjapt og tilfeldig resonnement er interesse og motivasjon skrevet fullstendig ut av barns læringsprosesser.

Økonomenes løsning er å endre rammeplanen, slik at den rommer konkrete læringsmål og planer for hvordan målene skal nås av alle barn. De vil innføre krav om kjernetid der innholdet preges av formelle og voksenstyrte læringsaktiviteter.

Påstanden om at en barnehage som legger mindre vekt på barns initiativ og mer vekt på formell læring gir økt sosial utjevning, fremmes på et syltynt grunnlag. Likevel tas den for god fisk i stortingsmeldingen. Dokumentene og rapportene meldingen bygger på, presenterer konklusjoner som nærmest er basert på ren synsing fra noen få samfunnsøkonomer som har kommet over gamle effektstudier av fra USA med liten overføringsverdi til norske forhold. Problemet er at for hver gang konklusjonene gjentas faller eventuelle forbehold vekk, og argumentet tiltar i styrke. I stortingsmeldingen er det nærmest blitt en ubestridelig sannhet. Korrelasjon (at det er sammenheng mellom to forhold) blir raskt ensbetydende med kausalitet (at det ene er årsak til det andre) når grunnlagsdataene skrelles vekk for å få frem poenget.

Poenget er at vi må investere tidlig for å få mest mulig igjen senere. Det som her legges til grunn, er nobelprisvinner i økonomi James Heckmans ideer om multiplikatoreffekt. Hans hovedtese er at jo tidligere vi lærer, dess mer rekker vi å lære videre i livet.

Dette er gjennomgangstonen også i den ferske OECD-rapporten «Doing better for children». OECD konkluderer dessuten med at tiltakene rettet mot barn må evidensbaseres gjennom såkalte cost-benefit-analyser for å finne ut hva som gir størst avkastning. Problemet med både Fordelingsutvalget og OECD er at konklusjonene stemmer fordi premissene som legges til grunn er så forenklede at konklusjonene ved første øyekast virker rimelige. Med et annet ord: de blir selvreferensielle. Men i virkeligheten er det som å skrelle løk: Man finner ingen kjerne, og blir kun sittende igjen med tårer i øynene.

Så, kjære Kristin Halvorsen: Som statsråd er du avhengig av gode rådgivere. Men du er selv ansvarlig for hvilke rådgivere du velger å lytte til. For en finansminister er vanen med å lytte til økonomer godt innarbeidet. Spørsmålet blir i hvilken grad den nye kunnskapsministeren viser evne til å omstille seg. Vil du først og fremst lytte til samfunnsøkonomer som etterspør målbar effekt og læringsutbytte som lar seg kartlegge? Eller vil pedagogisk kunnskap om lek og læring legges til grunn for fremtidens barnehage? Vil vi bevege oss i retning av en evidensbasert eller en verdibasert barnehage?

Hva et barn er verdt er først og fremst et spørsmål om etikk, ikke om økonomi. Derfor bør vi kanskje lytte til det barna selv sier at de verdsetter: hverdager preget av lek og samvær som åpner for gode vennskap.

Illustrasjon: Arild Julius Østrem


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.


Du er politiker. Jeg er barnehagelærer. Og du tar feil om timeout

$
0
0

Av Caroline Storheim 



Blir du bedt om å ta deg en timeout på benken av dine kolleger, Heidi Greni, hvis de oppfatter deg som urimelig? Det gjør de neppe, og det gjør man heller ikke i barnehagen når barn ikke gjør «som den voksne sier».

Et kjapt søk på hvem du er, forteller meg at du er en gårdsdatter og at du har gått på samvirkeskolen, utover videregående skole. Du har tidligere jobbet som butikkmedarbeider, og nå er du altså stortingsrepresentant for Senterpartiet.

Hvordan du er blitt den man søker meninger om arbeid med barn fra et for meg litt underlig, men det er nå så at du er blitt spurt, og valgt å svare. Derfor får du dette motsvaret også.

Litt om meg, kanskje. Jeg har en bachelorgrad i spesialpedagogikk fra Universitetet i Oslo. Jeg har videreutdanning i småbarnspedagogikk og barnehagepedagogikk fra Høgskolen i Oslo, og jeg er nå sisteårs masterstudent i barnehagepedagogikk og profesjonskunnskap ved Høgskolen i Vestfold (HSN). Det kan være verdt å nevne at jeg har jobbet som pedagogisk leder siden 2009. Jeg opplever meg som berettiget til å tale deg imot.

Du hevder at barn som får det som de vil kan få adferdsproblemer i skolen. Hvordan du trekker den konklusjonen hadde vært svært interessant å få vite, da dette så vidt meg bekjent er en påstand uten tyngde.

Det jeg kan fortelle deg er at i dialog med kompetente voksne styrkes barns språkferdigheter og kompetanse, og de kan i gode dialoger oppnå positiv selvoppfatning.

Positiv selvoppfatning beskytter mot adferdsproblemer

Det vi vet er at gode språkferdigheter og positiv selvoppfatning er to beskyttelsesfaktorer mot adferdsproblemer. Barn som opplever å bli lite hørt, og i verste fall får opplevelsen av å krenkes, utsettes derimot for to risikofaktorer som i ytterste konsekvens kan medføre problemadferd i skolen. En timeout på benken foran 18 andre barn kan i aller høyeste grad oppleves som en krenkelse.

Du hevder også at voksne selvfølgelig skal bestemme klær etter vær. Og her er jeg helt enig med deg. Likevel er det altså ikke en legitim grunn til å påføre barnet tvang. Jeg som voksen kan inngå i en dialog med barnet om å kle på seg etter hva jeg mener er korrekt, men vinner ikke mine argumenter frem har jeg altså tapt. Å dytte denne genseren over hodet på barnet hjelper hverken barnet eller meg.

Det jeg som voksen kan velge å gjøre, er å la barnet få en erfaring med hvorfor jeg mener som jeg gjør, og kanskje barnet blir enig med meg når vi kommer ut. Jeg kan altså pakke ned den tykke genseren i egen sekk, og ha den i beredskap når og hvis barnet begynner å fryse. Barnet får derfor en erfaring med hva det vil si å fryse, hvorfor det kan være lurt å ha på klær, samtidig som det får en opplevelse av å bli forstått og anerkjent som subjekt.

Man inngår altså i en dialog med barnet om dette og anerkjenner barnet som et subjekt. For vi vil ha barn med positivt selvbilde, vil vi ikke? Det er som sagt en av de sterkeste beskyttelsesfaktorene mot adferdsproblemer på skolen.

Påstandene dine er fra et ufaglært ståsted

Så hvorfor var det relevant hvem vi var, kan man så lure på.

I dagens barnehager er det ca. 70 prosent ufaglærte som jobber direkte med barna. 30 prosent er faglærte. Ut fra dine ufaglærte påstander kan vi trolig derfor se hvorfor noen velger å handle som de gjør, når de mangler den nødvendige kompetansen til å forstå hvorfor man kan og bør handle annerledes. Derfor er det faktisk helt nødvendig å øke den faglige kompetansen innad i barnehagene, slik at man nettopp slipper situasjoner hvor det forekommer tvang og krenkelser, og heller jobber mot en barnehage som preges av anerkjennelse, likeverdighet, demokratisk deltagelse og medborgerskap.

For å få til dette kan vi ikke fortsette med enkle veiledere – vi må forsterke den faglige kompetansen i barnehagene.





Innlegget er tidligere publisert i Aftenposten 17. oktober som et av flere oppslag om bruk av makt og tvang i barnehagen.


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.



Fiksjon og etikk

$
0
0


Av Solveig Østrem



Debatten om kunst og etikk, litteratur og virkelighet har med jevne mellomrom fylt avisspaltene. Slik vil det nok være så lenge det skrives bøker. Nå er debatten aktuell igjen. «Tiden er moden for fiksjon og fabulering», skriver Aftenpostens Ingunn Økland. Første gang jeg ytret meg om forholdet mellom etikk og litteratur var med et innlegg i Klassekampen 10. oktober 2003. Den aktuelle saken var utgivelsen av Åsne Seierstads bok «Bokhandleren i Kabul». Mye av det jeg skrev den gangen, kunne jeg sagt i dag.


