Quantcast
Channel: Mestrer, mestrer ikke
Viewing all 169 articles
Browse latest View live

Når barnehageforskning mangler profil og premissene er uklare

$
0
0

Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem 



Den barnehagen vi kjenner i dag, står vi i fare for å måtte ta farvel med, fordi politikerne ønsker en barnehage med mer standardisering, mer detaljstyring og individuelle læringsmål. Under tittelen Fremtidens barnehage skrev vi nylig om hvordan store statlig finansierte forskningsprosjekter innrettes slik at de gir politikerne faglig legitimitet endringer med store konsekvenser for barnehagens pedagogikk. Prosjektene vi viser til, er Fremtidens dagtilbud og Gode barnehager for barn i Norge(GoBaN). I tillegg nevner vi GoBaNs søsterprosjekt Blikk for barn. Blant annet stiller vi oss kritisk til at barns medvirkning fraværende som kvalitetsmål, og til manglende interesse for at barn er medvirkende i vurderingen av barnehagens kvalitet.

I en kommentar til dette innlegget skriver en leser

«I GoBaN-prosjektet forsker en av forskerne på barns medvirkning. En kvalitativ studie med medvirkning som fokus. Ellers er det også av interesse etter mitt syn, at man kan ha et stort forskningsprosjekt som ikke er tuftet i noen spesiell teori, eller med utgangpunkt i et gitt paradigme. Dette tror jeg er litt ‘trendy’ for tiden, og jeg undrer meg over hvilken betydning det får når man forsker ’teori-uavhengig’. Jeg vet ikke om dette helt stemmer, men det er en tendens jeg synes jeg ser.»

Denne kommentaren gir oss anledning til å bringe inn noen nyanser, identifisere noen dilemmaer og peke på flere problematiske aspekter ved de store forskningsprosjektene.


Delprosjekter med en annen faglig profil

Det er delprosjekter i GoBaN og kanskje særlig i Blikk for barn som har en annen innretting enn de som er dominerende. Vi skriver kanskje, fordi det ikke er så enkelt å få oversikt over delprosjektene, og forholdet mellom de to prosjektene. I Blikk for barn er barns medvirkning, livskvalitet hos de yngste barna og estetiske dimensjoner ved barns læring temaer i kvalitative studier. Vi ser at vår kritikk kunne vært mer nyansert. Når vi ikke valgte å legge vekt på nyansene, er det fordi saken dreide seg om hvordan forskning brukes til å underbygge politikk, og det er høyst usikkert om funn fra disse delprosjektene kommer til å få gjennomslag. Det er en tendens til at det tas lite hensyn til kvalitative studier i politikkutformingen. Byråkrater i Kunnskapsdepartementet uttaler offentlig at de mange kvalitative studiene om barnehagen ikke gir tilstrekkelig viten, og at dette er vanskelig generaliserbar og valid forskning. Da Ludvigsen-utvalget bestilte en oppsummering av relevant nasjonal og internasjonal forskning innenfor barnehagefeltet, var det kunnskap om «effekten» av å gå i barnehage det etterspurte. Det fikk de også. De fikk et notat fra Utdanningsdirektoratet om effekter, framstilt som objektiv, nøytral og udiskutabel kunnskap: en masse tilfeldige funn, utelukkende fra effektstudier, som viser til et svært begrenset utvalg av den forskningen som finnes om barnehagen. Dette var det som ble sendt fra det direktoratet som er satt til å sikre at barnehagen drives i samsvar med formålsparagrafen.

Politikerne tillegger kvalitative studier liten vekt. De vil ha klare svar. Det er tall, statistikk og longitudinelle effektstudier de fester sin lit til. Det finnes også en økende tendens til å ville måle effekten av pedagogisk arbeid ut fra barnas prestasjoner. Med denne tendensen følger ønsket om å innføre læringsmål i barnehagen.

At kvalitativt orienterte prosjekter som vektlegger barns medvirkning, livskvalitet og verdighet, sorterer under samme paraply som prosjekter med et helt annet ideologisk fundament, behøver ikke å gå utover disse prosjektenes kvalitet. Det er å håpe at de kan ha en korrigerende funksjon. Vi har tro på at dette er prosjekter som vil kunne få betydning for barnehagen og for barnehagelærerutdanningen. Det vi stiller oss tvilende til, er om politikerne vil bry seg om resultatene av disse prosjektene.

Forskeres dilemma

At delprosjekter med fundamentalt forskjellig profil sorterer under samme paraply, illustrerer et av de store dilemmaene vi som barnehageforskere står overfor: Det er i de store, prestisjefylte prosjektene det finnes forskningsmidler. Skal forskere med nærhet til barnehagen ha noen mulighet til å få ekstern finansiering til sine prosjekter, ser det ut til at det er nødvendig å svelge noen kameler.

Noen velger å gå inn i prosjekter som de i utgangspunktet er kritiske til, for å bidra til at helheten blir bedre. Dette er en strategi vi har forståelse for. Problemet ligger i at man samtidig kan bidra til å legitimere noe man ikke står inne for. Man kan bli et nyttig alibi. Kritikken av det ensidige effekt- og utbytteperspektivet, kan avvises med at det finnes mange perspektiver. Kritikken av at barns perspektiver og medvirkning er fraværende i forståelsen av kvalitet, kan avvises med at medvirkning finnes som tema i flere av delprosjektene og at de også har en annen forskningstilnærming. At perspektivene finnes, hjelper fint lite hvis de settes i parentes når det avgjøres hvordan forskningen skal få politisk betydning.

Å inkludere forskere som er kritiske til politikernes «bestillingsforskning» i de store prestisjeprosjektene, kan være et sjakktrekk for å unngå kritikk. Det er opplagt vanskeligere å kritisere et prosjekt man selv har forbindelser til, enn et prosjekt man er helt fristilt i forhold til. I denne sammenhengen vil vi minne om at man som forsker alltid er prinsipielt fristilt, både ut fra samfunnsmandatet og ut fra forpliktelsen til å være sannhetssøkende. Akademisk frihet innebærer at man aldri lar økonomiske bindinger eller personlige relasjoner være til hinder for at man ytrer seg fritt i offentligheten. Vi oppfordrer forskere som inngår i de store paraplyprosjektene, til å bruke denne friheten til å gjøre eventuelle uforenlige faglige ståsteder eller diskusjoner kjent for offentligheten.

Teoriløs forskning som trend

I kommentaren bemerkes det at vi står overfor store forskningsprosjekter som ikke er tuftet i noen spesiell teori eller et gitt paradigme. Hun som har skrevet kommentaren, undrer seg over hvilken betydning det får når man forsker ’teori-uavhengig’. «Jeg vet ikke om dette helt stemmer, men det er en tendens jeg synes jeg ser», skriver hun. Vi tror det stemmer, og at hun med sin kommentar går til kjernen av problemet. Den trendy teoriløsheten fortjener å bli utdypet. Det er helt klart en tendens.

Denne tendensen kan føre til at åpenheten om forskningen svekkes. Dette kan skje som en følge av at premissene ikke er gjort kjent. I all forskning foretas valg og avgrensninger, og det er et kvalitetstegn at det gjøres grundig rede for hva som ligger til grunn for dem. Dersom man ikke gir til kjenne hvordan man ser på verden og på hva som er mulig å vite om den, er det en åpenbar svakhet. Hvilken vitenskapsteoretiske posisjon man inntar, får igjen følger for valg av teoretiske perspektiver.  Når man ikke gjør rede for disse, overlater man i for stor grad til leseren å gjette hvordan data analyseres og tolkes.

Forskning uten teori, og tilhørende grundig analyse, er mer å regne som en enkel form for rapport, slike som leveres de mange konsulentbyråene som gjennomfører oppdragsforskning. Problemet med denne teoriløse forskningen, presentert som ‘rapportering fra virkeligheten’, er at den gir seg ut for å være nøytral. Det er den ikke. Den er tvert imot svært verdiladet. Det er all forskning, så det er ikke her problemet ligger, forskjellen ligger i om man er åpen eller taus om verdimessig stillingtaken. Det er med andre ord tausheten som er problemet. Forskningen blir normativ, uten at det normative grunnlaget er redegjort for. At forskningsresultatene brukes i politikkutforming gjør det enda mer problematisk.

Det er forskjell på å være normativ og å bedrive normativ argumentasjon. Normativ argumentasjon handler om gjøre rede for verdiene som ligger til grunn og argumentere for at noe er mer fordelaktig enn noe annet ut fra disse. Det dreier seg om å vise tendenser som avviker fra intensjoner det er enighet om, eksempelvis formålet for barnehagen eller skolen, og argumentere for hvorfor tendensene eventuelt er uheldige.

Samtidig som rapporter er det som etterspørres av politikerne, er det en tendens til at teorisvak forskning løftes fram gjennom såkalt anerkjente internasjonale tidsskifter. Mange tidsskifter har som premiss at en vitenskapelig artikkel følger IMRaD-strukturen. IMRaD står for Introduction – Method – Results – and – Discussion. Problemet er primært ikke strukturen, men at det mangler en T – for Theory.









Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.




Rampunger eller englebarn?

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



«Rampunger eller englebarn?» er et innlegg som sto på trykk i Dagbladet 19. mars 2005, altså for snart 11 år siden. Det ble skrevet i lys av at barneoppdragelse som tema hadde vært hyppig framme i mediene. Etter at innlegget sto på trykk fikk vi flere e-poster fra foreldre som hadde fått råd fra både helsesøstre og andre eksperter som gikk ut på å følge bestemte regimer for å ikke tape «tape kampen». De visste med seg selv at de ikke kunne eller burde følge rådene, og  nå pustet de lettet ut over å ha funnet både argumenter og støtte til å la være. Vi fikk også en hyggelig melding fra forfatteren Iben Sandemose som siden skrev en bok til om Fiat og farmor.

Temaet barneoppdragelse er stadig like aktuelt. Den gang som nå er det grunn til å advare mot de mange ekspertrådene som kan krenke barn. Derfor republiserer vi dette innlegget.


Farmor skal hente Fiat i barnehagen. Men Fiat har så mye hun skal gjøre før de kan gå. Hun skal skli på de blå putene, hun skal vaske hendene med masse såpe, hun skal prøve farmors støvler og hele tiden sier farmor at «Nå går vi», men det gjør de ikke. Ikke før Fiat plutselig sier «Ja!» og så er alle klærne på i en fart. Hun skal bare bake noen sandkaker først. Da hvisker farmor at hun har kyllingvinger og Fiat spretter opp i vognen. Så kan de gå. Slik starter Iben Sandemoses første bok om Fiat og farmor. Denne lille fortellingen kan forstås på minst to måter. Er det fortellingen om en voksen som har «tapt kampen»? Eller er det fortellingen om et barn som faktisk har en del å gjøre før hun kan gå fra barnehagen, og en voksen som ikke har behov for å demonstrere sin styrke?

Barneoppdragelse er et tema som har vært hyppig framme i mediene denne vinteren. Dagbladet har hatt overskrifter som «Lær barna folkeskikk» (5.10.2004) og «Si nei til barna» (21.1.2005). Vi har kunnet lese om «de redde foreldrene» som ikke tør å oppdra barna og om «curlingforeldre» som koster barna frem (12.1.2005). Det aller siste er et stort oppslag om hvordan «Reality gjør rampunger til englebarn» (14.3.2005).

Felles for mange av oppslagene er at relasjonen mellom barn og foreldre gjøres til et spørsmål om hvem som «har styringen». Barneoppdragelse forstås som en maktkamp der barnets perspektiv knapt blir tematisert. Barn defineres i stedet ut fra voksnes behov, barn blir et «problem» foreldre skal løse. De skriker, bråker, krever, manipulerer og tar ikke et nei for et nei. De dårlige foreldrene er de som taper kampen, er inkonsekvente og lar barna bestemme. «Barn må få grenser, hvis ikke blir de drittunger», uttaler en mor til Dagbladet (14.3). Med konsekvente foreldre som «tar styringen» blir barna derimot harmoniske og veloppdragne.

Reality-seriene viser barn og foreldre som strever med å fungere sammen. I «Våre små englebarn» får familiene hjelp av en barnepsykolog som følger familien via skjulte kameraer. «SOS-barnevakten» og «Supernanny» er programmer der barnepiker kommer hjem til «familier med håpløse barn» og lærer dem sine metoder. Mediene spiller på ting mange kjenner igjen fra egen hverdag. Det at foreldre verken kan eller tør å oppdra sine barn gjøres til et allment fenomen. Når man slutter fra det allmenne til det spesielle på denne måten, gir man et bilde av virkeligheten som ikke stemmer. Det er dessuten urovekkende at utsatte familier i fastlåste mønstre, blottstilles gjennom TV-programmer i stedet for å få annen form for profesjonell hjelp. Barna blir underholdningsobjekter totalt uten beskyttelse.

Når alvorlige problemer settes i samme kategori som små problemer mellom mennesker som lever tett på hverandre, konstrueres et problem vi ikke visste at vi hadde. For vi finner stort sett løsninger på interessekonflikter og konkurrerende behov. Paradoksalt nok flyttes samtidig fokus bort fra virkelige problemer og viktige familiepolitiske spørsmål. Familien plasseres utenfor politikkens område og overlates til seg selv - og til medias overfladiske ekspertråd.

