Quantcast
Channel: Mestrer, mestrer ikke
Viewing all 169 articles
Browse latest View live

Nattbarnehager er en avsporing

$
0
0

 

Av Turid Thorsby Jansen, Mari Pettersvold og Solveig Østrem



Debatten om nattbarnehager har blusset opp igjen etter at det ble kjent at byrådet i Oslo vil starte forsøk med nattåpne barnehager. Vi republiserer derfor denne kronikken som sto på trykk i Aftenposten 26. januar 2006, like etter barnehagene ble flyttet fra Barne- og familiedepartementet til Kunnskapsdepartementet. Mye har skjedd på ti år, og vi har for lengst fått et Foreldreutvalg for barnehagen. Men situasjonen er den samme når det gjelder politikernes mange og sprikende forventninger til barnehagen. Vi mener våre argumenter for at en nattåpen tilsynsordning ikke er en barnehage, fortsatt er like aktuelle.


Barnehagene er med den nye departementsstrukturen blitt en del av Kunnskapsdepartementet. Regjeringen har dermed gjort det klart at barnehagen ikke primært er et familie- eller likestillingspolitisk tiltak. Barnehage er omsider blitt utdanningspolitikk. Barnehagen er en læringsarena for små barn innenfor et helhetlig utdanningsløp, ikke en tilsynsordning. Den nye departementsstrukturen har skapt forventninger om at barnehagedebatten fra nå av vil dreie seg om hvordan intensjonene i den nye barnehageloven kan realiseres, ikke bare om ytre vilkår som plasser, priser og åpningstider.

Men noe av det første Regjeringen gjør etter at Kunnskapsdepartementet ble en realitet, er å åpne for nattbarnehager. Dermed risikerer den å slå bena under sin egen forståelse av barnehagen som læringsarena. Utspillet skaper usikkerhet om Regjeringen er i stand til å integrere barnehagen i utdanningspolitikken. Nattbarnehager omtales konsekvent med termer som «barnepass» eller «tilsyn». Spørsmålet er om vi har fått en regjering som ut fra sin uttalte velvilje overfor barnehager vil si ja til ethvert utspill om ulike oppgaver barnehagen forventes å favne. Det kan utvilsomt være behov for å utvikle tilsynsordninger for barn av foreldre med nattarbeid, noe som også vil gjelde barn i skolealder. Men dersom barnehagen skal fylle alle tenkelige funksjoner, blir den utydelig som pedagogisk virksomhet.

Sett i en historisk sammenheng er spørsmålet om nattåpne barnehager svært interessant. Det er nærmere 200 år siden barnehagens ideologiske grunnlegger Friedrich Fröbel (1782-1852) lanserte ideen om en enhetsbarnehage for alle som et ledd i utdanningen. Gjennom siste halvdel av forrige århundre ble det med jevne mellomrom fremmet forslag om å se barnehagen i en utdanningspolitisk sammenheng. Når det ikke ble noen samordning mellom skole og barnehage før i oktober 2005, skyldes det et ambivalent syn på barnehagen.

Barnehagen er i offentlige dokumenter frem til vår tid blitt legitimert på flere ulike måter. Den er blitt forstått som et velferdsgode innenfor familie-, likestillings- og arbeidsmarkedspolitikken, i helse- og sosialpolitikken, i utdanningspolitikken og i næringspolitikken. Arbeiderpartiregjeringene på 1970- og 80-tallet la føringer om utbygging av barnehager for yrkesaktive og enslige foreldre. Barnehagen ble betraktet som en tilsynsordning med en likestillings- og sosialpolitisk funksjon. Fordi barnehagen skulle fylle mange funksjoner, ble den også utydeliggjort som pedagogisk virksomhet.