Debatten omkring Åsne Seierstads bok illustrerer et ekte etisk dilemma: På den ene side skal litteratur beskrive menneskelige erfaringer slik at det kommuniserer med mennesker i den historiske virkelighet. På den annen side skal ikke litteratur medføre at menneskers integritet krenkes ved at det som befinner seg innenfor levende menneskers fortrolighetsgrense blir offentlig eie. I stedet for å reflektere dette dilemmaet, har debatten omkring Seierstads bok hatt et goddag-mann-økseskaft-preg. En del av anklagene mot Seierstad har vært unyanserte og tendensiøse. Det hevdes at hun ikke kjenner afghansk kultur, og det kan hende det stemmer. Men hvis underteksten er at hun «ikke forstår at vold kan være en måte å vise kvinner respekt på», er det god grunn til å skrive bok om det. Det er nok å minne om at det var da det private ble et offentlig anliggende, kvinnemishandling ble omdefinert fra «husbråk» til samfunnsproblem.

Litteratenes svar på kritikken har vært altfor enkelt.

Litteraturviter Harald Nilsen forsøkte i Dagbladet 3. september å sette punktum for debatten ved å sette den inn «i sin rette sammenheng». De forargede informeres om at litteratur dreier seg om fiksjon, ikke om virkelighet. Nilsen forutsetter at diskusjonen bygger på en misforståelse som lett lar seg oppklare: Jeg som trodde bokhandleren i Kabul var bokhandleren i Kabul!

Fiksjon og virkelighet

Når Nilsen enkelt og greit trekker opp grensen mellom fiksjon og virkelighet, gir han den skjønnlitterære forfatter full frihet til å definere hvor denne grensen går. Nilsens innlegg er helt i tråd med forfatteres standardsvar på spørsmål om deres bruk av levende modeller: «Dette er fiksjon».

Debatten tok ikke slutt, den tok av. Det kan være fordi forfatteren Nilsen forsvarer, fraskriver seg definisjonsmakten litteraturviteren gir henne. Seierstad har ambisjoner som går utover det å skrive en god fortelling. Hun vil med sin roman gi leseren innsikt i forhold ved den historiske virkelighet. Og hun insisterer på at det hun forteller er sant! Hun kan beskyldes for å være naiv og uvitenskapelig i sin omgang med sannhetsbegrepet, men hun framstår unektelig som troverdig. For når Seierstad hevder at hennes fortelling er sann, lar hun samtidig bokhandleren fra Kabul ta ordet og gi offentligheten sin versjon. Dersom Seierstad var en ekte skjønnlitterær forfatter, ville hun avvist ham og sagt: «Det er da ikke deg jeg skriver om.» Hun ville smilt overbærende for gammelt vennskaps skyld og forklart at han nok hadde forvekslet hennes subjektive, fiktive fortelling med forhold fra virkeligheten som de begge (tilfeldigvis) hadde kjennskap til.

Seierstad og hennes roman problematiserer skillet mellom fiksjon og virkelighet på en måte som skjønnlitteraturen burde ta inn over seg. Den som føler seg utlevert, ja kanskje uthengt og krenket gjennom en skjønnlitterær tekst, vil ikke uten videre akseptere forfatteres uinnskrenkede makt til å definere grensen mellom fiksjon og virkelighet. Sagt på en annen måte: Hvis en forfatter ønsker å skade noen ved å tråkke over et annet menneskes private grenser, har hun mulighet til det. Det er mulig å hevne utroskap i den historiske virkelighet ved å skrive en roman som er overbevisende nok som fiksjon til at den får allmenn interesse.

Litteratur er et etisk område, fordi den beveger seg i det komplekse grenselandet mellom fiksjon og virkelighet. Dette kan illustreres ved å sammenligne forfatteres tekster med våre hverdagsfortellinger: Er forfatteres fortellinger prinsipielt annerledes bare fordi de er skrevet ned, offentliggjort og av høyere kunstnerisk kvalitet? Våre fortellinger settes også inn i en eller annen tekstlig form. Våre fortellinger er også fiksjon. Vi fortolker, overdriver, lyver og pynter på, for at erfaringer skal bli fortellinger. Og vi er klar over at noen fortellinger, nettopp fordi de blir fortellinger, er ondsinnet sladder eller grove tillitsbrudd. Ingen av oss ønsker å bli utsatt for sladder eller tillitsbrudd.

Tekst som virkelighet

Tove Nilsen uttalte seg i NRK P2 5. september om det å bruke av levende modeller i skjønnlitterær skriving. Da sa hun blant annet at hun ikke er redd for å tråkke noen på tærne, men at hun er redd for å krenke noen. Det er gledelig at en forfatter forholder seg til denne problemstillingen og innrømmer at det går en grense for hva som er akseptabelt. Men det må være tillatt å problematisere forfatteres ubegrensede makt til å definere hvor grensen går. Hva om den som «bare» er blitt tråkket på tærne, opplever det som en grov krenkelse? Spiller det noen rolle for Tove Nilsen?

Spørsmålet om en tekst holder god litterær kvalitet besvares ikke ut fra etikken, men ut fra litterære krav. En roman kan ikke som litteratur kritiseres for at den bruker levende modeller på en krenkende måte. Men det aktualiserer noen etiske spørsmål som angår både den som skriver, den som blir skrevet om og den som leser.

Etikken spør ikke om en tekst er god eller dårlig, men om en handling er god eller dårlig. Skriving av litterær tekst er en handling. Som lesere må vi forvente at forfattere ikke handler, altså skriver, slik at andre mennesker krenkes. Skal jeg i det hele tatt kunne lese bøker, må jeg ha tillit til at forfattere har en etisk bevissthet når de omformer personer til litterære fiksjoner. Å lese bøker skal ikke være å grafse i levende menneskers privatliv. Erfaringer bak fiksjonen skal være uvesentlige for meg som leser. Når de noen ganger tyter fram på ubehagelige måter, viser det at dette er et tema det er verdt å diskutere.


Intervju i Morgenbladet 28. oktober 2016, altså tretten år senere.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.



Hvordan legitimeres makt og tvang i barnehagen?

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem


Makt og tvang i barnehagen var førstesideoppslag i Aftenposten 17. oktober. Det dreier seg om at barn holdes med fysisk makt, blir tvunget til å sitte på potte og straffes med å bli holdt vekk fra fellesaktiviteter eller med såkalt time-out. Saken er blitt fulgt opp med flere oppslag.

Fylkesmannen i Vestfold har henvendt seg til Utdanningsdirektoratet med ønske om en veileder på feltet. Dette er ikke veien å gå, ifølge to barnehagelærere som har uttalt seg om saken. I et innlegg med tittelen «Du er politiker. Jeg er barnehagelærer. Og du tar feil om timeout» skriver Caroline Storheim at det som kan beskytte barn og det barn trenger, er en positiv selvoppfatning. For å få dette til, kan vi ikke fortsette med enkle veiledere. Det som er nødvendig, er å forsterke den faglige kompetansen i barnehagene.

«Barn har rett til å møtes med noe annet enn makt», skriver Eivor Evenrud. Hun påpeker at en veileder, et kurs eller et vitnemål ikke er garantier for at barn blir møtt som likeverdige subjekter. Hvis barnehageansatte tyr til det simpleste grepet for å få en situasjon under kontroll, er det ikke fordi det ikke finnes en veileder. Dette handler ifølge Evenrud om grunnleggende syn på barn. Hun oppfordrer personalet til arbeide kontinuerlig med å bryte uetiske mønstre og stå opp for barna dersom en kollega lar et barn lide.