I vårt arbeid ved førskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Vestfold forsøker vi å formidle et helt annet syn på barn og på relasjonen mellom barn og voksne. Helt sentralt står forståelsen av barnet som likeverdig subjekt. Det kan bety at vi omtaler barn som kommuniserende, nysgjerrige, energiske, kjærlighetssøkende og omsorgsfulle. I relasjonen til barnet har den voksne et spesielt ansvar for å tilstrebe å ta barnets perspektiv. Hvis forholdet mellom barn og voksne defineres som maktkamp, har barnet tapt i utgangspunktet. Barn får en dårlig start i livet hvis de erfarer at samspill handler om tap og seier. «Ekspertrådene» media formidler innebærer en risiko for alvorlige krenkelser av barns subjektivitet. Voksne som forholder seg til barn som objekter, viser manglende respekt for deres opplevelser og perspektiv. Å anerkjenne barn som subjekter handler om å lytte til dem og forsøke å forstå deres uttrykksmåter. De gode pedagogene blir aldri «eksperter» på barn. De viser derimot evne og vilje til å være i en prosess der de stadig må korrigere sitt syn på barnet og på seg selv.

I dag går et flertall av norske barn i barnehage. Det betyr at både barn og foreldre er i nærkontakt med profesjonelle voksne i sin hverdag. Forhåpentligvis er dialogen mellom foreldrene og førskolelærerne til større inspirasjon i barneoppdragelsen enn den ekspertisen foreldre møter gjennom media. Barnehagen har samtidig et spesielt ansvar overfor barn som lider under foreldres manglende omsorg. Ved mistanke om omsorgssvikt og mishandling har barnehagen opplysningsplikt til barnevernet. Gjennom samarbeid med pedagogisk-psykologisk tjeneste kan barnehagen gi den nødvendige hjelp til barn med atferdsvansker eller andre sosiale og emosjonelle problemer.

Den personlige, nære og varige tilknytningen mellom barn og foreldre er noe av det som gjør denne relasjonen vesensforskjellig fra det forholdet den profesjonelle voksne har til barnet. Når barneoppdragelse tematiseres tas det gjerne for gitt at foreldre er glade i barna sine. Det er likevel sjelden det sies noe om hva dette betyr i praksis. Hvis utgangspunktet er kjærlighet, er det for eksempel grunn til å spørre hvordan barneoppdragelse kan forstås som «kamp om å ha styringen» eller hvordan det kan hevdes at det viktigste er å være konsekvent.

Hvis vi skal lære å orientere seg i verden og oppdage nye sider ved det å leve sammen med andre mennesker, må foreldre noen ganger være inkonsekvente. Voksne er ikke maskiner som er programmert til å handle slik at nei alltid betyr nei. Derfor lærer barn mye om å lese andre mennesker, forstå deres handlinger og erfare at de selv ikke alltid er i fokus. Barn vet ganske mye om når det er lurt å spørre pappa i stedet for mamma, og om hvilket humør som gir nei og hvilket som gir ja. Dette er en kompetanse som kan møtes med en åpenhet og nysgjerrighet i stedet for å avvise den som et problem ved «forhandlingsgenerasjonen». Hvorfor skal ikke voksne lytte, tenke seg om og gi barns argumenter stor nok betydning til at de kan skifte standpunkt?

Hva gjorde farmor da Fiat ikke ville gå fra barnehagen med en gang? Utfordringen de står overfor er å komme seg fra barnehagen og få tilberedt fisken og gulrøttene før Fiats foreldre kommer til middag. Vi tror Farmor og Fiat hadde et geniunt ønske om å ha det fint sammen. Farmor sørget for at det ikke ble et spørsmål om å vinne eller tape en kamp. Hun tok ansvaret å finne en løsning som ikke satte Fiats verdighet på spill. Sammen finner Fiat og farmor en løsning som er ivaretar begge to.


Bildeboka Farmor og Fiat av Iben Sandemose kan gi gode leseopplevelser for både foreldre og barn.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Det ubrukelige mobbebegrepet

$
0
0


Av Jostein Alberti-Espenes



Ingen rektorer vil ha mobbing på skolen sin. Å forsøke å styre unna mobbing handler ikke først og fremst om kommunepolitisk farge, uttrykt som målstyringsprinsipper eller lojalitetskrav. Det handler om det ubrukelige mobbebegrepet. Absolutt alle er mot mobbing. Mobbeforskerne Olweus og Roland har gjort et vesentlig arbeid for å peke på mobbing som historisk problem i skolen. Fra å være en duo på 80-tallet har de blitt rivaliserende mobbeguruer, som begge søker definisjonsmakt over feltet mobbing i skolen. De har utarbeidet antimobbeprogrammer som markedsføres og selges til kommuner og skoler, og har selv fått gjøre evalueringer av programmenes effekt. Kombinert med de siste tiårenes norske og internasjonale forskning på blant annet klasseledelse og læringsmiljø, stå vi nå mye bedre rustet til å forebygge og håndtere problemet. Men resultatene fra Elevundersøkelsen 2015 viser at mobbingen ligger på samme nivå som for tre år siden, da spørsmålene i undersøkelsen ble endret. De samme antimobbeprogrammene foreskrives fortsatt, og mobbing har blitt fienden ingen klarer å overvinne. Mobbebegrepet er for uklart til at det i praksis fører noe godt med seg. Det sterke mobbefokuset tvinger rektorer og lærere inn i farlige vurderinger, som gjør at foreldre og elever må tenke taktisk i stedet for å ha tillit til skolen. Krenkelseer både mer egnet til å beskrive det elever opplever og bedre i samsvar med opplæringsloven kapittel 9a. Krenkelser er en naturlig og håndterbar del av livet og ikke noe som kan forbys.

Mobbefokuset i skolen og samfunnet flytter fokus vekk fra det daglige arbeidet med elevenes skolemiljø. NOVA har i en 2015-rapport vist at skoler er mer opptatt av mobbing og mobbedefinisjonen, enn av å oppfylle plikten de har til å gripe tak i og håndtere små og store opplevde enkeltkrenkelser. Antakelsene og overbevisningen knyttet til mobbing medfører at vi mister av syne det som er vesentlig, og gjennom den nasjonale kampen mot mobbing sørger vi for å vedlikeholde mobbeproblematikken.

Mobbedefinisjonen vanskeliggjør en felles forståelse av samme situasjon. Det som for en elev og foreldrene oppleves som gjentatte, bevisste krenkelser i et skjevt maktforhold (=mobbing), kan av skolen vurderes som enkeltstående hendelser mellom jevnbyrdige. For foreldre og elever blir utfordringen hvilke ord de skal bruke, for at skolens ansatte skal forstå at de må gripe inn. Hvis foreldrene unnlater å bruke mobbeordet tar skolen kanskje ikke tak i problemet. Dersom mobbeordet brukes, kan skolen avfeie dette med, «Vi har vurdert at dette ikke er mobbing».

Opplæringsloven pålegger de ansatte i skolen snarest «å undersøke saken og varsle skoleledelsen, og dersom det er nødvendig og mulig, selv gripe direkte inn», ved mistanke eller kunnskap om at elever opplever seg krenket. Dette er handlingsplikten. Skolefolk gjør dette hver dag og realiserer slik en viktig forebyggingskomponent. Samtidig trues forebyggingsarbeidet av følgende: Mobbeforskerne og politikerne ber lærere og rektorer om å vurdere om meldte krenkelser er mobbing eller ikke. Slike vurderinger er både en konsekvens av mobbefokuset og en årsak til tragediene der mennesker går til grunne. Hvis skolefolkene bruker mobbeordet risikerer de medieoppslag, dårlig rykte, stigmatisering av elever og konflikt mellom skole og hjem. Dersom de avviser at det er mobbing, avfeier de krenkelsene som opplæringsloven pålegger dem å gripe inn overfor. Å vurdere om elevsaker eller henvendelser fra foreldre dreier seg om mobbing eller ikke, er å kommunisere at skolen ikke griper inn før skolen mener det er alvorlig nok. Det er å se bort fra handlingsplikten. Utfallet er en ny krenkelse av eleven. Dette er et farlig paradoks som løses, for at foreldre og elever skal oppleve seg hørt, sett og ivaretatt, og for at skolen skal slippe å låses i lovbrytende vurderinger.

Djupedalutvalgets utredning Å høre tilkrever nulltoleranse mot krenkelser. Dette kan forstås som det neste tunge skytset i kampen mot mobbing, men er fullstendig skivebom. Vi kan ikke forby naturlige følelser i det sosiale samspillet. Å være sammen, å høre til, er å være sårbar i noen situasjoner, trygg og robust i andre. Ingen kan gå gjennom et liv uten å oppleve seg krenket eller med/uten vilje krenke andre. En skole uten krenkelser er like utopisk som Skinners Walden Two og Hakkebakkeskogen der rovdyrene blir vegetarianere. Det sentrale er at den voksne i skolen griper klokt inn når hun ser at et barn er krenket. Uansett intensjon, uansett hvor mange som har utført krenkende handlinger og uansett antall handlinger, vil et krenket barn være synlig for den som vil og klarer å se barnet. Det handler om å erkjenne at barn i enkelte situasjoner er like krenkbare og sårbare som du og jeg. Krenkede barn gir, som du og jeg, synlige tegn på at noe er galt. De kan «gå i svart», bli stille, gråte, stikke av, unngå å møte andres blikk, slutte å prestere faglig. Mobbing skjer når ansvarlige voksne ikke vil eller klarer å se tegnene, ikke griper inn, ikke spør om hva som er galt.

Mobbing kan både forebygges, stoppes og reduseres, men da må skolen få bruke et språk som peker mot løsninger. Krenkelsesbegrepet gjør ikke at krenkelser forsvinner, men det kan gjøre skolene i stand til bedre å se elever som opplever seg krenket. Slik kan vi styrke skolene i å håndtere små og store krenkelser godt, så disse ikke utvikler seg til mobbing.






Jostein Alberti-Espenes er lærer, rådgiver og medforfatter av En for alle – hvordan håndtere konflikt, krenkelse og mobbing i skolen. Cappelen Damm 2015. Innlegget hans om det ubrukelige mobbebegrepet sto opprinnelige på trykk i Dagsavisen 10. februar 2016.

Illustrasjonen er laget av Arild Julius Østrem.


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Barnehagedagen 2016

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



Dette innlegget, skrevet som et brev til Utdanningsforbundets leder, er også publisert på Utdanningsnytt.no.



Kjære Steffen Handal

Sist du leste en roman, hadde du da som mål å utvikle din begrepsforståelse og få et rikt ordforråd? Tenkte du mest på å få et positivt forhold til tekst? Kanskje var du mer opptatt av å få forståelse for verdien av å kunne lese og skrive? Eller leste du for å utvikle dine kommunikasjonsferdigheter?

Hvorfor i all verden er det dette Utdanningsforbundet legger vekt på i presentasjonen av temaet for Barnehagedagen 2016? På nettsidene er disse punktene listet opp som «forslag til mål» for barnehagens arbeid med høytlesning. Her kan barnehager finne forslag til pedagogiske opplegg i form av «plukk og velg»-lister. Det er lister med forslag til arrangementer, lister med forslag til aktiviteter i forkant av dagen og huskeregler for høytlesning.

Vi lurer på hvordan alle disse listene rimer med alt det du som leder for Utdanningsforbundet har sagt om å ha tillit til barnehagelæreres kunnskap og kompetanse. Er det lister og pedagogiske opplegg barnehagen trenger?

Vi lurer også på om Utdanningsforbundet sover i timen når dere uten et eneste forbehold anbefaler å benytte metoden «dialogisk høytlesning». Metoden, slik den er beskrevet i opplegget for Barnehagedagen, går ut på følgende: En bok leses minst tre ganger. Første gang uten stopp og uten avbrytelser. Den andre gangen, noen dager senere, er avbrytelser ønskelig. De voksne velger ut «de ti gode ordene» som det skal snakkes om. Den tredje gangen boka leses, skal barna gi et resymé av boka.

Denne metoden går helt på tvers av ny forskning om hva som gjør at barn finner mening i høytlesning. Trine Solstad viser i sin doktoravhandling Snakk om bildebøker! En studie av barnehagebarns resepsjon fra 2015 at det ikke er om å gjøre å lese uten stopp og avbrytelser.  Barnehagelærerne (som vi ikke omtaler som de voksne) kan ikke velge ut ti gode ord eller planlegge hva det skal snakkes om. Det avgjørende er heller ikke å lage et resymé av boka, men å skape ny mening gjennom å samtale underveis i lesingen. Les denne avhandlingen! Den presenterer ingen lister eller pedagogiske opplegg, men gir vesentlig kunnskap for å forstå hvorfor høytlesning i barnehagen er viktig.

Det kan kanskje virke urimelig å spørre Utdanningsforbundets leder om han selv leser bøker ut fra det samme opplegget som skisseres for barnehager. Vi gjør det for å demonstrere hvilken undervurdering av barn og feilaktige kunnskap om språk listene er uttrykk for. Voksne leser ikke skjønnlitteratur på denne måten, og omtrent slik er det for barn også. Det er ikke slik at man leser for å utvikle språket. Det kan godt tenkes at det skjer, men det er i så fall en hyggelig bieffekt. Barn utvikler språk ved å bruke språket innenfor et sosialt fellesskap, ikke gjennom å lese høyt etter den metoden som anbefales her. Den kjedelige systematikken kan tvert imot drepe all glede forbundet med en spennende fortelling, undertekster, rare karakterer og finurlige ord.

Listene og tipsene på Utdanningsforbundets nettsider er hentet fra Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger. Dette er i seg selv verdt en kommentar: En ting er alle aktørene og ekspertene utenfor barnehagen som vil prakke sine konsepter på barnehagelærerne, men her får de det fra den organisasjonen som argumenterer for at barnehagelærere er profesjonsutøvere som kan sitt fag.

Kjære Steffen Handal, vi håper dette var en glipp. Du vet jo at barnehagelærere ikke trenger lister, at det de trenger snarere er din støtte til å stole på sin egen kunnskap og erfaring og si nei takk til lister, opplegg, pakkeløsninger og ferdige programmer.