Mens forbindelsen til utdanningssystemet har vært utydelig, har forbindelsen til hjemmet vært sentral. Barnehage og skole har levd side om side uten annet enn tilfeldig kontakt. Dette kan forklares med barnehagens og skolens forskjellige historiske og politiske utgangspunkt. I folkeskolen, som ble etablert på midten av 1800-tallet, var det viktig at barnet fikk lære å lese og skrive og kjenne respekt for Gud og fedrelandet. Barnehagen, derimot, vokste ikke frem for å tjene landets interesser, men skulle være til for familien. Barnehagens tilknytning til privatsfæren gjorde at den trengte andre argumenter for å eksistere enn skolen. Når barnehagen fremheves som viktig for barn, blir foreldrenes og barnehagens ansvar opplevd som sammenfallende og derfor konkurrerende. Reaksjonene på Djupedals uttalelser om barneoppdragelse og foreldrerolle høsten 2005 må regnes som gjengangere. Slike reaksjoner kommer med jevne mellomrom når barnehagen omtales som betydningsfull. For norske småbarn er ikke som skolebarna blitt betraktet som nasjonens barn, men som den lille familiens eiendom.

Fröbel forfektet et menneskesyn som var radikalt for samfunnet han levde i. Ifølge professor Jan-Erik Johansson har barnehagen vært kontroversiell helt fra Fröbels tid på grunn av sin forbindelse til den demokratiske bevegelsen. Barnehagen ble forbudt i Preussen på midten av 1800-tallet.Heller ikke i Norge ble barnehagen tildelt rollen som en nasjonal pedagogisk og sosial kraft på samme måte som skolen. Lenge ble barnehagen sett på som et "nødvendig onde" for barn og familier som spesielt trengte den. Dette er et synspunkt vi gjenkjenner i dagens barnehagedebatt: Barnehagen blir gjerne fremstilt som uunnværlig for visse grupper barn for at de skal få en sunn oppvekst og bli integrert i det norske samfunnet. For andre barn hevdes det derimot nærmest å være skadelig å gå i barnehage dersom de begynner for tidlig eller har for lange dager.

Når barnehagen nå er inkludert i et felles kunnskapsdepartement, er barnehagens forbindelse til kunnskap og læring blitt synlig på forvaltningsnivå. Dette gir et signal om at små barn ikke skal være prisgitt sin familie, men er likeverdige medborgere med rett til å delta på samfunnets arenaer. Regjeringen har dermed et godt utgangspunkt for å utvikle barnehagen som læringsarena og samfunnsinstitusjon. I stedet for å gi barnehagen nye oppgaver som ligger langt utenfor dens mandat, bør den sikre at det tilbudet barnehagen gir, er i samsvar med barnehageloven.

I rapporten Klar, ferdig, gå. Tyngre satsing på de små fra en arbeidsgruppe nedsatt av Barne- og familiedepartementet, omtales de store utfordringer barnehagesektoren står foran. Arbeidsgruppen oppsummerer situasjonen i år 2005 i følgende punkter: 

  • Lav andel pedagoger i barnehagene
  • Mangel på kunnskap om tilstanden i sektoren
  • Underdimensjonert forvaltning
  • Mangel på helhet og sammenheng i styring av sektoren
  • Mangel på en langsiktig og systematisk kompetansestrategi

Med de utfordringene barnehagen står overfor de nærmeste årene, er det avgjørende at myndighetene lytter til dem som kan bidra til å gjøre barnehagen bedre rustet til å utføre de oppgavene den er tillagt. Å kaste seg over ethvert tilsynelatende venstreradikalt forslag er direkte uansvarlig.

Barnehagen baserer sin virksomhet på et nært samarbeid med foreldre og foresatte. For barnehageforeldre er det viktig at barnehagen er tydelig som pedagogisk virksomhet. Da daværende statsråd Laila Dåvøy høsten 2004 la frem et lovforslag som reduserte kravene til pedagogisk kompetanse, var protestene fra foreldre samstemte. Foreldrerepresentantene i et stort antall barnehager sa klart ifra: Det er ikke «barnepass» vi ønsker for våre barn.

Det ble i denne sammenhengen påpekt at foreldre til barnehagebarn i utgangspunktet ikke var bedt om å uttale seg om lovforslaget. Det finnes nemlig ikke noe organ for barnehageforeldre på nasjonalt nivå. I "Klar, ferdig, gå. Tyngre satsing på de små" foreslår arbeidsgruppen at foreldrene får større innflytelse gjennom etablering av et nasjonalt foreldreutvalg etter modell av Foreldreutvalg for grunnskolen. At et slikt utvalg ikke finnes, må forstås som en demokratisk brist. Det åpner for at tilfeldige aktører fra arbeidsmarked eller interesseorganisasjoner kan påberope seg å ivareta foreldres interesser. Denne gangen gjaldt det nattbarnehager, neste gang kan det komme krav om andre former for «barnepass». 