Vi er helt på linje med Storheim og Evenrud: å utarbeide en veileder er å starte i feil ende. Det som vil være mer nærliggende, er å fjerne de atferdsregulerende programmene som er solgt inn til norske kommuner, og som mange barnehager pålegges å bruke. Programmer som ART, Være Sammen, PMTO, PALS, Steg for steg og De utrolige årene kan gi legitimitet til uheldig maktbruk overfor små barn. Felles for programmene er at voksnes makt overfor barn ikke problematiseres, og at det åpnes for å bruke triks og knep og manipulerende teknikker for å få barn til å gjøre som voksne vil.

Boka De utrolige årene, som ligger til grunn for programmet med samme navn, beskriver hvordan «hensiktsmessig barneatferd» kan oppnås gjennom positive og negative forsterkninger. Negative forsterkninger kan være ignorering, tenkepause (time-out) og det som kalles logiske konsekvenser. En «logisk konsekvens» er en straff, bestemt av de voksne, som står i forhold til regelbruddet. Ignorering sies å være en av de mest effektive teknikkene som kan brukes overfor barn. Disiplinering er et begrep som brukes hyppig i boka, men som ikke finnes i reklameteksten på programmets norske hjemmesider. Disiplineringsmetodene som beskrives, har til hensikt å unngå «uønsket atferd» som ulydighet, krangling, raserianfall, lyving og stjeling og «irriterende atferd» som sutring, surmuling og skriking.

Det er barnet som er problemet i de atferdsregulerende programmene. Sinne og raseri defineres som problematferd hos barnet, mens konteksten, der det finnes både urettferdighet, urimelighet og grunner til å bli sint, er usynlig. I presentasjonen av PMTO på Atferdsenterets nettside sies det slik: «Barnets symptomer utspiller seg ofte i form av konstant opposisjon, med liten vilje til samarbeid, mangelfull sinnekontroll, uvanlig stor trassighet og svake sosiale ferdigheter.»

Programmene selges som forebygging mot alt som kan tenkes å gå galt i framtiden. Jo tidligere man starter jo bedre. Men ifølge Jesper Juul vil man på sikt gå pedagogisk konkurs. «Dehumaniserende belønningssystemer» og «primitiv pedagogikk» var begrepene han brukte da han i sin tid kommenterte Larvik kommunes storsatsing på sinnetreningsprogrammet ART.

I en artikkel om PALS, et program som til nå er mest brukt i skolen, hevder nestoren Lars Løvlie at å forebygge ved å takle problemene før de oppstår, er å drive en forkjøpskrig mot handlinger som elever ikke har utført og ikke har tenkt å utføre. Løvlie hevder at Atferdssenteret, som står bak PALS, har skapt en evighetsmaskin som næres av barns overtredelser. Programmene maner fram et spøkelse som paradoksalt nok kan øke etterspørselen.

Når kommuner først har kjøpt inn dyre programmer, kan det være vanskelig å si opp avtaler. Men umulig er det ikke. Framfor å utvikle en ny veileder, vil vi oppfordre myndighetene til å gå programmene etter i sømmene og se kritisk på hvilke holdninger til barn de formidler.


En kortere versjon av dette innlegget er publisert i Aftenposten 5. november.


Timeout. Illustrasjon: Arild Julius Østrem

 

Les mer om programmene

En grundigere omtale av programmet De utrolige årene finnes i artikkelen «Program til hinder for demokratisk deltakelse» publisert på nettsidene til Dansk pædagogisk tidsskift, HER.

For øvrig har vi tidligere publisert en rekke blogginnlegg om programmene som er omtalt:






PALS er omtalt i flere innlegg som det er lenket til her:



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

Avslørende om programmer i ny bok

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem


Vårt siste blogginnlegg om hvordan programmer legitimerer maktbruk overfor barn, fikk rekordmange lesere. For alle som er interessert å sette seg bedre inn i det faglige grunnlaget for programmene, vil vi anbefale Christian Aabros bok Koncepter i pædagogisk arbejde. Boka er basert på en undersøkelse av innhold, kunnskapsgrunnlag og utbredelse av kartleggingsverktøy og programmer, eller konsepter, som Aabro kaller dem, som er utbredt i danske kommuner.

Konseptene som er omtalt i boka, er DUÅ, PALS, ICDP, KRAP, LP og TRAS. Vi kjenner igjen bokstavforkortelsene, og vi kjenner igjen kommunens iver etter å gjøre det obligatorisk å bruke konseptene. Aabro stiller seg kritisk til hvordan konseptene implementeres uten forutgående pedagogisk diskusjon.

Når diskusjonen uteblir, blir det lettere å selge konseptene som noe ganske uskyldig, og som noe som har effekt eller «virker». Aabros bok viser at ingen av delene er tilfelle.

Et eksotisk evidensbegrep

Felles for konseptene er at de lanseres som evidensbaserte metoder, altså som metoder som har dokumentert effekt. Aabro har sett nærmere på undersøkelsene som sies å dokumentere effekten. Konklusjonen er at det er umulig å snakke om evidens i alminnelig forstand. Det opereres snarere med et mangfoldig eller eksotisk evidensbegrep.

Ny bok: Koncepter i Pædagogisk arbejde.
Ofte er referansene tilslørte og vanskelig å finne, og programmenes vitenskapelige forankring er basert på helt eller delvis utilgjengelige generaliseringer. Som eksempel nevnes DUÅ som hevdes å være «baseret på psykologiske principper om, hvordan adfærd læres og ændres» uten at det oppgis noen form for referanse (s. 159).

Et gjennomgående trekk er at påstander om effekt bygger på selvevaluering. Man har for eksempel målt effekten av PALS ved å intervjue lærere som har valgt å arbeide med metoden. Disse undersøkelsene viser at det er «stor tilfredshed med metoden og stor tiltro til, at den fremover vil skabe positive resultater» (s. 120). Et annet eksempel er ICDP. På programmets hjemmeside heter det at det er utarbeidet en lang rekke evalueringer rundt omkring i landet, og det er laget en oversikt over kurs, artikler og bøker. Om denne oversikten skriver Aabro: «Mangelen på systematik […] gør det dog svært at få et samlet billede af ICDP-metodens effekt» (s. 72). Det som ifølge Aabro er mulig lese ut av undersøkelser gjort i danske kommuner, er at pedagoger som har deltatt på ICDP-kurs selv mener at de er blitt mer relasjonskompetente etter kurset.

Også i LP-modellen, som lanseres under slagordet «Forskningsbaseret viden – vi gør det der virker», er evaluering i realiteten selvevaluering. Evalueringene bygger på de involvertes egne opplevelser, ikke på uavhengige observasjoner, og de er gjennomført av personer som er direkte involvert.

Mangelfull kulturell kalibrering

Et annet kjennetegn ved konseptene er det Aabro kaller et ekspanderende oversettelsesmønster, der man oversetter et konsept fra det opprinnelige anvendelsesområdet til nye og større anvendelsesområder (s. 154). Det er to former for oversettelse. For det første dreier det seg om språklig oversettelse. Bortsett fra KRAP er samtlige programmer utviklet i Norge eller USA og siden oversatt til dansk. For det andre viser Aabro til det han kaller målgruppeoversettelse, som når et konsept utviklet for utsatte familier og barn som lider under omsorgssvikt, «oversættes til brug på almene områder, f.eks. dagtilbud og skole». En tendens er «at koncepternes relevansområder har en ekspanderende karakter i den forstand, at der løbende tilføjes nye områder». Utbredelse av konseptene skjer ved hjelp av begge typer oversettelser.

Et problem med oversettelsesarbeidet er, ifølge Aabro, mangelfull kulturell kalibrering. Som eksempel viser han til forordet i boka De Utrolige År der det står følgende:

«Forældre bliver nødt til at udvikle en etisk tilgang til disciplin, så deres børn lærer, at det har konsekvenser, hvis de er uartige, samtidig med at de forstår, at deres foreldre elsker og forventer af dem, at de opfører sig bedre næste gang. Holdningen er her, at der er store ulæmper forbundet med smæk som afstraffelsesstrategi og mange alternative ikke-voldelige måder at løse problemet på, der giver bedre resultater på længere sigt».