Det er fortsatt litt tid igjen til barnehagedagen går av stabelen. Du rekker å fjerne opplegget før 1. mars.


Illustrasjon: Bendik Østrem Svalastog



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Metodefrihet – idealer og realiteter

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem


Dette innlegget har også stått på trykk og inngår i en debatt på Utdanningsnytt.no.



Illustrasjon: Bendik Østrem Svalastog
Steffen Handal svarervår kritikk av Utdanningsforbundets opplegg for Barnehagedagen 2016 med å invitere til et seminar med barnehagelærere om metodemangfold. Dette er en strålende ide. Vi sier takk for invitasjonen og foreslår at seminaret tar utgangspunkt i det Handal sier om å være lystleser. Dessverre er det sjelden lesegleden er i fokus når metoder innenfor fagområdet kommunikasjon, språk og tekst får oppmerksomhet. I stedet omdefineres skjønnlitteratur for barn til læremidler, og lesingen reduseres til ferdighetsstimulerende tiltak for å øke barnas ordforråd. Slik som i metoden «dialogisk lesing» som presenteres som Utdanningsforbundets opplegg for Barnehagedagen. Dialogisk høytlesing er ikke det det gir seg ut for å være. «Dialogen» er ikke det vi vanligvis forbinder med dialog, men språkstimulering gjennom repetisjon og svært lite autentiske spørsmål om handlingen i boka. En metode som representerer det motsatte av å lese bøker slik Handal selv gjør; lystlesing av ren og skjær glede.

Handal har misforstått når han insinuerer at vi generelt er imot – eller vil bannlyse – metoder eller imot at barnehagelærere får innsikt i et bredt spekter av mulige arbeidsmåter for å fremme barns lek, læring og utvikling. Vi er ikke motstandere av at barnehagelærere får kunnskap om forskjellige metoder og om metodenes styrker og svakheter. Men vi er forundret over at Læringssenterets metodikk for høytlesning er blitt Utdanningsforbundets. At barnehagelærere bør ha mange metoder å velge mellom, betyr ikke at alle metoder er like egnede. Tendensen i dag er at metodikk som snevrer inn barnehagens vide mandat, og snevrer inn læringsbegrepet til læringsmål og læringsutbytte, får politisk og økonomisk støtte.

Å kalle dette for metodemangfold, er en omskriving som er like lite uskyldig som mange av metodene.  Her er det snakk om idealer og realiteter. Idealet er at barnehagelærere velger fritt. Realitetene er at de blir pålagt å anvende metodene kommune eller barnehageeier har bestemte at skal anvendes. I et pågående arbeid samler vi fortellinger om hvordan det er å motsette seg detaljstyring, blant annet i form av de mange konseptene og programmene som finnes. Fortellingene vitner om at dette koster, personlig og faglig, men at det likevel er verdt det.

Vi er, som sagt, klare til å bidra på seminaret om metodemangfold, metodefrihet og metodeansvar. Når det kommer til stykket, har vi mest sannsynlig sammenfallende interesser. Om vi har ulike oppfatninger av hvordan virkeligheten fortoner seg, fortjener dette å bli løftet fram og undersøkt nærmere.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

På kafe

$
0
0

Av Mari Pettersvold



Av og til tar jeg en pause midt i en travel hverdagsettermiddag på stamkafeen. En liten time med en kopp kaffe eller te, kanskje noe å spise. Leser en avis, en bok eller skribler litt på noe. Dette var en sånn ettermiddag, og Erlend (9) var også med.

Det pleier å være ganske fredelig, men denne gangen skjønte vi fort at det ble det ikke. På bordet ved siden av oss kom en mor og to barn. En gutt på 11-12 år og en jente på 13-14. De hadde bare rukket å bestille noe å drikke da det begynte. Jeg tror det startet omtrent slik: Gutten reiste seg fra stolen, raskt sa moren at det kunne han ikke bare gjøre uten videre. Han måtte si hva han skulle, og spørre om lov. Ærendet gikk ut på å hente noen brosjyrer lenger bort i lokalet. Det var greit, men han måtte vente i to minutter siden han ikke hadde spurt.

Han slapp fra seg et lite sukk, men innfant seg med instruksen. Storesøsteren sa han kunne gjøre som han pleide, å telle til 120. Mens han telte, ble morens cappucino klar, som hun (ironisk nok) hentet uten å spørre først. Så hørte vi gutten spørre om de to minuttene snart hadde gått, svaret var at det hadde de om litt. Derfor reiste han seg kort tid etterpå, angivelig for å hente brosjyrene. Men så enkelt var det ikke. Han måtte spørre, sa moren. Siden han ikke hadde spurt, ble det nye ti sekunder å vente. Nytt sukk, og ny venting. Så husket han heldigvis å spørre, og omsider fikk han brosjyrene sine.

Hvordan resten av besøket fortonet seg, vet jeg ikke. Mens dette pågikk, lot vi som om vi ikke fulgte for godt med, samtidig la ikke moren skjul på noen av sine instrukser og strafferegimer. De ble gitt høylytt, nærmest som en del av regimet. Synlig og hørbart for alle ble feilene påpekt. Det gjorde at det nærmest ble uunngåelig å ikke sende et lite blikk (som ikke var spesielt anerkjennende) mot nabobordet. Kanskje det var derfor de flyttet seg til et annet bord.

Vel hjemme tullet vi utover kvelden med at «da blir det to minutter på deg», og «ooops der ble det jammen ti tilleggssekunder» også. Men da Erlend skulle legge seg, tok alvoret over. Han lurte på om det kunne være sånn at gutten ikke fikk nattaklem før han har gjort alt riktig. Og at da var det ikke så fint å få den klemmen. Kanskje ikke gi den heller. Kanskje ikke de var så glad i hverandre, mente Erlend. Men han trodde at de kunne ha vært det før.

For alt jeg vet fantes det et problem. Men om så og uansett problemets art, kunne dette umulig være løsningen. De to minuttene hadde også tydeligvis vært i bruk mange ganger, uten resultat. Jeg vil tro dette kunne være en del av PMTO (Parent Management Training Oregon). Slik jeg kjenner programmet, kan det passe.

Som navnet sier, er det amerikansk, i Norge drives det i regi av Atferdssenteret. Det retter seg mot familier med barn med atferdsproblemer som fører til såkalt negativ samhandling. PMTO retter seg mot alle foreldre. Selv har jeg fått det presentert på foreldremøte i barnehagen som noe alle kan trenge under parolen at intet problem er for lite, og at det er de små problemene som bør bekjempes før det er for sent. Det kan bli både frafall på videregående skole og verre ting av å ikke henge opp jakka på knaggen eller sette skoene ved siden av hverandre, fikk vi vite.

Symptomatisk nok er det barnet som er problemet, i hvert fall dersom en skal tro presentasjonen av behandlingen på Atferdsenterets nettside.  Det står: «Barnets symptomer utspiller seg ofte i form av konstant opposisjon, med liten vilje til samarbeid, mangelfull sinnekontroll, uvanlig stor trassighet og svake sosiale ferdigheter.» I den samme presentasjonen kan man lese at behandlingen går blant annet ut på at foreldre trenes i hvordan de kan opptre konsekvent i forhold til å følge opp hvilke regler og normer som gjelder i deres familie. Foreldre trenes også i å være oppmuntrende når barnet trener inn nye ferdighetsområder og følger de forventinger og krav som på forhånd er formidlet til barnet. Et punkt til er at foreldre trenes i hvordan de skal følge opp med milde negative konsekvenser når barnet ikke følger de forventninger eller regler som er formidlet til barnet på forhånd. Dette var det jeg synes virket velkjent. Her var det milde konsekvenser, og kafébesøket kunne være en del av treningen. En belønning for noe gutten hadde fått til. At de var der for å ha det hyggelig sammen, har jeg vanskelig for å tro. 

Uansett hva dette var, gjorde det inntrykk. Å lese om slike regimer er ille nok. Jeg tror jeg aldri før har sett dem omsatt i praksis. Det var bare nitrist og krenkende, for alle parter. Først og fremst for gutten, men også for moren. Dels også storesøsteren. Det handler om at foreldre blir ofre for eksperter som gjør dem blinde for å stole på egne vurderinger, og overtaler dem til å betrakte oppdragelse som en kamp det er om å gjøre å ikke tape. Som vi skriver i innlegget Rampunger eller englebarn? vil en betraktningsmåte som gjør relasjonen mellom barn og foreldre til en maktkamp, ikke kunne ende godt.

To minutter. Illustrasjon: Erlend Aagre Pttersvold.




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Å delta i forskning er frivillig

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



All forskning skal være basert på prinsippet om frivillighet, den som deltar skal samtykke aktivt. Den skal også vite hva hun eller han er deltakende i, som hva som er formålet med studien og hvor lenge data skal oppbevares. Dette er prinsipper for det informerte samtykke. At deltakelsen er frivillig, understrekes av at det i alle samtykkeerklæringer skal fremgå at man kan trekke seg forskningen når som helst, uten å oppgi grunn. Det kan ikke knyttes sanksjoner til ikke å delta i forskning. Kun et positivt samtykke er et gyldig samtykke, det vil si at man i et samtykkeskjema blir bedt om å svare «ja, jeg ønsker å delta», mens «nei, jeg ønsker ikke å delta» ikke er et svaralternativ. Hvis man ikke ønsker å delta, behøver man ikke å levere noe skjema. Reservasjonsrett er noe helt annet enn samtykke.

Det er mye som tyder på at i forskningsprosjekter der hele kommuner er med, blir det helt eller delvis sett bort fra prinsippet om frivillighet. Avtalen mellom kommunen og prosjektet tilsier at de ansatte blir pålagt å delta i forskningen. De samtykker ikke. Det kan dreie seg om å delta i intervensjoner, som å prøve ut en bestemt modell. Det kan være at de skal bli observert eller intervjuet. Det kan også være at de blir pålagt å oppmuntre foreldre til å samtykke til egen eller sine barns deltakelse. 

To eksempler

Sprogtilegnelse via legebaseret læsning (SPELL) er et forskningsprosjekt i regi av Center for Børnesprog på Syddansk Universitet som omfatter 6500 barn i 140 barnehager i seks kommuner. Intervensjonen går ut på at pedagogene skal lese bøker med barn etter en bestemt metode, som skal virke språkstimulerende. Lesingen skal gjøres målrettet og systematisk, og det skal gjøres klart for barna hva de lærer. Pedagogene i barnehagen Peters Hus i København ønsket ikke å delta i prosjektet. De begrunnet sin motstand i et brev til kommunen. Et utdrag fra brevet lyder slik:

«Som fagpersoner og pædagoger er vi vrede og dybt frustrerede over, at blive pålagt arbejdsopgaver som både stjæler tid fra kerneopgaven og som samtidig strider imod vores faglige viden omkring børn og læring. Det børnesyn og læringssyn som ligger bag dette projekt ligger meget, meget langt væk fra vores pædagogfaglige viden om, hvordan børn udvikler sig og hvordan de lærer, erkender, oplever, forstår og tilegner sig ny viden. Det læringssyn, der ligger til grund for SPELL, er efter vores mening et meget dualistisk og snævert indlæringssyn, hvor fokus ligger på et strukturalistisk sprogsyn i modsætning til det funktionelle sprogsyn og den holistiske tilgang, som vi normalt arbejder ud fra.»

Sandra Nielsen, pedagogisk leder i Peters Hus, skrev i en e-post 17. februar 2015: «Vi havde ikke mulighed for at trække os fra projektet – vi var blevet pålagt at være med fra kommunen».

En lignende sak handler om forskningsprosjektet Tidlig trygg i Trondheim (TtiT) ved NTNU. I dette prosjektet undersøkes risiko- og beskyttelsesfaktorer for utvikling av psykisk helse hos 1000 barn i Trondheim. Prosjektet startet i 2006, da var barna fire år, og varer til 2020.  Barna blir undersøkt på nytt annethvert år. Trondheim kommune er med i prosjektet. Våren 2008 kom prosjektet i medienes søkelys. Det ble blant annet fremmet kritikk av metodene som ble brukt. Foreldre som først hadde sagt ja til å delta, valgte å trekke seg etter at det ble klart for dem hva prosjektet gikk ut på. Det kom blant annet fram at fireåringer ble intervjuet – uten at foreldrene var informert eller fikk mulighet til å være til stede – om hvilket forhold de hadde til egen kropp, om de syntes de hadde for stor rumpe og hva de syntes om magen sin. Foreldrene ble spurt ut om seksuallivet sitt. Gjennom media kom det også fram hvordan sunne og friske barn ble definert som «gråsonebarn» og foreldrene tilbudt foreldreveiledning, etter at de hadde svart «feil» på spørsmål i et spørreskjema. Flere foreldre uttalte seg sterkt kritisk, både til manglende forhåndsinformasjon, detaljrikdommen i datainnsamlingen, den omfattende kartleggingen av små barn og invaderingen av foreldrenes privatliv. Det er for øvrig interessant nok at ikke disse medieoppslagene er med i oversiktene over TtiT i media på prosjektets nettside. Etter medieoppslagene fikk ledere og ansatte i barnehagene i Trondheim brev fra prosjektleder Lars Wichstrøm om at de måtte slutte opp om prosjektet, og ikke skape tvil hos foreldre. Hensikten med brevet var å «sikre at dere som jobber i barnehagene får så presis informasjon som mulig, slik at dere også kan gi denne videre til foreldre som lurer på noe i forhold til undersøkelsen.» De ble forsikret om at spørreskjemaet (SDQ) som ble benyttet, var et internasjonalt anerkjent screeningsinstrument, også tidligere brukt i Norge i forskningssammenheng og gitt til tusenvis av barn landet rundt.