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.



Hvordan fremme en god akademisk skrivekultur?

$
0
0


Av Solveig Østrem 



Dette innlegget er også publisert som kronikk i Forskerforum.



Forskere har et felles ansvar for å utvikle en akademisk skrivekultur preget av presist språk og etterrettelig kildebruk. De siste månedenes avsløringer av og debatt om plagiat, slurv og akademisk «hviskelek» (jf. Forskerforumnr. 7/15) har vist at denne kulturen er for svakt utviklet. Jeg stiller i denne kronikken spørsmål ved om dagens publiseringspraksis hemmer utviklingen av gode skrivekulturer snarere enn å fremme dem. Problemet ligger i at en vitenskapelig publikasjon ikke betraktes som utgangspunkt for kritisk etterprøving, men som et sluttprodukt.

Tellekantsystemet, som har til hensikt å stimulere til økt vitenskapelig publisering, har den svakheten at det vektlegger kvantitet framfor kvalitet. Det er ikke gitt at et tidsskrift som ifølge norsk vitenskapsindeks er poenggivende, løfter kvaliteten på vitenskapelige tekster. Det kan hende det forholder seg motsatt, at dagens insentivordning bidrar til å svekke kvaliteten på tekstene som publiseres.

De økonomiske og karrieremessige gevinstene ved å få artikler på trykk i anerkjente tidsskrifter kan føre til at forskningens egentlige formål mistes av syne. Hvis hensikten med en forskningspublikasjon ikke er å bidra til økt erkjennelse, men å sikre forskeren opprykk og institusjonen publiseringspoeng, åpnes det for både slurv og fusk og servilitet overfor tidsskriftenes sjekklister. Torill Christine Lindstrøm sier det slik i et innlegg i Forskerforum nr. 8/15: «Når universiteter og høyskoler forsterker (les: belønner) med stillingsopprykk, lønnsopprykk, tildeling av forskningspoeng og derved de årlige midler til videre forskning og faglige reiser, osv. […] er det innlysende at det blir om å gjøre å publisere mye. For å klare det, må det skje fort!»

Jeg er enig med Lindstrøm når hun sier at det er viktigere å se kritisk på rammebetingelser og «objektivt tidspress», enn å lete etter årsakene til at det går «fort og gale» i «individuell dårlig tidsdisponering» eller «moralsk brist hos den enkelte forsker». Men verken rammevilkår eller insentivordninger fritar forskeren for ansvar. Som enkeltpersoner er vi med på å skape systemene vi inngår i. Hvis alle nektet å være med på et meningsløst kappløp om publiseringspoeng, ville også det «objektive tidspresset» blitt mindre.

Dersom vi som forskere fratas eller frasier oss ansvar, mister vi også tillit, troverdighet og autoritet. Et av dilemmaene med tellekantsystemet er at ansvar flyttes fra forskerne og institusjonene til tidsskriftredaksjonene og organisasjonene som autoriserer referansestiler.

Vi er flere som har pekt på at det ofte fires på forskningsetikkens krav om nøyaktige kildehenvisninger. I forskningsetiske retningslinjer1 heter det at «alle er forpliktet til å gi mest mulig nøyaktige henvisninger til den litteratur som brukes», og at det vanligvis bør refereres til bestemte sider, avsnitt og kapitler (s. 26). Samtidig har man i en del fagmiljøer utviklet en praksis der man, med henvisning til APA-stilen, ikke oppgir sidetall annet enn ved direkte sitat. Jeg mener dette er en feiltolkning av manualen for denne referansestilen, utviklet av American Psycological Association (APA)2. Men problemet ligger ikke i forskjellige tolkninger av manualer, men i at henvisning til referansestil erstatter forskerens egne faglige og forskningsetiske begrunnelser. Spørsmålet er om det er for liten bevissthet om hva kildehenvisninger skal tjene til.