Aabro bemerker at en slik kommentar burde være unødvendig, ja, at den ikke gir mening, i en dansk daginstitusjonskultur. Når forfatteren av den amerikanske boka ser seg nødt til å opplyse om at hun ikke går inn for å slå barn, mener Aabro det vitner om mangelfull kulturell kalibrering.



Illustrasjon: Arild Julius Østrem


 Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

Hva skal vi med kunnskap?

$
0
0

Av Solveig Østrem



Turid Karlsen Seim var første kvinne i Norge med teologisk doktorgrad. Jeg vet ikke hvilket nummer i rekken jeg er, men jeg er stolt over å ha fulgt i hennes fotspor. Etter at hun døde 3. november har minneordene som er skrevet, gjort det tydelig at hun var en markant fagperson som har betydd mye for mange. Også for meg, som var student ved Det teologiske fakultet på nittitallet, betydde hun mye i en viktig fase av livet.

Jeg lærte mye av Turid Karlsen Seim. Det jeg husker best, er ikke alt hun lærte meg om antikkens kvinnesyn eller om apokryfe evangelier og skrifter utenfor den bibelske kanon. Det jeg husker spesielt, er noe hun sa om betydningen av kunnskap, og om det vesentlige skillet mellom hva som er nyttig, og hva som er relevant.

Turid Karlsen Seim
Året var kanskje 1992. Det var dekanenes tale under en semesteravslutning for studenter og ansatte på fakultetet. Jeg husker ikke ordrett hva hun sa, men jeg husker hvilken autoritet hun sa det med. Talen handlet om hvordan kunnskapens nytteverdi etterspørres, og om hvorvidt teologi er et fag som kan brukes til noe som helst utover det man kan trenge om man deltar i quiz.

«Vårt mål er at studentene tilegner seg kunnskap som har relevans for samfunnet og for menneskers liv», sa Turid Karlsen Seim. Hun gjorde det klart at dette er noe helt annet enn å snakke om kunnskapens nytteverdi i instrumentell forstand. Jeg har ofte tenkt på denne talen. Som forsker og lærer har jeg forsøkt å gjøre hennes mål til mitt: å utvikle og formidle kunnskap som har relevans for samfunnet vi lever i, og for en verden der verdier er på spill.

Hva skal vi med humaniora? spørres det i dag. Hva skal vi med litteraturen? Hva skal vi med kunsten? Hva skal vi med livet? Pedagogikk gjøres til et spørsmål om hva som «virker», og hvordan gitte metoder kan brukes mest mulig effektivt. Mer enn noen gang trenger vi å bli minnet om forskjellen på hva som er nyttig i snever forstand, og hva som er relevant og samfunnsnyttig på et overordnet nivå. Vi trenger fagpersoner som er villige til bringe videre det Turid Karlsen Seim sa.



 Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

Seks problemer med regjeringens forslag til ny rammeplan

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem


Kunnskapsdepartementet sendte 20. oktober 2016 sitt forslag til ny rammeplan for barnehagen ut på høring. Det er noe som skurrer i regjeringens høringsutkast, og noe som åpner opp for en barnehage i utakt med formålet og samfunnsmandatet. Utkastet kan være i strid med Stortingets vedtak 7. juni. Her er et forsøk på å sette fingeren på hva det er som skurrer, listet opp i seks punkter.

1)Tydeligere betyr ikke tydeligere

Et ord som går igjen i høringsbrevet, er tydeligere. Det er nevnt hele 12 ganger. Noe i høringsutkastet framstår som tydeligere, andre ting er mer utydelig. Utydeligheten kan handle om at det er en vilje til å imøtekomme mange hensyn som ikke uten videre er forenlige. Hensynet som veier tyngst for regjeringen, kan være det som er tydeligst formulert og som prioriteres.

Høringsutkastet må ses i sammenheng med hva som har vært villet barnehagepolitikk fra regjeringens side, også det den ikke har fått gjennomslag for. Regjeringens forslag til endring av barnehageloven, som ble sendt ut på høring i desember 2014, ble den gangen omtalt som en presisering. Forslaget gikk ut på å gi barnehageeier «rett til å velge hvilke system, verktøy og observasjonsmetoder barnehagen skal benytte for å følge med på barns trivsel og utvikling». Dette ville i realiteten bety at barnehagen ble fratatt metodefriheten. At dette ikke dreide seg om en presisering, men en vesentlig endring, kom tydelig fram i høringsrunden, blant annet i Datatilsynets høringssvar. Nå tyder mye på at regjeringen gjør et nytt forsøk, ved å kalle en vesentlig endring for tydeliggjøring.

Det sier sitt at den som er «glad for en tydelig rammeplan», er eieren av den den kommersielle barnehagekjeden Læringsverkstedet. Er det rett og slett slik at hensynet til barnehageeiere veier tyngre enn hensynet til stortingsflertallet, og at det er gjennom støtte fra kommersielle aktører regjeringen tar sikte på å få gjennomslag for sin politikk?

2)Det som er fjernet

Regjeringen foreslår å fjerne setningen om metodefrihet: «Den enkelte barnehage står fritt til å velge metoder og omfang ut fra lokale forutsetninger og behov.» Også i skolen har metodefriheten vært under press, men er nå sikret gjennom stortingsflertallets beslutning.

Fjernet er også det som står om dokumentasjon og vurdering: «Både barn og foreldre kan reagere dersom for mye av det som barn sier og gjør blir gjort til gjenstand for skriftlig observasjon og vurdering». Dette er også fjernet: «Dersom det skal settes opp spesifikke mål for enkeltbarn, må dette ha en begrunnelse, og målene må settes i samarbeid med foreldrene og eventuelle samarbeidsparter utenfor barnehagen. Denne typen dokumentasjon er underlagt taushetsplikt. Registre i forbindelse med planlegging og observasjon kan være konsesjonspliktige etter personopplysningsloven 14. april 2000 nr. 31. Etter denne loven kreves det konsesjon fra Datatilsynet for å behandle sensitive personopplysninger.»

I høringsutkastet (s. 20) står det at personopplysninger skal behandles i samsvar med personopplysningsloven, og at dette innebærer at det normalt kreves samtykke fra foreldrene dersom barnehagen skal dele personopplysninger med andre instanser. Det er, slik vi ser det, for svakt. Hva betyr normalt? Hvorfor sies det ikke noe om foreldres samtykke ved innhenting av personopplysninger til bruk i barnehagen?

I gjeldende rammeplan står det: «Barnehage og skole bør gi hverandre gjensidig informasjon om sine respektive virksomheter.» Det vi har kursivert, er fjernet i regjeringens forslag, noe som kan åpne for økt informasjonsflyt om barna og barnas prestasjoner.

3)Det som er lagt til

Eksisterende rammeplan nøyer seg med å gjenta og utdype hvilke verdier barnehagen, ifølge loven, bygger på. I høringsutkastet er nye verdier lagt til. Barnehagen skal fremme demokrati, mangfold og gjensidig respekt, likestilling, bærekraftig utvikling, livsmestring og helse (s. 4). De to i kursiv er nye begreper. Det er diskutabelt hvorvidt livsmestring og helse er å regne som verdier, tilsvarende å fremme demokrati. Betegnelsen livsmestring, som ble brukt i stortingsmelding 19 Tid for lek og læring, er også kommet inn i skolens styringsdokumenter. Betegnelsen gir assosiasjoner til det positive nyspråket i selvhjelpslitteraturen, og er noe det tilsynelatende er vanskelig å være imot. Men at livet er noe som skal mestres, eller som alternativt ikke mestres, er en forståelse som kan være uforenlig med barnehagens formålsparagraf (se også punkt 5 lenger ned). Gunn Engelsrud skriver om farene som ligger i å anvende denne betegnelsen, i sin kommentar «Har du tid til noen kjappe kommentarer om kroppspress»?