Vi vil hevde at denne oppfordringen befinner seg i en gråsone, relatert til bestemmelser om samtykke. Forskningsetisk er dette en problematisk handling som svar på kritikk. Det blir ikke mindre problematisk i lys av at forskerne i ettertid, i 2009, inkluderte gentesting av barna som en del av prosjektet.


Frivillighet for de barnehageansatte?

I de to prosjektene vi har nevnt, er det primært aktuelt at foreldre samtykker til forskning, på egne og barnas vegne. Dette er eksempler på forskningsprosjekter som er innrettet slik at barnehageansatte må delta for at prosjektet kan gjennomføres. Det kan være å prøve ut en metode eller å bidra til å samle data. Spørsmålet er om de ansatte blir de bedt om å samtykke. Eller er de bare med? Blir det gjort eksplisitt overfor dem at deltakelse i forskning er frivillig, eller forventes det at de bidrar i prosjektene uten å stille spørsmål? Har kommunen sagt ja på vegne av barnehagene, og dermed også på vegne av de ansatte? Ut fra vår kjennskap til SPELL og TtiT har vi har blitt interessert i å finne ut hvordan dette forholder seg i andre prosjekter. Spørsmålene er særlig aktuelle i forskningsprosjekter der hele kommuner er med. Vi har derfor sett på tilgjengelig informasjon om flere slike. Gjennomgangen tyder på at dette enten er en ikke-sak, eller at de ansatte samtykker dersom de for eksempel filmes sammen barna, men ikke til å samle data om barn. Kravet til gyldig samtykke kan omgås ved at prosjektet omtales som et utviklingsprosjekt, slik tilfellet er for Fremtidens Dagtilbud. (Dette ser ikke ut til å være konsekvent, det omtales ett sted som et udviklingsprogram og et annet som et udviklings-, forsøgs- og forskningsprogram.) Hvis tanken at kommunen «samtykker» på ansattes vegne, vil det være et brudd med prinsippet om frivillighet i forskning.

Vår interesse er knyttet forskningsetikk og forskningens kvalitet, og til en eventuell umyndiggjøring av profesjonsutøvere. Vi ønsker derfor kontakt med barnehagelærere som har erfaring med hvordan rekruttering til deltakelse i forskningsprosjekter foregår, og hvordan prosjektene gjennomføres. Finnes det tilsvarende eksempler i Norge som i det danske prosjektet der barnehageansatte ble pålagt å være med?

Det kan være relevant å få med en slike fortellinger til boka om barnehagelærere som tar ansvar for en annen barnehage. Boka er planlagt ferdigstilt innen utgangen av 2017, og vil inneholde fortellinger om barnehagelærere som motsetter seg krav som går på tvers av deres overbevisning om hva som er faglig og etisk forsvarlig. Vi har til nå samlet et titalls fortellinger, men tar gjerne imot flere – også om tematikken i dette innlegget. Ta kontakt på e-post dersom du har en fortelling å dele: mari.pettersvold@hbv.no eller solveig.ostrem@hil.no
 

Alle forskere er forpliktet på forskningsetiske retningslinjer.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Anerkjennelse er ikke en gave fra voksne

$
0
0


Av Solveig Østrem


15. oktober 2004 var en merkedag i min historie som fagperson. Det var min første dag som doktorgradsstipendiat. Det kjentes som et privilegium å få bruke tid og ressurser på de spørsmålene som opptok meg mest: Hvordan kan vi som samfunn realisere tanken om anerkjennelse av barn som subjekter, og hvordan kan vi utvikle en barnehage som sikrer barns rett til medvirkning?

Men det var egentlig ikke det at jeg gikk over i ny stilling som gjorde denne dagen spesiell. Jeg hadde syslet med disse spørsmålene en stund, og jeg var fortsatt del av det samme fagmiljøet som jeg hadde tilhørt en stund. Grunnen til at jeg husker datoen, er at Berit Bae disputerte denne dagen.

Ingen har betydd så mye som Berit Bae for å gjøre 1700-tallets filosof Georg Friedrich Hegels ide om anerkjennelse relevant for barnehagepedagogikken. Det er hun som har æren for at en hel generasjon norske barnehagelærere er fortrolig med begrepet ‘barnet som subjekt’.

Derfor var 15. oktober 2004 en merkedag ikke først og fremst for meg, men for Barnehage-Norge. Da jeg på min første dag som doktorgradsstipendiat var til stede i Berit Bae disputas, var det med opplevelsen av å overta en svært verdifull stafettpinne.

Siden jeg ikke var utdannet førskolelærer, men kom inn i førskolelærerutdanningen fra et annet fagfelt, var Berit Bae et relativt nytt navn for meg. Hun hadde i mange år vært en sentral faglig aktør innenfor barnehagefeltet, men det var først et par måneder før disputasen jeg møtte henne for første gang. Det var i forbindelse med at hun presenterte doktorgradsarbeidet sitt på en forskningskonferanse i Trondheim i september 2004.

Det gjorde inntrykk å høre Berit Bae snakke om hva en anerkjennende holdning kan bety i dialogen mellom førskolelærer og barn. Men det som gjorde størst inntrykk, og som jeg derfor husker fortsatt, var det hun sa om hva anerkjennelse ikke er. «Anerkjennelse er ikke ros,» sa hun. «Det er heller ikke en gave som bli gitt fra et menneske (en voksen) til et annet (et barn), men noe som finner sted i relasjonen mellom to mennesker.»

Gjensidighetsprinsippet står sentralt i tanken om anerkjennelse. Dersom noe skal kunne kalles anerkjennelse, må begge parter anerkjenne hverandre som personer med egne opplevelser og perspektiver. Å møte et barn med en anerkjennende holdning betyr at du som voksen er åpen for å la deg korrigere av barnets synspunkter på verden – og på deg.

I det siste har jeg tenkt mye på det Berit Bae sa om at anerkjennelse ikke er ros. For nettopp dette er blitt en utbredt misforståelse etter at pedagogiske programmer fikk fotfeste i barnehagen. Med programmene følger også tendensen til at begreper som anerkjennelse, medvirkning, deltakelse og dialogbrukes som innpakning av noe som går helt på tvers at det som ligger i disse begrepene. Berit Baes perspektiver på anerkjennelse brukes til det motsatte av hva hennes tenkning inviterer til.

Programmer som Være Sammen, De utrolige årene, PMTO, PALSog ARThar det til felles at de bygger på et behavioristisk grunnsyn. Det vil si at målet er å regulere barns atferd gjennom positive og negative forsterkere, det som vanligvis kalles belønning og straff. Denne tenkningen oppsummeres kort og greit på en plansje som inngår i programmet «De utrolige årene». Der står det: «Den atferd du gir oppmerksomhet til, har en tendens til å gjenta seg selv. Gi oppmerksomhet til det du vil ha mer av». Poenget illustreres med en sparegris der man putter på mynter med påskrifter som «omsorg», «ømhet», «oppmuntring» og «støtte». På sparegrisen står det «relasjonskonto».

Gode ting voksne gjør i interaksjonen med barn, er altså ikke uttrykk for en anerkjennende holdning, men et virkemiddel for å oppnå en bestemt atferd hos barnet. Verdifulle handlinger har dermed mistet sin egenverdi og blitt del av en instrumentell praksis. Det er verdt å merke seg at flere av programmene har anerkjennelse på lista over positive virkemidler, og anerkjennelse brukes gjerne synonymt med ros. Jeg også sett eksempler på at det sies at programmet bygger på Berit Baes forskning om anerkjennende relasjoner.

Det er fort gjort å la seg forføre når atferdsregulerende programmer markedsføres ved hjelp av barnehagelærernes egne fagbegreper. Men anerkjennelse er ikke noe som kan «brukes» for å oppnå en bestemt atferd hos en annen person. Hvis anerkjennelse brukes til manipulering eller atferdsregulering, er det ikke lenger anerkjennelse.

Det Berit Bae sa i 2004 om hva anerkjennelse er, og hva det ikke er, er like aktuelt i dag. Jeg vil derfor oppfordre barnehagelærere til hente fram sine gamle pensumbøker. Du som ikke kjenner Berit Baes tekster om anerkjennelse, har du mye å glede deg til. Du kan for eksempel begynne med denne artikkelen: Å se barnet som subjekt.



Fra programmet «De utrolige årene»


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Passe store sko

$
0
0

Av Solveig Østrem


Dette innlegget ble først publisert i Klassekampens 8. mars-utgave under tittelen«Hør her, min kjære Solveig».


Det er alltid noen som prøver å gjøre deg mindre enn du er. Det er alltid noen som prøver å fortelle deg at skoene dine er for store til at du greier å fylle dem.

Berit Ås kalte det hersketeknikker når kvinner utsettes for usynliggjøring eller latterliggjøring eller påføres skyld og skam. Vi kan også snakke om marginaliseringsstrategier. Jo mer subtile de er, jo mer effektivt fungerer de.

Infantilisering er et kjent fenomen, som når voksne kvinner kalles jenter. Anne Natvig og Ella Havnevik Giske gir et eksempel på dette i en kronikk på NRK Ytring 19. januar 2014. De viser til at når det rapporteres om ulykker i fjellet, vises til ‘hjelpeløse jenter’ eller ‘fjellvante menn’, avhengig av hvilket kjønn den skadde har.

Det er en økende tendens at journalister bruker fornavn i sammenhenger der det er naturlig å bruke etternavn, og dette skjer oftere med kvinner enn med menn. Da Kaci Kullmann Five i 2003 ble konstituert som styreleder i Statoil, var Dagbladets overskrift: «Kaci ny styreleder». Da en mann ble valgt som leder noen måneder senere, het det «Lindbæk ny styreleder i Statoil».

Ved bruk av fornavn alene forskyves oppmerksomheten fra saken til personen. I tillegg gjør man konteksten mer privat og intim, mindre offentlig og formell. Dette opplever jeg fra tid til annet som foredragsholder. Jeg har etter hvert lært å kjenne igjen et mønster som ser omtrent slik ut: Idet det åpnes for spørsmål fra salen, tar en mann ordet. Jeg har aldri møtt ham før og aner ikke hvem han er, men skjønner av måten han inntar rommet på, at han regner med at alle vet hvem han er. Kroppsspråket forteller at han er provosert over noe jeg har sagt. «Du vet det, Solveig,» sier han, halvveis vendt mot salen, før han fortsetter med å ‘opplyse’ om at jeg har tatt feil. Han kaller det gjerne en misforståelse.

Å underkommunisere at noen opptrer i kraft av sin rolle eller sin kompetanse, er en annen form for marginalisering. Nylig var jeg invitert til å holde et innlegg på en konferanse for lærere og tillitsvalgte. Innlegget skulle handle om forskningsfeltet som har opptatt meg de siste årene. Da jeg ble introdusert (for ordens skyld: av en kvinne), var det ikke som professor i pedagogikk, men som ‘en markant blogger’.

Å omdefinere dyktige kvinner til 'flinke piker' er en velkjent strategi for å gjøre kvinner mindre enn de er. Den bringer umiddelbart oppmerksomheten fra hva hun har utrettet, til hvordan hun presser seg selv og risikerer å bli utbrent, fordi hun er opptatt av hvordan hun framstår overfor omgivelsene. Samtidig som jeg ble tilkjent professorkompetanse for et drøyt år siden, pågikk en slik ‘flink pike’-debatt. Sammenfallet kjentes ganske absurd. Det slo meg hvordan alt kvinner gjør, blir fortolket i lys av forestillingen om at kvinner er relasjonsorientert, ikke saksorientert, og at alt handler om å bli sett av andre på bestemte måter.

Du kan ikke engang rydde huset og pynte litt ekstra til helga, før noen vil ha det til at du er blant dem som er opptatt av å vise fram et perfekt hjem. Hvis du smører noen riktig gode matpakker til barna før du legger deg om kvelden, er det ikke fordi ungene trenger niste på skolen, men fordi du er opptatt av å framstå som Mor Go’hjerta. Det er ikke nok med alt du har å gjøre, som mor eller datter, som styreleder i borettslaget eller i kraft av et yrke, i tillegg må du navigere for å unngå ‘flink pike’-stempelet. Alt du gjør, kan bli forstått som iscenesettelse. At noen gjør en innsats fordi de er opptatt av en sak utenfor seg selv, ser ut til å være en lite nærliggende tanke når det gjelder kvinner.

Kunsten er å ikke ta det personlig. Uansett profesjon eller posisjon er man verken uberørt eller usårlig overfor marginaliseringsstrategier, enten det dreier seg om åpenbare hersketeknikker eller mer subtile former. Men det hjelper å være klar over at fenomenet eksisterer. Det hjelper også å stole på seg selv, kjenne godt etter og vite at man har akkurat passe store sko.


Akkurat passe store sko.




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Presset på kroppspresset

$
0
0


Av Gunn Engelsrud og Birgit Nordtug



Kroppspress har blitt et høyaktuelt tema som har vokst enormt i antall oppslag i media. Det framstilles i hovedsak som et ytre fenomen som må bekjempes for å unngå at ungdommer utvikler psykiske lidelser. Vi har en annen oppfatning: Kroppspress er ikke et ytre fenomen, men noe som skapes mellom mennesker. Det opprettholdes og forsterkes ved at det snakkes og skrives om det, og psykiske lidelser (slik som spiseforstyrrelser) trenger ikke å ha noen kobling til kroppspress. Vi tar til orde for en forståelse av kroppen som oppmuntrer til noe annet enn press og lidelse. Det er en forståelse som inviterer den enkelte til å vende blikket bort fra kroppens form og utseende og mot den fantastiske kontaktskapende muligheten som kroppen er og har (jfr. bildet), og for et engasjement for noe utenfor oss selv.


Foto: Bjørg Ellinor Østrem


Det store «utbruddet» av kroppspress
I løpet av kort tid har fenomenet «kroppspress» glidd inn i dagligspråket og fått status som «vår nye store helseutfordring» (Adresseavisen, 30. januar). Fenomenet har påkalt seg mye oppmerksomhet og bekymring, og mange eksperter advarer og skremmer. Det har også vært oppe i Stortingets spørretime ved flere anledninger i det siste året. Sist i forbindelse med KrF sitt representantforslag 3. februar om livsmestring som prosjekt i ungdomsskolen etter modell av den kulturelle skolesekken. Forslaget innebærer at ulike eksperter på livsmestring, slik som psykologer, skal inn i skolen for å lære ungdom å mestre livet. Det er verdt å merke seg at spørretimene ikke har belyst hva kroppspresset er. Det har blitt tatt for gitt både av representantene som har fremmet forslagene og ministrene som har svart (kunnskap og helse). Til tross for at ingen viser til hvilke premisser de snakker ut fra, hevder de at noe må gjøres.

Kroppspresset har vokst enormt i antall oppslag i media og med en eksplosjonsartet økning i 2016.En gjennomgang av en del av oppslagene viser at det har skjedd en endring i framstillingen av kroppspresset. I 1990 ble kroppspresset knyttet til å være «fanatisk opptatt av egen kropp» (Aftenposten, 19. juli). I dag beskrives det som noe utenfor oss selv som«øker fra uke til uke» og kan forårsake «spiseforstyrrelser, bortfall av menstruasjon, infertilitet, depresjon, angst og andre psykiske lidelser» (Vårt Land). Denne enkle, lineære årsaks-virknings-assosiasjonen mellom kroppspress og spiseforstyrrelser har blitt ytterligere hausset opp i medienes dekning av den såkalte Valdres-saken, og med gjentatte påstander om at «spiseforstyrrelser er den vanligste dødsårsaken blant kvinner etter ulykker og kreft» (Avisa Sør-Trøndelag, 16. februar) – en påstand som ikke kan dokumenteres. Hvis vi tar utgangspunkt i Folkehelseinstituttets dødsårsaksregister, er det registrert 25 dødsfall som følge av spiseforstyrrelser i perioden 2005-2015. I ett av disse tilfellene var personen under 18 år. I tillegg kommer dødsfall der spiseforstyrrelser har vært en del av sykdomsbildet, men ikke selve dødsårsaken. Assosiasjonen som media og enkelte eksperter har skapt mellom kroppspress og død, har utvilsomt bidratt til å legitimere og forsterke presset på at kroppspresset må bekjempes, og at risikofaktorer må identifiseres, forebygges og utryddes.

Videre ser vi at ekspertene, journalistene, politikerne og andre voksne som kommuniserer kroppspresset, snakker som om det ikke gjelder dem selv, men at det er ungdom som er «mest utsatt». Ungdom selv er ikke entydig enige. «Vi har nådd et punkt hvor du er forpliktet til å føle kroppspress», skriver ei jente på Aftenpostens Si;D 16. januar.

Vårt utgangspunkt er at kroppspresset er noe som skapes mellom mennesker. Gjennom egen kropps blikk, bevegelsesmåte og henvendelse forteller vi hverandre hva som gjelder. Videre hevder vi at kroppspresset opprettholdes og forsterkes ved at det snakkes og skrives om det. Gode intensjoner om å bekjempe kroppspress, vil derfor gjenspeile og gjenskape – og dermed reprodusere og forsterke – problemet man ønsker å bekjempe. Vi tar også til orde for at psykiske lidelser, slik som spiseforstyrrelser, ikke trenger å ha noen kobling til kroppspress.

Vår oppfordring er å slutte og presse kroppen inn i den store kroppspress-samtalen. Vårt alternativ er å få fram oss selv som opplevende og fortolkende vesener i møte med medienes begrepsbruk og framstillinger av kroppspress. Vår forståelse av oss selv gjør noe med hva vi retter oss mot og hva vi åpner oss for – på linje med tro og livssyn. Det er derfor interessant at en samlet norsk presse, eksperter på kroppspress og andre som kjemper i kampen mot kroppspresset, ikke har reflektert over hva slags kunnskap om kroppen som kroppspress-oppslagene og kampanjene formidler, og hvordan dette påvirker hva vi merker oss og gir oppmerksomhet til som kropper i verden.

Kroppspresset i lys av en moderne risikologikk  
Vi er vevd inn i sosiale systemer, som på ulike måter får mening for oss. Det er innenfor det sosiale, relasjonelle og opplevde livet at kroppspress blir skapt og opprettholdt. Det er innenfor disse systemene at det kan endres, forhandles om eller brytes opp. Slik omtales ikke kroppspresset i de oppslagene som vi har lest. Tvert imot; media, politikere, eksperter, frivillige organisasjoner og andre gjør kroppspresset til et årsaks-objekt som fører til store plager; spesielt hos ungdom. Kroppspresset har derfor blitt noe som må bekjempes for å få bukt med alt som det er årsak til. Og det er mye som må bekjempes: Avisene skriver om blogger som oppfattes som «oppskrifter på kroppspress» (Aftenposten, 14. januar). Lærere siteres i media på at felles dusjing skaper kroppspress (se f.eks. Trønder-Avisa, 6. februar). Sanitetskvinnene hevder at retusjerte bilder i reklame er kroppspress. I en pågående kampanje har de samlet inn over 26 000 underskrifter på at slike bilder må merkes. For å nevne noe.

Vår påstand er at kroppspresset ikke løses, men tvert imot får næring gjennom blesten og tiltakene. Snakkingen, skrivingen og tiltakene som er ment å bekjempe kroppspresset, blir en del av problemet ved at den enkelte får forelagt begrepet kroppspress som utgangpunkt for å si noe om det som de merker seg og kjenner.

I boka Risikosamfunnetlegger den tyske sosiologen Ulrich Bech (1986) vekt på at dette kjennetegner mange av risikoene i vår tid. Vi kan bare tenke på medienes og myndighetenes formidling av svineinfluensaen i 2009 og hva det gjorde med folks oppfattelse av hva som utgjorde en risiko i hverdagen på den tida. Kroppspress-oppslagene er også gode eksempler på det paradokset som Bech så godt uttrykker i sine analyser av den moderne risikologikken. Til forskjell fra tradisjonell medisinsk og samfunnsvitenskapelig empirisk årsak-virknings-forskning, tydeliggjør han hvordan språkbruken har betydning for vår forståelse av risikoer. Risikofaktorer blir da ikke noe gitt som kan avdekkes en gang for alle, men noe som skapes og nyskapes i den kontinuerlige meningsdannelsen.

I lys av Becks analyser av en moderne risikologikk blir det derfor for enkelt å hevde at retusjert reklame eller felles dusjing etter gymmen og skolesvømming skaper kroppspress. Det vil være mer relevant å se på hvordan begrepsbruk og tiltak som innrettes etter risikoen for at elevene ikke skal oppleve kroppspress, kan skape et fortolkningsrom som forsterker eventuelle opplevelser av at nakenhet i en fellesdusj eller kropp i badetøy er ekkelt og bør unngås. Fordi man ikke tar tak i en slik moderne risikologikk, men tvert om forholder seg til en enkel, lineær årsak-virkning-tenkning, kan tiltak som er ment å bekjempe kroppspresset, skape et fortolkningsrom som øker risikoen for at elevene blir opptatt av kroppens form og utseende. Tiltakene kan derfor bli helt feilslått og bidra til å begrense unge menneskers bevegelsesfrihet istedenfor å øke friheten, slik tiltakene er ment gjøre. Det gjelder også en rekke andre tiltak som denne bloggen så glimrende belyser!

Et annet språk om kroppen  
Vår påstand er at det trengs en annen forståelse av kroppen. I stedet for panikk og bekymring kan mennesker – særlig ungdom – oppmuntres til å la opplevelsen av å være kropp i verdentre fram. Det handler om å sanse, leve og delta i samfunnet. (Selv-)opptatthet av kroppen som objekt, blir en barriere for engasjementet og det vi retter oss mot i verden.

Utenfor medienes kappløp om å få fram sensasjonelle bilder og uttalelser fra bekymrede eksperter, eksisterer en omfattende fagkunnskap som mediene overser. Denne kunnskapen kan bidra til at selve forståelsen av kroppen endres, slik at våre ungdommers ressurser ikke bindes opp til å forstå seg selv utfra press-premisset. Ungdom så vel som voksne, må inviteres til å kjenne etter og reflektere over hva som er godt, og få tilgang til å forstå at kroppens visdom og funksjon er primær.

Denne forståelsen finnes i forskning og faglitteratur. Allerede i 1937 publiserte Mabel Elsworth Todd en bok med tittelen The Thinking body– en klassiker – som fikk stor betydning for undervisning av dansere. Innen dansevitenskapen er litteraturtilfanget som henviser til og har videreutviklet forståelsene fra Elsworth Todd, omfattende og allment kjente. Også innenfor andre fagdisipliner gjenspeiles kroppsforståelser der kroppen først og fremst har med menneskets opplevde forhold til seg selv og verden å gjøre. Eksempler er litteraturviteren Drude von der Fehrs bok Når kroppen tenker (2008), psykoanalytikeren Irene Matthis’ Den tänkande kroppen (1987) og arkitekten Juhani Pallasmaas’ The Thinking Hand (2009). VVidere skriver Sara Orning (2015) om «Å se film med kroppen», Knut Oterholm og Kjell Ivar Skjerdingstad (2012) skriver om «et kroppslig perspektiv på formidling» (s.19–29). De samme forfatterne gav i 2011 ut en bok med tittelen Tanken sitter i øyet. Dette er et lite knippe faglitteratur som viser til den paradigmatiske og anti-dualistiske endringen i synet på kroppen som blir oversett, forbigått eller er «mørkekunnskap» i medienes og ekspertenes formidling av kroppspresset.

Denne litteraturen burde inspirere og ikke forbigås av mediene og ekspertene. Ved å bruke begreper som bygger på at den enkelte er i kontinuerlig endring og gjør seg erfaringer, åpnes det opp for noe annet enn bekymring og press. Det er ikke en entydig kropp definert av et press om å se ut på bestemte måter. Det er snarere slik Jenny Slatmann (2011) skriver i boka Our strange body, at vår egen kropp også har en fremmed side, som er en del av vår erfaring av oss selv. Det anonyme i oss som vi ikke kjenner og kan omtale, utgjør derfor en viktig side ved det vi må leve med som kropper i verden. Kroppen lar seg ikke bytte ut med en annen. Vi kan ikke styre kroppen for eksempel med å si «nå skal jeg slå hjertet mitt». Nei, hjertet slår av seg selv, og kroppens livsprosesser foregår uten aktiv medvirkning fra vilje eller valg. Dette er en side ved kroppens rike liv som nå presses inn i et rasjonelt og forenklet årsak-virkningsspråk preget av tiltak og «noe» som skal gjøres av «noen», som synes å ha svaret gjennom opplysning. Tar en kroppens tenkende, sansende, fornemmende sider inn, vil tiltakene bli å gi kroppen mer ro, tid til utforskning og selvmerking.

Kort oppsummert
Vi vil slå et slag for et kroppssyn basert på en oppdatert faglig forståelse. Ved å anvende det omfattende arsenal av faglig litteratur som foreligger, kan forskere og skribenter anvende et annet blikk og dermed få øye på en annen kropp. Å bli opprørt over kroppspress hjelper ingen. Det virker tvert imot avstandsskapende og snevrer inn rammene for hvem vi kan være og hvordan vi kan se ut og leve. Vi tror ikke på å kjempe en kamp der hardt (press) møtes med hardt (bekjempelse).


Gunn Engelsrud er professor i helsefagvitenskap ved Norges Idrettshøgskole, se også bloggen www.rettfrakroppen.no.
Birgit Nordtug er førsteamanuensis i psykologi ved Høgskolen i Lillehammer.




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Åpen debatt er en forutsetning for gode beslutninger

$
0
0


Av Solveig Østrem


Barnehagelærer, blogger og bystyremedlem Eivor Evenrud skrev 14. mars på Facebook: «Drømmer fortsatt om dax18. Tror jeg har takket ja 11 ganger, og hver gang har motparten trukket seg eller bedt om å møte noen andre enn meg. Men åpen debatt påstår alle at de ønsker.»

Ikke alle ønsker åpen debatt. Det er ikke alltid det lønner seg å føre debatten i det offentlige rom. Noen har mer igjen for samtaler som foregår innenfor lukkete nettverk.

 Jeg har til gode å bli invitert til Dagsnytt atten, men jeg vet litt om hva Evenrud snakker om. Jeg er ikke politiker, men har som fagperson deltatt aktivt i samfunnsdebatten i mange år. Sammen med Mari Pettersvold har jeg ytret meg kritisk om forskning som legitimerer politiske trender, og om atferdsregulerende programmer som selges inn mot barnehager og skoler. Vår erfaring med fagmiljøene som står bak disse programmene, er at de helst unngår offentlig debatt. I stedet stiller engasjerte lærere opp som ambassadører. De går ikke inn i diskusjonen om premissgrunnlaget for programmet, men kommer i stedet med solskinnshistorier ‘fra virkeligheten’: «Bare kom til vår skole, og se hva programmet har ført til!»

Da vi i en kronikk i Aftenposten 26. desember 2013 kritiserte skoleprogrammet PALS, satte det i gang en debatt som varte flere uker. Blant dem som svarte var kunnskapsministeren og en lærer ved en såkalt PALS-skole, hun deltok også i diskusjon på NRK-programmet EKKO. Responsen fra Atferdssenteret, som står bak PALS, uteble lenge. En debatt med Atferdssenterets ledere på NRKs nyhetssending ble avlyst, fordi Atferdssenteret ikke ønsket å delta.