Med dette tillegget følger sterkere tematisering av forebygging og tiltak for å stanse krenkelser, mobbing, vold og seksuelle overgrep. Til sammen peker dette i retning av det vi tidligere har skrevet om under tittelen Problembarnehagen – når barna overlates til ekspertene. Intensjonene kan synes gode, men koblet sammen med at metodefriheten svekkes, og det som sies i høringsutkastet om eiers ansvar, framstår forslagene som alt annet enn uskyldige. Vi vet at utallige aktører står klare for å selge programmer for forebygging av alt som kan gå galt, og at barnehageeiere med svak faglig kompetanse (og kommersielle interesser) er tilbøyelige til å ha mer tillit til såkalt evidensbaserte programmer enn til profesjonen.

Følgende setning er også lagt til: «Fagområdene er i stor grad de samme som barn senere møter som fag i skolen» (s. 12). Dette er et brudd med intensjonene om barnehagen skal være noe annet enn skolen, og at barnehagens fagområder, der det tverrfaglige er vektlagt, ikke skal være identiske med skolens fag.

4)Mer som er fjernet

Gjeldende rammeplan har under hvert punkt sitater fra barnehageloven. Regjeringen har foreslått å fjerne disse sitatene. Det gjør det vanskeligere å se hva som mangler og hva som er lagt til, og det tilslører manglende samsvar mellom lov og rammeplan. Vi er helt på linje med Berit Bae som skriver: «Å sløyfe dette kan bidra til at oppdraget fra samfunnet (Stortinget) oppfattes som mindre forpliktende. En rammeplan uten eksplisitt tilknytning til barnehageloven, som utgjør premissene for den, vil kunne innby til en oppfatning av at det er opp til departement, fagfolk og andre å forholde seg temmelig fritt til formål/verdigrunnlag vedtatt av Stortinget.»

Ifølge høringsbrevet kan det være naturlig å fjerne noe for å gjøre rammeplanen tydeligere. At noe er naturlig, er i denne sammenhengen en underlig påstand. Det fungerer ikke som et argument. Særlig ikke når noe av det som er fjernet, er vesentlige formuleringer for å få en tydeligere plan i samsvar med samfunnsmandatet.

5)Uforløst om demokrati

Det er gjort et prisverdig forsøk på å lage et eget punkt om demokrati. Men forsøket er altfor forsiktig, og det er uklart hva som er poenget med å lytte til barn og at barn kan delta. Demokratiske verdier blir framstilt som noe barn skal slutte opp om, som en verdi i seg selv. Det er derimot lite tydelig at barn skal få erfare at de reelt kan bidra til å forandre noe som er urettferdig, urimelig eller vilkårlig, til det bedre. Hvis barn primært blir samarbeidspartnere på voksnes premisser, kan resultatet være at deres interesse for demokratisk deltakelse avtar. Her mangler ord som mot, motstand og kritisk tenkning. Vektleggingen av livsmestring kan stå i direkte motsetning til å fremme demokrati. Det kan bli viktigere å mestre krav og forventninger, enn å yte motstand mot dem.

6)Paternalistisk undertone

Mens motstand og kritisk tenkning mangler i avsnittet om demokrati, er disse begrepene kommet inn i avsnittet om at barnehagen skal fremme danning. Et forsøk som heller ikke lykkes helt, da det unektelig er et paradoks at barn skal få utvikle evne til å yte motstand (s. 8). Paradokset handler om at motstandens potensial for å rokke ved det bestående og ved voksnes privilegier, forvitrer når det reduseres til en ferdighet barn skal beherske – og det på voksnes premisser. Det er grunn til å spørre hvilket barn det skrives om i utkastet. Vi leser en paternalistisk undertone; barnet som myndiggjort medborger, som med all selvfølgelighet hører til, er lite fremtredende. I stedet er det den voksne som er det aktive subjektet. Mens voksne skal fremme og støtte, er det på en og samme side minst seks formuleringer av typen barna skal få (s. 8). Barn beskrives gjennomgående som avhengig av voksne og av hva de voksne tillater.

Det samme gjelder punktet om bærekraftig utvikling. Den kraften barn kan ha, og det barn kan representere til forskjell fra voksne, er lite synlig. Bærekraftig utvikling fordrer mer enn barn som ligner oss som er voksne i dag, og som forstår og gjør det samme som oss. Det fordrer mot, kritisk tenkning og et radikalt annet forbruk enn det som er tilfelle i dag.


Illustrasjon: Idunn Aagre Pettersvold



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

Virkeligheten i litteraturen

$
0
0

Av Solveig Østrem



Innlegget er tidligere publisert i Morgenbladet 18. november 2016.


Debatten om kunstens frihet og kunstnerens grenser er ikke ny. Men tidligere fikk nok forfattere være mer i fred. Dagens forfattere må leve med at personer som opplever å bli utlevert i romaner, både er skriveføre og har tilgang til det offentlige ordskifte.

Likevel legges det ofte som premiss at maktforholdet mellom den som skriver, og den som opplever seg utlevert, er symmetrisk og endimensjonalt. Det kan være smertefullt, sårende og pinlig å finne en annens versjon av felles historie i en roman. Det er ikke noe man suverent hever seg over. Men ofte brukes det altfor store ord om slike erfaringer. Det er som om det ikke er verdt å ta debatten hvis ikke den som er blitt brukt som romanstoff, passer inn i en offerrolle.

Men i det vidåpne offentlige rom møtes makt med motmakt, for å bruke Foucaults begreper. Forfatterens definisjonsmakt er ikke absolutt, og Marit K. Slotnæs har et poeng når hun skriver: «Modellenes intervensjoner i offentligheten rammer også forfatterne. Når eksen griper ordet, blir forfatteren trukket inn i en virkelighet han eller hun har brukt år av sitt liv og hele sitt talent på å skrive seg ut av» (Morgenbladet 28. oktober). Slike intervensjoner blir forstyrrende fordi de bryter autonomiestetikkens regler (den tekstinterne lesemåten) for hvem som kan utlevere hvem og i hvilken form.

Da Geir Gulliksens ekskone skrev om det å bli utlevert i hans roman, svarte han: «Jeg vil rett og slett ikke være med og diskutere litteratur på den måten». Å se etter forbindelser mellom romanen og det virkelige livet, er ifølge Gulliksen ikke «slik en roman skal leses» (Morgenbladet 28. oktober). Problemet med Gulliksens posisjon er at han ikke er alene om å definere premissene, og at debatten oppstår til tross for at han ikke liker at den finnes.

Gulliksen synes å tilhøre en generasjon som, da de ble forfattere, lærte at all kritikk av utleverende litteratur, kan avvises med at «dette er fiksjon». Hvorfor ikke heller forberede unge debutanter på at debatten finnes og bistå dem i å finne et språk for å ta del i den? Reaksjonene på en roman må kunne møtes med noe mer enn at «dette er kunst». Det må da kunne finnes argumenter for at romanen var viktig nok til at den var verdt omkostningene?

Ved å avvise debatten om forholdet mellom litteratur og virkelighet, stenger man også muligheten for å få fram at det kan være gode grunner – både litterære og moralske – til å skrive virkelighetsnært.

 «Er det greit at forfattere utleverer sine nærmeste i romaner?» spør Aftenposten på sin samleside om debatten. Det tas gjerne for gitt at svaret blir nei hvis det er et etisk spørsmål som stilles, mens det blir ja hvis litteratene definerer premissene. Som om kunstneren er skruppelløs, mens den etisk bevisste forfatteren ikke skriver utleverende. Så enkelt er det ikke.

Vigdis Hjorths bok Arv og miljø er brukt som eksempel på hvordan de etiske spørsmålene kan bli påtrengende når man leser en roman. Ingunn Økland har «betenkeligheter fordi den svakt fiksjonaliserte fortellingen peker rett mot faktiske personer» (Aftenposten 13. november). Hun refererer til Arne Borge og Erik Bjerck Hagen som begge – i likhet med Økland – tolker Arv og miljø som en selvbiografisk roman. Til forskjell fra Økland forsvarer Borge og Bjerck Hagen forfatterens valg.