Den mest selsomme opplevelsen fra ‘ikke-debatten’ med Atferdssenteret var en debattkveld på Litteraturhuset i Oslo i regi av Arr Idehistorisk tidsskrift. Anledningen var et nyutgitt temanummer om disiplin, og jeg var invitert som en av tre innledere. En av innlederne hadde meldt avbud, og på grunn av den pågående debatten om PALS hadde arrangøren forsøkt å få noen fra Atferdssenteret til å stille i stedet. Tre personer var kontaktet, men ingen hadde anledning til å komme. Dette var i seg selv ikke oppsiktsvekkende, i og med at det var kort varsel.

Det spesielle var at de allikevel kom. Ikke bare én. Ikke bare tre. Sju personer med tilknytning til Atferdssenteret, stilte opp for å forsvare PALS og ta innersvingen på kritikerne. De fylte et helt bord og gjorde seg bemerket både ved sin tilstedeværelse og i debatten. Jeg var helt uforberedt, siden de hadde sagt at de ikke kunne komme. Jeg må innrømme at jeg et øyeblikk ble satt litt ut.

Argumentene som ble brakt til torgs var av typen: «Du snakker ikke sant», «du misforstår», og «dette blir veldig emosjonelt». «Du vet det, Solveig» , sa en jeg ikke hadde møtt før, men som presenterte seg som senterets direktør. Det han fortsatte med, oppfattet jeg mer som et forsøk på å belære meg, enn som et holdbart forsvar for PALS.

Skole, barnehage og andre velferdsordninger for barn og unge angår oss som samfunn. Hvordan fellesskapets midler brukes, er et offentlig anliggende. Uten offentlige debatt, der for- og motargumenter prøves, risikerer vi at det blir tatt dårlige beslutninger istedenfor beslutninger som kommer fellesskapet til gode.

Hvordan det har seg at millionoverføringene til fagmiljøene som står bak omdiskuterte programmer bare fortsetter, er uvisst. Det er definitivt ikke resultat av at gode argumenter for at skole og barnehage trenger programmene, er framført offentlig. Det kan se ut som om samtaler i mer lukkede rom, mellom politikere som vil vise at de gjør noe og fagmiljøer som tilbyr enkle løsninger, er viktigere.

Hvordan debattene foregår, hvilke forbindelser som finnes og hvilke overenskomster som finner sted, er av interesse for offentligheten. Neste gang Evenrud blir invitert til Dagsnytt atten og motdebattanten takker nei, håper jeg hun allikevel er på plass i studio når sendingen går på lufta. Når programlederen avslutter med å si: «NN ble invitert, men ønsket ikke å delta», er dette relevant informasjon som i seg selv kan kaste lys over saken.



Illustrasjon: Arild Julius Østrem


Alt vi har skrevet i debatten om PALS, er samlet på bloggen. I tillegg er det flere innlegg av gjestebloggere. Du finner innleggene her:



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Massekartlegging mangler faglig legitimitet

$
0
0

Av Solveig Østrem



Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil kartlegge alle barnehagebarns trivsel, utvikling og læring. Å våkne til denne nyheten torsdag morgen ga en opplevelse av déjà vu. Det var som å spole tilbake til 2009, da daværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell la fram forslaget om å at alle barns skulle språkkartlegges ved tre års alder. Intensjonene bak forslaget var gode, men at denne formen for massekartlegging har liten faglig legitimitet, ble tydelig gjennom debatten og høringsrunden som fulgte. Og etter at et ekspertutvalg konkluderte med at ingen kartleggingsverktøy kunne brukes uten en rekke forbehold, ble forslaget trukket tilbake.

Den rødgrønne regjeringen viste i 2009/2010 en forbilledlig holdning ved at den lyttet til fagmiljøene, og ved at ingen lot egen prestisje gå foran barns behov for en best mulig barnehage.

At politikere kommer med faglig svakt funderte forslag er ikke nytt. Det er heller ikke nytt at en regjering blander kvalitet sammen med krav om dokumentasjon langt utover det som er hensiktsmessig og forsvarlig ut fra personvernhensyn. Det nye er at et forslaget om massekartlegging kommer på tross av kunnskapen som finnes. Torbjørn Røe Isaksen burde rett og slett vite bedre. Han burde vite at forslaget om massekartlegging har liten faglig støtte, annet enn fra miljøene som selv produserer kartleggingsverktøy.

Men det ser altså ut til at vi må ta debatten en gang til. Denne gangen finnes i det minste argumentene fra før. En del av argumentene er samlet i boka «Mestrer, mestrer ikke» og på denne bloggen. Nedenfor finner du lenker til innlegg om kartlegging, som nå er blitt aktuelle på nytt:

Barn som mestrer – og ikke mestrer

Språkkartlegging i Oslobarnehagen

«Kan du gi meg det spiseredskapet som ikke er en gaffel?»

Atferdstest med språkpynt

Problembarnehagen – når barna overlates til ekspertene

En voksende bekymringsindustri





Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Mindre tid til lek og læring

$
0
0

Av Solveig Østrem



Regjeringen la nylig fram en stortingsmelding som river grunnen under en mangeårig barnehagetradisjon der lek og omsorg er like viktig som læring og barndommen har egenverdi. Nå skal barnehagen ligne mer på skolen. Regjeringen vil ha læringsmål (kalles «veiledende norm»), mer voksenstyrt instruksjon og standardiserte opplegg for språkopplæring. Tittelen «Tid for lek og læring. Bedre innhold i barnehagen» er misvisende, både fordi forslagene innebærer at barn i lekealder får mindre tid til lek, og fordi de bryter med barnehagens tradisjon for å skape et læringsmiljø på små barns premisser.

Regjeringens ambisjoner om en ny barnehage bygger på to premisser. Det ene er at altfor mange barn ikke har gode nok norskkunnskaper ved skolestart til å følge undervisningen. I Oslo dreier det seg om så mye som en firedel, ifølge kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Det andre er at barnehagelærerne mangler kompetanse. Begge påstandene er svakt faglig fundert.

En oslomelding?

Det er alvorlig om 25 prosent av elevene i Oslo kan så lite norsk at de ikke forstår hva læreren sier. Men rektorer på skolene med flest minoritetselever sier til Klassekampen 2. april at de ikke kjenner seg igjen i virkelighetsbeskrivelsen. I den grad skolene tar imot elever som har vokst opp i Norge uten å lære norsk, legger de ikke skylda på barnehagelærerne. Dette gjelder barn som ikke har gått i barnehage, sier rektor på Veitvet skole Siri Ytterstad.

Det har vært uklart hvilken dokumentasjon som ligger til grunn for tallene kunnskapsministeren opererer med. Nå har det kommet fram at tallene kommer fra utdanningsetaten i Oslo, og at andelen på 25 prosent viser til elever som kommer inn under tilbudet om særskilt norskopplæring (SNO). Alle elever med minoritetsbakgrunn blir tilbudt SNO ved skolestart, men det er en feilslutning å ta for gitt at disse elevene ikke fungerer språklig og ikke kan følge vanlig undervisning. Ingen forventes å kunne lese og skrive når de begynner i første klasse. Er det da slik at etternavn har mer å si enn språkferdigheter for hvem som blir SNO-elever?

Tallene fra utdanningsetaten viser at 7,1 prosent av førsteklassingene har vedtak om ekstra støtte. Så vidt jeg vet, finnes ingen oversikt over hvor mange av disse igjen som trenger spesialundervisning på grunn av språkvansker.

Myten om at ett av fire barn i Oslo mangler tilstrekkelige norskkunnskaper, har gitt helt feil prioritering av tiltak. Det er blant annet brukt 40 millioner til språkkartlegging.

Alle er enige om at barn som trenger ekstra oppfølging, skal få hjelp. Men ingen er tjent med svartmaling av situasjonen. Det er lite tillitvekkende om en stortingsmelding bygger på feil tall: Det er stor forskjell mellom sju prosent og en firedel. Det er også urimelig å legge ansvaret på barnehagen for problemer som ligger et annet sted.

Forskningsgrunnlaget

At en stortingsmelding framstår som en ren oslomelding, er problematisk. Det er også grunn til å se kritisk på hvilke forskningsreferanser som legges til grunn for meldingen. Påstander om hva «forskning viser», følges av 1) ingen referanse, 2) referanser til politiske dokumenter som stortingsmeldinger, NOU-er og OECD-rapporter, 3) referanser til evalueringsrapporter, eller 4) referanser til et nokså snevert utvalg forskere. Det refereres til forskningsfunn som støtter regjeringens premissgrunnlag, mens forskning som problematiserer premissene, er utelatt. Denne formen for cherry-picking av forskningsresultater svekker muligheten for opplyst debatt og kunnskapsbasert politikk.

Det er påfallende sammenfall mellom forskningsreferansene i stortingsmeldingen og referansene i Agderprosjektet, et prosjekt finansiert med 42 millioner kroner. Prosjektet er omdiskutert, fordi både problemet (det er for mye fri flyt, barn lærer ikke nok, og barnehagelærerne mangler kompetanse) og løsningen (mer strukturert opplæring) var definert allerede ved prosjektstart.

Det er også påfallende hvilke forskningsreferanser som mangler i meldingen. Man kunne for eksempel vist til den danske psykologiprofessoren Dion Sommer som har analysert 400 internasjonale forskningsartikler om hvordan små barn lærer. Sommers konklusjon er at jo tidligere barn blir utsatt for målstyrt opplæring, jo dårligere går det videre i skolesystemet. Det som gir størst gevinst, er det Sommer kaller veiledet lek. Den helhetlige tilnærmingen til omsorg, lek og læring vi kjenner fra den norske barnehagetradisjonen, gir barna et godt utgangspunktet.

I stortingsmeldingen er det heller ingen spor etter de nye norske studiene om hvordan barnehagen kan fremme barns demokratiske deltakelse (Pettersvold), skape gode lekemiljøer (Nordtømme) og støtte barns vennskapsrelasjoner (Greve), eller om hvordan høytlesning kan åpne for gode samtaler (Solstad). En doktoravhandling fra 2015, med en grundig analyse av prinsippet om tidlig innsats (Vik), er heller ikke nevnt i meldingen.

Ingen er tjent med svartmaling

Barnehagen og barnehagelærerne er skyteskive i barnehagepolitikken, men det er barna det går utover. «Bedre innhold i barnehagen» forutsetter at barnehagelærerne vises tillit og får det handlingsrommet som er nødvendig for å følge opp hvert enkelt barn. Det er også behov for et kompetanseløft for barnehagesektoren. Tiltakene som skisseres i stortingsmeldingen, peker mot det motsatte av tillit og kompetanse, fordi de erstatter barnehagelæreres handlingsrom med standardiserte opplegg. Resultatet kan bli dårligere innhold i barnehagen.

I det politiske spillet er svartmaling blitt en forutsetning for å satse på barn i barnehagealder. Stortingsmeldingen bekrefter denne tendensen. Det har vokst fram en bekymringsindustri der påstander om problemer av stort omfang legges til grunn for politiske tiltak, og påstander om store mørketall får oss til å tro på disse tiltakene.

De fleste barn i Norge har det alminnelig bra, og barnehagelærere har mye kunnskap om hvordan de kan følge opp barna. En god barnehage for alle barn, vil også komme barn som trenger ekstra støtte til gode. Ressurser til spesialpedagogisk oppfølging vil da kunne brukes på disse barna, og ikke til å lete etter feil og mangler hos flest mulig barn.


Illustrasjon: Arild Julius Øtrem



Dette innlegget ble også publisert som kronikk i Dagsavisen 11. april 2016.


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Når pokker skal vi få tid?

$
0
0

Av Solveig Østrem



Med stortingsmeldingen «Tid for lek og læring. Bedre innhold i barnehagen» legges grunnlaget for en helt annen barnehage enn den vi kjenner fra før. En barnehage der lek og omsorg er essensielt og der læring skjer på barnas premisser, kan nå bli erstattet med en barnehage som ligner mer på skolen. Regjering vil ha økt læringstrykk, spesielt skal barns språkkompetanse forbedres, men det som legges til grunn er en svært snever forståelse av både språk og læring. En kronikk i nettavisen Khrono av Ann Merete Otterstad gir en god oppsummering: I den barnehagen regjeringen ønsker seg blir barnehagelærerne instruktører administratorer, kontrollører og testere av såkalte skoleforberedende aktiviteter. «God skolestart» er det som teller. Dag Nome understreker i et blogginnlegg at skepsisen i barnehagesektoren ikke skyldes motstand mot å arbeide systematisk med språkstimulering, barns sosiale kompetanse og et inkluderende og varmt leke- og læringsmiljø, men at fagfolk er skeptiske til å bli redusert til rollen som råvareleverandør for en stadig mer presset skole.

Faglig legitimering

Premissene for stortingsmeldingen er for det første at altfor mange barn ikke har tilstrekkelige norskkunnskaper ved skolestart, for det andre at barnehagelærerne mangler kompetanse, spesielt når det gjelder språk. I en kronikk i Dagsavisen har jeg argumentert for at begge premissene er svakt faglig forankret.

Hvis man går referansene i stortingsmeldingen etter i sømmene, ser man at den er basert på en form for cherry-picking av forskningsresultater. Det er påfallende hvilke fagpersoner og forskningsmiljøer som finnes på referanselista, og hvilke som mangler. Forskere som leverer dokumentasjon for påstanden om barnehagelæreres mangelfulle kompetanse, er med.