Øklands påpekning av at forfattere faktisk kan fiksjonalisere og skape et tykkere lag mellom tekst og virkelighet, er viktig. Ellers er jeg tilbøyelig til å være enig med Borge og Bjerck Hagen. Mitt poeng er imidlertid ikke å forsvare eller fordømme den utleverende litteraturen, men å vise at den kan forsvares – også om man legger til grunn at kunsten ikke er fristilt fra etikkens krav.

Borge refererer til Håvard Syvertsen som kritiserer Økland for at hun ved å se Arv og miljø som fordekt virkelighetslitteratur, sår tvil om «noe av det mest hudløst ærlige som er skrevet om tematikken». Her stiller Borge et høyst betimelig spørsmål: «Hva mener Syvertsen med at Hjorths roman er hudløst ærlig, når det er irrelevant hva som er hentet fra virkeligheten og ikke?» (Vagant 11. oktober)

Det finnes krenkelser og overgrep som det er vanskelig å tematisere med tilstrekkelig følsomhet og respekt. Her har litteraturen et potensial. Uten Herbjørg Wassmos bøker ville vi ikke visst det vi i dag vet om overgrep mot barn. Slike fortellinger har bidratt til å skape en kollektiv moralsk refleks: Dette må ikke skje igjen!

Likevel skjer det igjen og igjen. Og vi spør oss hvordan vi kan kjenne annet enn avmakt, hvordan den utsatte kan få oppreisning. Kan et mulig svar ligge i litteraturen?

Økland skriver i sin anmeldelse: «Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er» (Aftenposten 11. september). Mari Skurdal kommenterer utsagnet slik: «Dette har blitt kritisert, men jeg syns det er godt sett» (Klassekampen 5. oktober). Her er jeg på linje med Skurdal. Kanskje trenger vi litteratur som hjelper oss til å forstå at overgripere er vanlige mennesker fra tilsynelatende velfungerende familier. Dette kan i det minste være ett av Hjorths motiver for å skrive som hun gjør.

Hjorth har valgt å legge en begravelse til nesten samme dato som en virkelig begravelse, og hun har brukt et begravelsesprogram som finnes i virkeligheten. Uavhengig av om Aftenposten skriver om det eller ikke, er det nok mange som vet at programmet finnes, og som vil gjenkjenne andre biografiske detaljer. Hjorth kunne lett ha funnet på noe annet. Det ville neppe svekket romanens litterære kvalitet. Etiske overveielser kan ha spilt en rolle for at hun ikke valgte annerledes.

Etikk handler om å veie motstridende hensyn opp mot hverandre og vurdere hvilke verdier som må prioriteres framfor andre. Å ta hensyn til personer som vil føle seg krenket, er en verdi det er grunn til å ta hensyn til. Men det er ikke den eneste verdien. Kanskje er det heller ikke den viktigste.

Hjorths fortelling blir sterkere og mer troverdig dersom vi aner at den er basert på faktiske hendelser. Kanskje blir den også viktigere. Nå vet vi at slike bøker skrives. Hvis vissheten om at alt vil kunne komme for en dag – i romans form – kan forhindre at overgrep skjer, ja, da trengs kanskje noen slike bøker.

Et slikt standpunkt kan selvsagt diskuteres, men hvis forfattere avviser selve diskusjonen, blir det heller ikke mulig å forsvare det. Hvis forfattere insisterer på at kunsten er et frirom, og at litteratur ikke kan vurderes ut fra moralske standarder, frasier de seg samtidig muligheten for å forsvare utleverende litteratur med bedre argumenter enn at «dette er kunst».


Vigdis Hjort: Arv og Miljø


 Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

En trist og vanskelig sak

$
0
0

Av Solveig Østrem



Boka Angelica – en varslet tragedie av Jon Gangdaltegner et sterkt, men samtidig lavmælt og usentimentalt bilde av trettenåringen som døde under tragiske omstendigheter på nyttårsaften. Gangdal mener alle de ansvarlige voksne jenta hadde rundt seg, sviktet.

Selve saken er bare trist. Medienes håndtering av den har til dels vært opprørende. Jeg mener reportasjen i Asker og Bærum budstikke 19. november er svært problematisk. Det kan se ut til at avisa har villet framstille jentas mor på en verst mulig måte, slik at alle andre kan fritas for ansvar. Et spørsmål som melder seg, er hvem som har løst skolen fra taushetsplikten. Gjennom intervju med rektor og inspektør på skolen der jenta gikk, gis offentligheten innsyn i sensitive opplysninger om både mor og datter og andre elever. Om det skulle vise seg at skolen ikke er løst fra taushetsplikten, kan dette dreie seg om lovbrudd.

Det forundrer meg hvordan andre journalister uten forbehold har akseptert Budstikkas skråsikre konklusjon. At påstandene om mobbing er uriktige, tas for gitt i Hege Ulsteins kommentar i Dagsavisen 23. november. Ikke dermed sagt at Ulstein tar hele Budstikkas framstilling for gitt, men hun kaller den for «et glimrende stykke journalistisk arbeid der de nøkternt og detaljert går gjennom denne uutholdelige saken». Saken er detaljert, men svært ensidig. Ensidigheten kan oppsummeres med Ulsteins ord: «Reportasjen tegner et bilde av en engasjert mor med stort kontrollbehov og et miljø rundt som forsøker å hjelpe, støtte og involvere ei lita jente i lek og aktiviteter».

Budstikka og Ulstein retter berettiget kritikk mot medier som var raskt ute med å hevde at dødsfallet skyldtes mobbing. Å si at dette handler om enkle årsak–virkning-sammenhenger, er like feilaktig som det er egnet til å skape oppmerksomhet. At framstillingen ble belastende for familiene som indirekte ble berørt, er ikke vanskelig å forstå. Desto viktigere blir det å understreke, slik Gangdal gjør i sin bok, at ingen barn har skyld i det som har skjedd.

Det er også verdt å minne om at det ikke er en fortvilet mor, men sentrale og lokale myndigheter som – med støtte fra en rekke andre aktører – har bestemt at barn helt ned i barnehagealder kan defineres som mobbere. De som har forsøkt å stille spørsmål ved om begrepet mobbing er egnet til å beskrive det som skjer mellom små barn, er i liten grad blitt lyttet til.

Mobbebegrepet er blitt problematisert av både barnehage- og skolefolk. Blant annet skrev Morten Solheim i 2012 et innlegg med tittelen Barnehagebarn er ikke mobbere! Han retter et kritisk søkelys mot kampanjer der uønsket atferd gjøres synonymt med mobbing:

«Problemet med mobbebegrepet er at blikket rettes mot mobberen/mobberne, i stedet for mot prosessen som gjør at barn føler seg plaget og utestengt. Ved å skulle gå ut å ‘avdekke mobbing’, er vi farlig nær å identifisere mobbere i stedet for å problematisere voksnes ansvar og praksis.»

Kritisk til bruken av mobbebegrepet er også Jostein Alberti-Espenes. I boka Krenkelse i skolen – mobbingens bakteppe fra 2012 argumenterer han for at krenkelse er et mer hensiktsmessig begrep for å forstå konflikter i skolen, fordi begrepet ivaretar elevenes egen opplevelse og gjør det enklere å forstå det sosiale samspillet.

Å erstatte et diffust og altomfattende mobbebegrep med mer presise begreper, kan være nødvendig i arbeidet med å skape gode leke- og læringsmiljøer for barn. Men framfor alt er det grunn til å minne om at voksnes holdninger til barn er avgjørende for hvilke holdninger barn har til hverandre. Det viktigste er at det finnes voksne som viser respekt for barns opplevelsesverden, og som bistår dem i deres bestrebelser på finne ut av alt det fine og alt det vanskelige som følger av å tilhøre et sosialt fellesskap.







Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Bekymringsindustrien

$
0
0


Av Solveig Østrem


Innlegget er også publisert i Klassekampen 3. desember 2016.