Et seriøst kompetanseløft for barnehagen har lenge vært etterspurt, ikke minst av profesjonen selv. Men det er urimelig å legge skylden på barnehagelærerne, og dermed også på utdanningen, for alt barnehagen ikke får til.

Hvis man observerer barnehagens hverdagsliv på nært hold, vil det trolig være lett å finne eksempler på praksis som ikke fremmer omsorg, lek, læring og danning på en god nok måte. Man kan nok finne mange feil og mangler hos både barnehagelærere og hos andre barnehageansatte. Men det er ikke dermed gitt at man kan å konkludere med at feilene skyldes manglende kompetanse hos barnehagelærere og svakheter i utdanningen. Som forsker bør man dessuten være bevisst på hva slike «funn» blir brukt til i det politiske spillet.

Alternative forståelser er både mulige og nærliggende. Det er godt dokumentert at barnehagelærere arbeider under rammevilkår som gjør det vanskelig å gi alle barn det pedagogiske tilbudet de har krav på. Mye tyder på at situasjonen er blitt mer prekær de siste årene. I boka Profesjon og kritikkskriver jeg om et forskningsprosjekt jeg har kalt «Profesjonsutøvelse i et spenningsfelt». Alle de 27 barnehagelærerne som ble intervjuet, fortalte om en barnehagehverdag preget av svært krevende rammevilkår. De viste til store barnegrupper, lav pedagogtetthet og manglende vikarbudsjett. Flere ga uttrykk for motløshet over at «kravene bare øker og ressursene ikke henger med».

Manglende kompetanse – eller for liten tid?

Det som ifølge barnehagelærerne står i veien for muligheten til å realisere barnehagens mandat, er mangel på tid: tid til å jobbe med barnegruppa og tid til å følge opp hvert enkelt barn. Økte krav om kartlegging, dokumentasjon og innføring av standardiserte verktøy er noe av det som tar tiden fra arbeidet med barna. Dette er problemer som ikke løses gjennom tiltakene regjeringen har foreslått i stortingsmeldingen.

Barnehagelærerne jeg intervjuet, gir stort sett uttrykk for at utdanningen har vært relevant for arbeidet i barnehagen, også når det gjelder barns språkutvikling og barnehagens språkmiljø. Utdanningen har gitt dem kunnskap om alt fra høytlesning, barnelitteratur og hverdagssamtalens betydning, til hvordan de kan hjelpe barn som strever med kommunikasjonen og dermed med å bli inkludert i lek og vennskapsrelasjoner. I den grad barnelærerne kritiserte utdanningen, dreide det seg ikke om utdanningens innhold, men snarere om at faglærerne på høgskolen ikke visste at arbeidet som barnehagelærer dreier seg om «brannslukking». Selv var de lite forberedt at det skulle bli så knapt med tid til å realisere de lærte under utdanningen. En av dem sa det slik: Under utdanningen lærte de mye om både teori og metoder for å støtte opp om barns språk, om hvordan man for eksempel kan ta med to–tre barn til en rolig krok, lese en bok og ha en samtale der alle kommer til orde. «Men når pokker skal vi få tid til det?» spør hun.

Behov for et kompetanseløft

Barnehagelærere vet bedre hvordan de kan bidra positivt til barns utvikling enn det politikerne gjør, slik Julie Lødrup skriver i et innlegg i Dagsavisen. Det er på tide at politikere viser barnehagelærerne tillit til å forvalte mandatet de ha fått.

Det er på høy tid at ambisjoner for hva barnehagen skal kunne utrette, følges opp med økonomiske midler til det kompetanseløftet barnehagen trenger. Dette har blitt etterspurt ved hver eneste barnehagereform uten særlige resultater. Det vanlige har vært – uansett hvilke parti som har hatt regjeringsmakten – at barnehagereformer gjennomføres med sparekniv. En grunnskolelærer som tar videreutdanning på 30 studiepoeng, gir kommunen et statlig tilskudd på 225 000 (matematikk og naturfag) eller 180 000 kroner (andre fag). Hvis en barnehagelærere tar videreutdanning på 30 studiepoeng, får kommunen bare 50 000. Og mens grunnskolelærerutdanningen blir femåring, får barnehagelærerne ingen uttelling for å ta mastergrad. Stortingsmeldingen varsler ingen ending av dette.






Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Læringsutbytte: Sitt stille!

$
0
0


Av Vigdis Foss


Stortingsmeldingen Tid for lek og læring, som i dag skal til høring i Stortinget, er årsak til barnehageopprør og debatt. Meldingen skal ligge til grunn for ny rammeplan for barnehagen. Etter år med rovdrift på barnehagen er det viktig hvordan barnehagens oppdrag skal reformuleres. Og ikke minst hva dette skal bety i praksis når det kommer til metodebruk og vilkår for gjennomføring. Kunnskapsministeren avviser kritikken som misforståelser og sier at meldingen blir lest i verste mening. 

Det er begrepsbruken i stortingsmeldingen som styrer hvordan stortingsmeldingen leses. I kjølvannet av år med massekartlegging av barns ferdigheter og standardisert programbruk koblet med et innsnevret læringssyn, er det grunn til å spørre hva det innebærer at det skal lages en normfor hva barn skal kunne i norsk før skolestart, at ny rammeplan skal ha et tydeligere skoleforberedende innhold, og at barns utbytte av barnehageoppholdet skal tydeliggjøres.  Kunnskapsministeren understreket at viikke skal ha læringsmål og at barn ikke skal måles i barnehagen, ingen skal heller pålegges bruk av standardiserte metoder. Hvorfor bruker departementet da begreper og formuleringer som gir signaler om det motsatte? Dette skygger for andre sider ved meldingen. 

Frasen «vi må ha mer læring i barnehagen» blir brukt for å legitimere stortingsmeldingen. På Dagsnytt atten 11. mars sa statsråden blant annet at barnehagebarn godt kan lære «å sitte stille lenger». Virkelig? Lenger enn hvor lenge da? Det er min erfaring at de aller fleste barnehagebarn kan sitte stille så lenge det trengs når det foregår noe det er verdt og nødvendig å sitte stille for.

Det mest konkrete vi får vite er at barn må lære norsk før skolestart. Ja, hvilke barnehager jobber ikke for det? Barnehageansatte trenger etter- og videreutdanning, som alle andre, men meldingen undervurderer kompetansen på barnehagefeltet. Barnehagelærere kan grunnleggende språkstimulering og det er nettopp det de skal kunne. Utvidet hjelp til barn med omfattende språkvansker eller til barn som er nye i Norge, må kommunene ha et eget apparat for. Når dette ikke er godt nok i dag, er det ikke fordi vi har manglet «en norm for hva det vil si å snakke norsk», heller ikke at vi har hatt for lite «materiell for barnehagens språkarbeid». 

Statsråden sier at det ikke er bemanningsnorm det handler om nå. Jo, det er akkurat det det handler om, Isaksen. Det har det gjort siden staten overlot ansvaret for barnehagene til kommunene og eiere begynte å kutte i bemanningen for å spare penger. Stortingsmeldingen understreker at gode samtaler mellom barn og voksne er viktig språkstimulering. Forleden fortalte en barnehageassistent meg at hun og én barnehagelærer har ansvar for 12 treåringer. I praksis betyr det at én voksen er alene med treåringene store deler av dagen. Det er ikke et unikt tilfelle. Å si at barnehagene ikke er gode nok på språkstimulering i en slik situasjon, er som å hekte blylodd på en sprinter og anklage ham for ikke å løpe så fort som han burde. 

Loven sier at det skal være «tilstrekkelig bemanning», og dermed er ovennevnte eksempel et lovbrudd. Men «tilstrekkelig bemanning» gir rom for tolkning og terskelen for å tåle slike lovbrudd er høy.  Hvis statsråden vil gjøre retningslinjene for barnehagen klarere, kan han begynne med å bytte ut ordet «tilstrekkelig» med en utvetydig bemanningsnorm nå - 2020 er ikke godt nok. Statsråden bør prøve å jobbe med gode samtaler med tolv treåringer noen uker og så gjenta at det ikke handler om bemanningsnorm. Inntil voksentetthet tas på alvor, mangler stortingsmeldingen troverdighet.





En kortere versjon av dette innlegget er også publisert i Bergens Tidende 28. april 2016.


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Kunnskapsløs kunnskapsminister?

$
0
0


Av Anne Greve og Solveig Østrem

 

Dette innlgget inngår i debatten om stortingsmelding 19 og ble også publisert i Dagbladet 26. april.


Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har møtt massiv kritikk etter at han la fram stortingsmeldingen «Tid for lek og læring», blant annet for bruken av forskning. Isaksen viser liten vilje til å komme kritikerne i møte og går i stedet i forsvar. «Hvis man skal komme om påstander om juks, må man kunne underbygge det», sier statsråden til Dagbladet.

Vi vil gjøre oppmerksom på at det er Isaksen selv som bruker begrepene juks og manipulering. Så vidt oss bekjent er det ingen som har beskyldt ham for juks. Kritikken går ut på at meldingen er i utakt med etablert kunnskap om barns lek og læring, at den bygger på et usedvanlig snevert forskningsgrunnlag, og at Isaksen bruker tall fra utdanningsetaten i Oslo feil når han hevder at en av fire elever ikke kan godt nok norsk til å følge vanlig undervisning ved skolestart. Måten Isaksen bruker oslotallene på, tyder på at han er mer opptatt av å finne tall som legitimerer mer voksenstyrt og strukturert språkopplæring enn å utvikle en barnehage der barn kan leke og lære på egne premisser.

Regjeringen vektlegger kunnskap og kompetanse. Da er det et paradoks at kunnskapsministeren i så liten grad bruker etablert forskning som grunnlag for utforming av barnehagepolitikken. Det er også et paradoks at han legger mer vekt på kartlegging og språknormer enn av å sørge for nok kompetente barnehagelærere og for at videreutdanning gir uttelling.


Illustrasjon: Arild Julius Østrem
Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Om en ny doktoravhandling – og et møte med en statsråd

$
0
0


Av Solveig Østrem



I går fikk barnehagefeltet enda doktoravhandling. Hilde Dehnæs Hogsnes disputerte med en avhandling om hvordan barn opplever overgangen fra barnehagen til skolen. Den fulle tittelen og en nærmere omtale av avhandlingen finner du på hjemmesidene til Høgskolen i Sørøst-Norge, her.

En disputas er en stor anledning, og for oss som i mange år har vært kollega med Hilde, var det fint å kunne gjøre stas på henne med en sang. Sangen er også et forsøk på å få fram noen av poengene fra avhandlingen og gi en kort presentasjon av en barnehageforsker vi nok vil høre mer fra. Derfor gjengis sangen nedenfor.

Men først en kort fortelling om bakgrunnen for det femte verset i sangen. For noen år siden fikk vi ny grunnskolelærerutdanning, og i forbindelse med endringene som skulle gjøres, kom daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen på besøk tilHøgskolen i Vestfold. Hele fakultet skulle, etter litt mingling i foajeen, samles i auditoriet. Rektor hadde på forhånd bedt flere fagpersoner om å forberede korte innspill etter Halvorsens presentasjon. I utgangspunktet var det ingen fra førskolelærerutdanningen som var invitert, men etter å ha argumentert for betydningen av å se utdanningene i sammenheng, skulle også vi få si noe til statsråden. Hilde ble satt på saken. Hun forberedte seg grundig, og da hun fikk ordet, var budskapet både tydelig og klart. Men da hun var halvveis i manuset, ble hun stoppet. Rektor mente hun hadde brukt opp taletiden, og han syntes kanskje heller ikke det hun hadde å komme med var så relevant. Men det syntes Kristin Halvorsen. Hun ville høre fortsettelsen. «Dette er viktig!» sa hun. Og Hilde kunne – like rett i ryggen – komme med sitt bidrag til en interessert og lyttende kunnskapsminister.

For min egen del, vil jeg legge til enda en liten episode. Da dette møtet fant sted, hadde jeg nylig vært i en debatt i Morgenbladet med Kristin Halvorsen. Jeg hadde ytret meg svært kritisk om noen av hennes politiske utspill. Selv for en statsråd kan det sikkert være irriterende å støte på kritiske fagpersoner hvor de enn snur seg. Så da Halvorsen ankom høgskolen, og vi sto der og minglet, holdt jeg meg litt i skjul bak kaffe, fruktbord og høyreiste kolleger. Men statsråden fikk umiddelbart øye på meg, hun kom rett bort, tok meg i hånden og sa takk for sist. Like blid. Det er kanskje en selvfølge at en statsråd velger å møte sine kritikere med høflighet og respekt, men jeg opplevde like fullt at hun strakk seg lenger enn hun behøvde. Vi var mange som fikk økt respekt for Kristin Halvorsen denne dagen. Det er derfor fint å kunne skrive henne inn i sangen til Hilde, om det bare er med en kort linje.

Hovedpersonen denne gangen er doktor Hilde Dehnæs Hogsnes.



Melodi: Bolla Pinnsvin

Når sola stiger rund og gul og farger åsens topp,
vet alle nye skolebarn at nå skal de stå opp
til mye nytt som venter, uten at de vet helt hva.
De kjenner barnehagen godt, og den var ganske bra,
men barnehagen er ikke som skolen.

Men Hilde har sett nærmere på hva som foregår,
og hvordan barna har det i sitt første skoleår.
Hun har levert sin avhandling og hatt sin disputas.
Og vi som var til stede, syns at det var riktig stas
at Hilde sto med glans på doktorskolen.

Det første du må gjøre for å ta en doktorgrad,
det er å følge en ide som gjør deg faglig glad.
Og Hilde er forsker som kan velge mellom mangt,
for hun syns nesten alt er overmåte interessant.
Men valget falt på barnas vei til skolen.

En doktorgrad om skolestart, om sammenheng og brudd,
for noen som å gå fra sommersol til snø og sludd.
Hvis overgang fra kjent og trygt til skole skal bli god,
da er det viktig at man ikke glemmer SFO
som ligner barnehagen mer enn skolen.

Du er blant dem som sier fra når noe står på spill.
Ditt budskap det kan være skarpt om formen virker mild.
En gang da rektor sa til deg: «Nå har du snakket nok!»
da holdt du fast i ordet – ville ikke legge lokk.
Og lyttet gjorde statsråden for skolen.

Men vår kollega Hilde, hun er også litt distré.
Vi tror ikke det hjelper at du har en PhD.
Mot middelmådig stedsans finnes neppe noen kur.
Den hender at du går deg bort når du skal gå en tur.
Men tenk, du kom i mål på doktorskolen!

Nå skal vi feire Hilde, nå fortjener du en fest,
en pause fra de tidsskrifter og bøker du har lest,
og noen glass med vin, for det er doktormiddagstid.
Ja, du fortjener overflod av alt som gjør deg blid.
Vi unner deg en kveld med fri fra skolen!


En glad Hilde Dehnæs Hogsnes flankert av kommisjonen: Anne Greve, Inge Johansson og Liv Gjems.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Unyansert om russen

$
0
0

Av Solveig Østrem


Det sikreste tegnet på at russetida er i gang, er den årvisse konkurransen mellom avisene om å ha den mest oppsiktsvekkende fortellingen: om utagerende festing, sexpress og tomme klasserom. Problemet er ikke at det som fortelles, er usant, men at bildet som tegnes, er så unyansert at det heller ikke er sant.

For å ta det siste først: de tomme klasserommene. Lærere jeg kjenner, forteller at det er dager da få elever møter opp til timen. Men det er ikke alle som skulker. Nylig la en lærer ut bilde på Twitter av tretti pulter som sto tomme da timen skulle vært godt i gang. Han fikk raskt svar fra en av elevene sine. Bildet kunne ikke være tatt klokka ni, skrev eleven, for da var omtrent halve klassen til stede. Blant de som manglet, var det flere som skulle møte i et annet klasserom på grunn av en prøve. Læreren var visst ikke orientert.

Så til sexpresset, voldtektene og overgrepene. Vi vet at de skjer, vi vet at det finnes menn som ikke har respekt for kvinner, og vi vet at dette har en høy pris – for kvinnene som rammes, for alle kvinner som blir nødt til å ta forholdsregler og for oss som samfunn. I Aftenposten kan vi lese at ved enkelte skoler i Oslo og Bærum, «der partyfaktoren er høy», tar russ betalt i form av seksuelle tjenester fra yngre jenter som vil være med å feste. Men er dette russekultur eller sider ved vårkultur som vi helst ikke vil være bekjent av? Også blant voksne finnes det dem som betrakter kvinner og jenter som bruksting. (Det er nok å vise til hva som formidles til unge jenter på konfirmasjonskortenesom de siste ukene har stått fremst i hyllene hos bokhandlerne.)

Nittenåringer vet at slike holdninger finnes, og at overgrep forekommer. Derfor finnes det mange fortellinger om russ som gjør hva de kan for å ta vare på hverandre.

En far jeg kjenner, har fortalt at på russebussen datteren tilhører, bytter jentene på å være bussvakt. Hver kveld og natt er det en av deltakerne som har ansvar for å holde seg edru og holde et våkent blikk på hva som foregår med og omkring vennene.

I en kommentar på Facebook forteller en mor om sønnen som har sendt hjem flere førsteklassinger fra vorspiel og nachspiel, etter først å ha tatt telefonen fra jenta og sagt: «Nå ringer jeg en av foreldrene dine. Mamma, eller pappa? Nei, ingen diskusjon. Du er full, du er mindreårig, og du skal hjem. Jeg venter sammen med deg til du er hentet.» Hun forteller at sønnen ikke er den eneste i kompisgjengen som har gjort det. Både russejenter og russegutter har gjort akkurat det samme. Det går litt på omgang, det å ta ansvar og få dem hjem.

Noe av det som er mest alvorlig – og minst sannferdig – ved medias framstilling av russen, er at den får oss til å tro at alle nittenåringer har mye til felles utover å være født samme år.

Skolen der datteren min er russ, hadde for en stund siden besøk av en frivillig organisasjon som snakket om sexpress og delte ut kondomer. Datteren min opplevde at både jenter og gutter ble kraftig undervurdert i det som ble sagt. Som om de aldri hadde kommet på tanken om å passe på hverandre og ta vare på vennene sine. Hun hadde også en kommentar til alle kondomene ungdom får utdelt. Uansett hvor de snur seg, støter de på en kampanje der det deles ut kondomer. «Det er jo de som skaper sexpress», sa hun nøkternt. For mange er det nemlig slik at russetida ikke først og fremst handler om sex, men om å ha det moro og være sammen med vennene sine.

Jeg har møtt mange av årets russ, også på min egen terrasse. Det er fine folk! Jeg har kjent dem lenge. De er ikke plutselig blitt noen helt andre bare fordi de har tatt på seg røde dresser. Kritikken vi voksne retter mot russefeiring som fenomen, finnes også blant ungdommen selv. De færreste ønsker å identifisere seg med bildet av russen vi får presentert gjennom avisene. Det er også mange som velger å ikke være russ, eller som ikke gjør noe særlig utav russetida. For noen er det ingen big deal at de er ferdig med tretten års skolegang. Ungdommer er ikke like, og det har de heller aldri vært.

For ordens skyld: alle jeg har sitert, har gitt grønt lys til at innlegget kan publiseres.





Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Samla slakt

$
0
0

Av Solveig Østrem


Denne sangen er en kommentar til Stortingets behandling av stortingsmelding 19 "Tid for lek og læring". Den er inspirert av Dagsavisen som 1. juni 2016 skrev om saken under overskriften "Samla slakt".




Vokal og gitar: Eyolf Østrem
Melodi: Yesterday


Samla slakt.
Statsråden, han ville bruke makt
for at barn skal lære helt i takt,
men det han fikk var samla slakt.

Nå i dag
feirer vi et nedstemt lovforslag.
Ingen grunner til å bære nag,
men dette er en merkedag.

      Abid Raja sa at det her er ikke smart
      hvis vi skal gi barna den aller beste start.
      Og det ble samla slakt.

Siste ord var faktisk ikke sagt
ifra profesjon og folkemakt,
og det ble ganske samla slakt.

Læringen,
den skal være barnas gode venn,
den skal ikke stjele barndommen.
Det må visst sies om igjen.

      Barn er ikke like, det sa Geir Bekkevold.
      De skal ikke styres med snevre læringsmål.
      Og det ble samla slakt.

Meldingen ikke var ikke helt i takt;
kunnskapsgrunnlaget var altfor svakt,
og derfor ble det samla slakt.

Kvalitet må jo bygge på alt det vi vet:
Barna trenger lek og kjærlighet
og mye rom for barnlighet.

      Tenk! Anette Trettebergstuen sa en kveld:
      Barn skal ikke måles med andre enn seg selv.
      Og det ble samla slakt.

Junidag med sol og sommerprakt!
Vi vil feire det som nå er sagt,
at barna vant i siste akt.
 



Dagvavisen 1. juni 2016.

Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Rasmus Willig med ny bok om kritikk

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



Afvæbnet kritik er tittelen på den nye boka til Rasmus Willig, utgitt sist måned. Den følger i kjølvannet av Et forsvar for kritikken (2007), Umyndiggjøring (2009) og Kritikkens U-vending (2013). Som i de foregående bøkene tar Willig for seg hva kritikk egentlig er, i motsetning til de mange forenklede forståelser av fenomenet. Han tar for seg kritikkens vilkår i arbeidslivet, især blant de store profesjonene: sykepleiere, sosialrådgivere, politibetjenter, lærere og pedagoger. Arbeidet de utfører, er selve ryggraden i ethvert samfunn, som Willig sier. Uten dem er det vanskelig å se for seg et samfunn som fungerer. Derfor må de gis mulighet til å gi arbeidet en retning som er faglig og etisk forsvarlig ut fra deres profesjonelle verdistandarder. Å kunne si fra om forhold som går på tvers av disse, er ikke bare et spørsmål om profesjonell autonomi og integritet, men også om hvem vi lytter til og hvem som får avgjøre hvilke sykehus, velferdstjenester, ordenssystemer, skoler og barnehager vi får. Willig viser at kritikken profesjonsutøverne ytrer, mister sin kraft. På ulike måter blir den avvæpnet, den blir sendt i retur og gjort om til den enkeltes problem.

Flexisme

Kritikeren får i retur at han eller hun ikke er fleksibel nok. Willig kaller det flexismen. Den består av endeløse krav om å være omstillingsdyktig og er knyttet til nyliberalismens tankesett om effektivitet og resultatorientering. Tenkningen setter et voldsomt press på styring, riktig nok på måter som er slik at den enkelte ikke underlegges direkte instruks, men selv kommer fram til de samme mål som for virksomheten. På snedige måter, som medarbeidersamtaler og en rekke andre «myke» tiltak, er vi alle med, og ikke mot. Willig hevder at mulighetene for å ytre kritikk er så dårlige at de vitner om fullstendig mangel på demokrati.

Materiale og metode

Det empiriske materialet består av 20 sider med svar på kritikk. Det er et enormt antall setninger uttalt av ledere, og av kolleger. Det er et poeng hos Willig at de skal leses samlet, for at det skal merkes hvor massivt dette er. Metoden han har anvendt for å samle dette materialet er ukonvensjonell. Det er samlet gjennom syv år. Setningene er skrevet ned av dem som har hørt hans foredrag om ytringsfrihet i arbeidslivet i denne perioden. Han anslår at det er setninger fra 1200–1400 personer. Typisk er slike som dette (oversatt til norsk): «Her ser vi utfordringer i stedet for problemer», «Her snakker vi tingene opp, ikke ned.», «Det må du utdype.», «Dette er du alene om å mene.», «Enten er du med eller mot.», «Hvordan står det til hjemmefronten, du virker sliten.» «Nå må vi jo se å få det beste ut av det.» Willig legger til at den siste setningen kommuniserer underforstått: «Det er ikke bra det her, der røk pedagogikken i barnehagen, men der er ikke noe å gjøre ved det».

Språklig vold

Ved å lese setningene samlet vil det være mulig å se at det er et mønster, og det er det samme for de ulike profesjonene. Willig kaller det for språklig vold. Det er små doser av arsenikk i setningene, skriver han. De slukes tilsynelatende ubemerket, og ser ikke ut til å ha noen virkning. Men etter noe tid viser giftens virkning seg. Selvsensuren inntreffer, og kritikken stilner.

De tause gjør karriere

Slik begynner også konkurransen i robusthet. Det er om å gjøre å tåle, og de som er med på de rådende betingelsene kan vise seg omstillingsklare, vinner. For det er betingelsene dersom sykehuset, skolen eller barnehagen skal bli best. I et intervju i avisa Politiken 6. mai sier Willig: «Det er jo ikke meningen, at sygeplejersker skal konkurrere mod hinanden. … den konkurrencelogik, de arbejder under, har ikke noget at gøre med at betjene et demokratisk samfund».

Ønsket om å bli best fører til at forhold som burde være gjenstand for åpenhet og debatt, skjules. Willig kaller dette for en omvendt incitamentsstruktur. Den betyr at hvis du er taus, kan du gjøre karriere. Hvis du ytrer deg kritisk, kan du bli straffet. Dette kan forklare at vi får de lederne vi får, ledere som har gått gradene, og som vil fortsette å betrakte kritikk som et onde. De har lært og vil reprodusere språket som avvæpner kritikk. De er opportunismens mestere, og de er villige til å være det.

Paralleller i norsk kontekst

Afvæbnet kritik har fått mye omtale i danske medier. Det lover godt. Samtidig med at boka ble omtalt i mediene tidlig i mai, var vi på en konferanse på Roskilde Universitet der Willig arbeider, i regi av Center for Daginstititionsforskning. Noen av de danske deltakerne bemerket slektskapet til den norske antologien Profesjon og kritikk som kom ut nøyaktig et år tidligere, 6. mai 2015. Som tittelen sier, handler den om det samme temaet. Men der Willig skriver om kritikk generelt, går vi i antologien mer inngående inn på hva det er som kritiseres, og på hvilket grunnlag. Vi konkretiserer mer hva det er som gjør noe faglig og etisk uforsvarlig. Med bidrag fra flere forfattere, hvorav tre er danske, har antologien også flere nyanser og mer varierte tilnærminger til tematikken.

Willig viser til eksempler på at kritikk ikke har en infrastruktur (se Kritikkens U-vending). På dette punktet mener vi Willig tenderer mot å bli for unyansert. Fortellingen er trolig mer sammensatt, noe vi vil forsøke å få fram i vår kommende bok, Profesjon og ansvar, som er planlagt utgitt i 2017. Boka vil være basert på 12–15 fortellinger fra barnehagelærere om å yte motstand mot detaljstyring i form av verktøy og programmer. Fortellingene vitner om at kritikk noen ganger fører fram. Det er mulig å ikke bare «flyve under radaren» som danskene sier, men åpent og offentlig si nei takk. Barnehagelærere vi har intervjuet, sier: «Vi gjør ikke det vi blir forsøkt pålagt, og det av gode grunner». Noen ganger blir kritikken forsøkt stanset eller aktivt lagt lokk på, og det finnes eksempler på at den som ytrer seg kritisk, blir møtt på respektløse måter. Men det hender også kritiske stemmer lyttet til og at det bidrar til å skape endring. Derfor ser vi det som viktig å få fram at bildet er sammensatt.



 Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Viewing all 169 articles
Browse latest View live