Medieoppslag om alle som sliter, kommer nesten ukentlig. Det blir mer og mer av angst, depresjon, ensomhet, spiseforstyrrelser og ensomhet, skal vi tro alle oppslagene. De følger et ganske fast mønster: Først presenteres foruroligende høye tall fra en ny undersøkelse. Deretter kommer ekspertuttalelsene fra bekymrede fagpersoner, ofte med påstander om at mørketallene er høye. Og til slutt etterlyses tiltak i form av mer penger til behandling og enda mer til forebygging. At alle potensielle problemer kan forebygges, og at nøkkelen ligger i mer kunnskap, synes alle å være enige om.

Sist ut er Klassekampen som med førstesideoppslag 1. desember kan fortelle at over 20 prosent av jentene på videregående skole sliter med emosjonelle vansker. Det er ingen grunn til å tvile på at mange unge jenter er misfornøyd med seg selv, slik det framgår av reportasjen. Det kan likevel være grunn til å stille spørsmål ved premissene for både undersøkelsene og medieoppslagene.

Kritikken av slike studier og bruken av dem er kanskje ikke så egnet for førstesideoppslag. Men den finnes. Blant annet i en artikkel av Gunn Engelsrud og Birgit Nordtug i siste utgave av Tidsskrift for Kjønnsforskning. Engelsrud og Nordtug viser hvordan alminnelige problemer, som at mange av og til er misfornøyd med kroppen sin, forveksles med diagnoser, slik at forekomsten av spiseforstyrrelser blir urovekkende høy.

«Mer kunnskap» betyr at visse måter å snakke om et fenomen på, får forrang framfor andre måter. Hvordan spørsmålene stilles, får betydning for hvilke svar man får. Engelsrud og Nordtug får fram hvordan ekspertenes språk og fortolkninger blir en del av ungdommens språk om seg selv. Som eksempel viser de til at unge jenter kan snakke om egen slanking ved å si at de har «et snev av» anoreksi eller bulimi, selv om de ikke har spiseforstyrrelser.

De som tjener på at vi ser vansker overalt, er neppe de som faktisk er syke eller har store problemer. Det som virkelig er urovekkende, er at et ukritisk fokus på vansker av alle slag skaper en bekymringsindustri uten magemål. For jo høyre tall man kan vise til, jo større er behovet for mer forskning, mer kunnskap og flere tiltak.


Les også innleggene En voksende bekymringsindustri og Presset på kroppspresset.





Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

Baksiden av «tidlig innsats»-medaljen

$
0
0

Av Solveig Østrem

For tiden har jeg lange samtaler med min gamle far om situasjonen i barnehage og skole. Gjennom et langt yrkesliv dedikert psykisk utviklingshemmede, opplevde han at denne gruppens rett til undervisning gradvis ble styrket. Det uroer ham sterkt at utviklingshemmedes rett til opplæring i dag synes å være svekket.

Ideen om «tidlig innsats» innebærer at enorme ressurser øremerkes spesialpedagogiske tiltak i skole og barnehage. I barnehagen har trenden de siste årene vært at spesialpedagogikk blir allmenn pedagogikk, vel å merke i den forstand at individuell ferdighetstrening erstatter barnehagepedagogikkens tilnærming til barnegruppa som fellesskap, og at programmer utviklet som behandling av atferdsvansker markedsføres som universalforebyggende tiltak. Men «tidlig innsats»-logikken impliserer at innsatsen settes inn der man kan regne med å få mest igjen – i form av bedre skoleresultater. Dette går ut over de aller svakeste, dem det er minst lønnsomt å satse på.

Samtalene med faren min har inspirert meg til å lete fram Østrem-utvalgets rapport fra 1994 om Kompetanseutvikling i arbeidet for psykisk utviklingshemmede. På side 60–67 i rapporten finner vi «Vedlegg 1» signert Knut Østrem, der han punkt for punkt identifiserer hvilken kompetanse som trengs i arbeidet med psykisk utviklingshemmede. Det historiske bakteppet var en holdning som tilsa at kompetanse knapt var nødvendig i arbeidet med denne gruppen. Dette blir illustrert med følgende fortelling: «Da en kollega av meg søkte studiepermisjon fra sin stilling for å lære mer om psykisk utviklingshemmede, kunne jeg lese følgende fra skolestyredokumentene: ‘Skulesjefen kan ikkje sjå at XX skule har trong for den kompetansen det her vert søkt om’. Psykisk utviklingshemmede får værsågod finne seg i noe mindre. 80 % ufaglærte hjelpere er omtrent det de bør forvente.»

Spørsmålet er om ikke dette synet på kompetanse også eksisterer i dag. Trenden er at innsatsen settes inn der det gir mest utslag på statistikken, det vil si der man kan vise til bedre resultater på nasjonale prøver. Dermed blir det nærliggende å spørre om de som trenger mest tilrettelegging, og som har svakest forutsetninger for å tilegne seg grunnleggende ferdigheter, må ta til takke med «ufaglærte hjelpere»? Simon Malkenes mener en av bieffektene av politikken i Oslo-skolen: «At de mest ressurskrevende elevene, de aller svakeste som trenger mest hjelp og oppfølging, i større grad ikke får den hjelp og oppfølging de burde fått».

Det paradoksale er vi i dag ser en enorm interesse for spesialpedagogikk. Det er ingen masterstudier innen pedagogikk som har flere søkere enn master i spesialpedagogikk. Jeg møter stadig barnehagelærerstudenter som sier at de helst vil jobbe med «de som trenger noe ekstra». I lys av denne massive interessen vies de aller svakeste gruppene påfallende lite oppmerksomhet. Utviklingshemmede barn og elever hører vi ganske sjelden om. Det vi hører om, er språkvansker og atferdsvansker og minoritetsspråklige barn som ikke kan tilstrekkelig norsk når de begynner på skolen.

Poenget mitt er ikke å sette svake grupper opp mot hverandre, men å påpeke at når forestillingen om hva som er normalt, snevres inn, vil flere og flere havne i kategorien «de som trenger noe ekstra». Slik blir spesialpedagogikk allmenn pedagogikk, og spørsmålet om kompetansebehov stilles på helt nye og muligens falske premisser.

Det er flere interessante paralleller i mellom dagens situasjonen og konteksten for Østrem-utvalgets rapport, også for den som er opptatt av kompetansebehovet i barnehagen. Dette skriver jeg mer om en annen dag. Men se gjerne på denne så lenge: «Kompetansebehov for arbeid med psykisk utviklingshemmede».


Knut Østrem husker tiden da utviklingshemmedes rett til opplæring gradvis ble styrket. Foto: Veslemøy Østrem.


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.

Barn som mestrer - og ikke mestrer

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem


15. mars 2012 ble boka «Mestrer, mestrer ikke. Jakten på det normale barnet» lansert. Samme dag sto denne kronikken på trykk i Dagbladet. Når vi nå republiserer den som blogginnlegg, er det fordi den ser ut til å være like aktuell nå fem år etter. Vi får fortsatt tilbakemeldinger fra lesere som først nå er blitt oppmerksom på boka, og som forteller at de kjenner seg godt igjen i det vi skriver om.


Sara er en viljesterk jente på tre år. Når hun ikke får det som hun vil, blir hun sint. Barnehagen vil gjennomføre en systematisk kartlegging av Saras sosiale kompetanse. Hun får også tilbud om å delta i et program for sinnekontrolltrening. Foreldrene ønsker at Sara får hjelp, og takker ja til det som tilbys. Det de ikke vet, er at «hjelpen» innebærer at det samles sensitive opplysninger om datteren uten garanti om at juridiske føringer om personvern blir fulgt. De tenker ikke over at skjemaet som viser hva Sara ikke mestrer, danner et bilde av henne som vil bli lagret i årevis. De vet heller ikke at noen tjener gode penger på å «hjelpe» flest mulig helt vanlige treåringer som Sara.

I boka «Mestrer,mestrer ikke. Jakten på det normale barnet», presenterer vi kartleggingsverktøy og pedagogiske programmer som mange kommuner pålegger barnehagene å bruke. De dreier seg om språkkartlegging og språkstimulering, matematikk og sosial kompetanse. Det bemerkelsesverdige er at alle verktøyene, også de som utgir seg for å måle barns språk og matematikkforståelse, handler mer om å følge regler og innordne seg bestemte sosiale konvensjoner.

Skjemaene vi har sett på, forteller at hvis Sara er en normal treåring, kan hun sitte i ro på plassen sin, leke uten å avbryte andre, kle på seg selv og dekke på bordet. Hun skal kunne vise følelser, men ikke så mye at det går ut over andre. Barn skal ifølge skjemaene være selvstendige, renslige og enkle å ha med å gjøre. Barn skal kunne dele med andre, rydde på plass leker, følge instruksjoner, kle på seg i riktig rekkefølge og ha et bevisst forhold til faste rutiner. De skal kunne konsentrere seg om en aktivitet, men ikke bli så opptatt av noe at de ikke «takler overganger» og villig rydder opp etter seg når de har lekt.

Det samme mønsteretgår igjen i alle de kartleggingsskjemaene vi har sett på: Man leter etter et «normalt barn». Men rammene for hva som er normalt, er så trange at et hvilket som helst barn risikerer å bli definert som avviker. Det er lett å få merkelappen «mestrer ikke». Kartleggingsmateriell brukes for å finne ut hva barn mangler, mens standardiserte programmer brukes for å rette opp mangler og feil. Typisk for programmene er at de er utviklet langt unna norske barnehager. De er opprinnelige rettet mot barn og ungdom med store atferdsproblemer, aggressiv atferd tilhørighet til kriminelt belastete miljøer. Et av programmene, ART, er utviklet i amerikanske ungdomsfengsler.

Til tross for grundig oversettelsesarbeid og forsøk på tilpasning til vanlige småbarn, skinner angsten for det utagerende barnet som ikke passer inn, gjennom. Det som legitimerer programmene, er at de hevdes å fungere forebyggende. Undervisningsopplegg for å trene sosial kompetanse, slik at et barn som Sara blir mindre sint, blir nærmest framstilt som vaksine mot vold og kriminalitet. At programmene holder det de lover, garanteres ved at det vises til studier der effekten av programmene er målt. Vi har imidlertid gått programmene og effektstudiene etter i sømmene. Det viser det seg at de som har undersøkt om programmene virker, også er direkte involvert i utvikling og salg av programmene. Der uavhengige forskere har studert effekten av tilsvarende programmer som tilbys i skolen, er konklusjonen at de ikke virker. Et godt læringsmiljø skapes ikke gjennom programmer.

I norske kommuner foregår det daglig en «jakt» på det normale barnet. Jakten har store omkostninger. I iveren etter å lage standardiserte løsninger for alle barnehager, har det utviklet seg en standard for hva som er et normalt barn. Skjemaene åpner ikke for forskjellighet og ulik utvikling, premissene for hva som er normalt for barn er utviklet av eksperter utenfor barnehagen. Loven om personopplysninger brytes i iveren etter å kartlegge barnehagebarn. Sensitive opplysninger samles i stor skala uten de forbehold loven angir. Det vil si at barns personvern ofres til fordel for politikernes iver etter å iverksette tiltak i tråd med en politikk for «tidlig innsats». Der hvor Datatilsynet har blitt gjort oppmerksom på hva som foregår, har lovbrudd blitt avdekket. Dette har skjedd i flere kommuner, blant annet i Oslo.

Det er relativt vanskeligå finne faglig støtte til den politiske ideen om å kartlegge alle barn. Fagpersoner som har markert seg som tilhengere av kartlegging gjennom standardiserte verktøy, er selv produsenter av slike verktøy. Det ligger følgelig både faglig prestisje og økonomisk vinning i at deres materiell blir brukt i flest mulig kommuner, og på flest mulig barn. Likevel er det disse fagpersonene myndighetene søker råd hos når de ønsker å gi faglig legitimitet til politiske vedtak om å kartlegge alle barn.

Private og offentlige aktører har gode inntekter på salg av kurs og materiell til kommuner og barnehager. Søk i skattelistene viser at flere av dem som står bak de mest brukte kartleggingsverktøyene, har hatt en markant økning i sin personlige inntekt i perioden 2006 til 2009. For enkelte dreier det seg om en fordobling av både inntekt og formue. Alt dette er det lagt til rette for fra politisk hold. Verktøy og programmer betales fra allerede slunkne kommunekasser. I kommunale planer for kvalitet i barnehagen framstilles generell bruk av kartleggingsverktøy og programmer nærmest som kvalitetsindikatorer. Politikere på høyre- og venstresiden ønsker å vite «hvor barna står» med hver sine begrunnelser. Der høyrestyrte kommuner vil ha målbare resultater for å vinne konkurransen om å ha landets beste barnehage, vil venstresiden identifisere potensielle tapere for å vite hvor tiltakene skal settes inn.

Sara trenger ikkeALLE MED, TRAS eller ART. Hun har det beste utgangspunktet hun kan få. Hun har foreldre og førskolelærere som ser at det kan være gode grunner til at hun blir sint, og som sammen kan finne gode løsninger. De kan gjøre problemet mindre, og ikke større. En forutsetning er at førskolelærerne gis tillit og ansvar, slik at de kan arbeide i samsvar med barnehagens formål og verdier.




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.


Utsatt skolestart for umodne gutter?

$
0
0

Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



Det rettes mye oppmerksomhet mot at gutter taper i skoleløpet. I Morgenbladet 10. februar skriver Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg at dette kan skyldes manglende modenhet. Hun mener løsningen er å la umodne gutter vente et år med å begynne på skolen.

En alternativ tilnærming er å se kritisk på se senere årenes satsing på tidlig innsats, der ingen har snakket om naturlig modning. Det eneste det har handlet om, er læring og utvikling, forstått som noe som kan stimuleres og forseres. Å ta hensyn til barns modning, gjøres ensbetydende med å innta en 'vente å se'-holdning, som er noe ingen ønsker.

En av de få som har vært opptatt av konsekvensene av å ikke ta hensyn til barns modenhet, er Dion Sommer, professor i psykologi ved Aarhus universitet. Sommer har gjennomført en analyse av rundt 400 internasjonale forskningsartikler om hvordan små barn lærer mest og med størst langtidsvirkning. Konklusjonen er entydig: Jo tidligere barn blir utsatt for målstyrt opplæring, jo dårligere går det når de begynner på skolen. De er mindre parate til skolestart, og de har ofte prestasjonsangst, mindre selvtillit og større atferdsproblemer. Den mest åpenbare grunnen er ifølge Sommer at barna ikke er kognitivt i stand til å takle strukturerte læringsaktiviteter i det store omfanget som preger en del førskoletiltak. Det som gir størst gevinst på lang sikt, er det han kaller veiledet lek i barnehagen.

Det som vekker størst bekymring hos Sommer, er motstanden blant de som forvalter fellesskapets ressurser, mot å ta denne kunnskapen innover seg. Han kaller politikerne «tonedøve» overfor forskningsresultater som taler imot tidlig opplæring og testkultur allerede i barnehagen. Ideen om at voksenstyrt, læringsrettet pedagogikk er viktig og nødvendig, bygger ikke på kunnskap eller forskning, men på en politisk vedtatt «sannhet». Sommer viser til at et flertall av danske forskere står for et helhetlig syn på omsorg, lek og læring, men disse forskerne blir oversett av politikere og forskningsforvaltning, som foretrekker å låne øre til forskere som argumenterer for tidlig innsats i form av strukturert opplæring.

Tendensen i Norge har vært den samme. Med forestående valgkamp er det sannsynlig at kampen om å eie ’tidlig innsats’-begrepet vil hardne til. La oss håpe at flere politikere lar hensynet til barna veie tyngre enn egen interesse av å vise vilje til å sette inn innsatsen tidligst mulig. Hvis ikke, er det flere enn de umodne guttene som blir tapere.


Illustrasjon: Arild Julius Østrem


Dette innlegget er også publisert i Morgenbladet 24. februar 2017.


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side som du finner HER.
Viewing all 169 articles
Browse latest View live