Både APA-manualen og forskningsetiske retningslinjer forutsetter en aktiv leser som er interessert i å kunne gå til kildene. APA-manualen oppfordrer til å oppgi sidetall for å hjelpe leseren å finne fram i lange og komplekse tekster (s. 171). I forskningsetiske retningslinjer er kravet om mest mulig nøyaktige referanser blant annet begrunnet med at «det forenkler etterprøving av påstander og argumentasjon» (s. 26). Når forholdet mellom forfatter, kilde og leser beskrives på denne måten, blir teksten egentlig ikke egentlig å forstå som et sluttprodukt, men som et startpunkt for nye faglige diskusjoner.

Tellekantsystemet har gjort det å få en artikkel på trykk i et vitenskapelig tidsskrift til et mål i seg selv. Artikkelen er blitt et sluttprodukt, ikke et bidrag til en kontinuerlig faglig dialog. På denne måten blir en vitenskapelig publikasjon dels redusert til et delmål i forskerens karrierebygging, altså til noe om egentlig ikke spiller noen rolle. Dels gjøres publikasjonen til noe større enn den er. At noe er publisert, blir et argument i seg selv. En forskningsartikkel som er kommet gjennom nåløyet hos et anerkjent tidsskrift, kan brukes til å støtte opp om politikernes «forskning viser at»-argumentasjon. Det er en kjent sak at det kan lønne seg for forskeren å være en slik støttespiller, men om det hever forskningens kvalitet, er en helt annen sak.

La meg gi et eksempel: I juni 2012 kunne vi lese i VG at forskere ved Universitetet i Stavanger hadde funnet ut at matematikkferdighetene til norske 2-åringer er for svake. Forskerne bak prosjektet uttalte at det «er litt nedslående at barn i norske barnehager er dårligere til å telle enn andre barn». Morten Solheim, Mari Pettersvold og undertegnede skrev 1. juli 2012 et innlegg i samme avis der vi problematiserte Stavanger-forskernes funn. Vi viste til at telling er av sekundær betydning for en toåring, og at ensidig fokus på formell læring i barnehagen, trenger den betydningsfulle leken til side. Svaret fra Elin Reikerås, Trond Egil Toft og Åse Kari Hansen Wagner, publisert 7. juli 2012, var at funnet var udiskutabelt, fordi resultatene av undersøkelsen var publisert i et anerkjent internasjonalt tidsskrift. De satte sin egen forskning (publisert i et vitenskapelig tidsskrift) opp mot vår «synsing» (publisert i avis). At artikkelen var publisert, ble brukt som argument i seg selv. Interessant nok ble innvendingene våre ikke omtalt som kritikk, men som angrep.

Funnene som ble presentert i den vitenskapelige artikkelen om 2-åringers telleferdigheter3 kan opplagt diskuteres. I vårt tilsvar 16. juli 2012 problematiserte vi både undersøkelsens metodiske design og de normative premissene som ble lagt til grunn. Det samme burde kanskje fagfeller og tidsskriftredaktør gjort. Men mitt poeng er ikke at tekster som presenterer forskning med metodiske eller teoretiske svakheter, ikke bør publiseres. Problemet oppstår når forskningsfunn presentert i et vitenskapelig tidsskrift framstilles som ubestridte fakta.

Skal det bli mulig å utvikle en akademisk skrivekultur som tilfredsstiller kravene til sannferdighet og etterrettelighet, er det nødvendig å stille spørsmål ved forestillingen om forskningspublikasjonen som sluttresultat. Et alternativ er å se den som en invitasjon til kritisk lesning og nye diskusjoner. At en artikkel er fagfellevurdert og dermed anerkjent av forskerfellesskapet, betyr ikke at den er hevet over kritikk. Det betyr tvert imot at den er kritiserbar i egentlig forstand ved at premissene gjort kjent, grunnleggende sjangerkrav er oppfylt, og det er mulig å gå i dialog med forfatteren.

Å ytre seg offentlig og utsette seg for andres kritiske lesning, innebærer alltid en risiko.

Diskusjonen om slurv og «hviskelek» kan ha skapt en viss uro blant forskere: Har jeg slurvet? Har jeg framstilt andres forskning på en feilaktig måte? Vil mine unøyaktigheter bli avslørt?

Jeg tror diskusjonen om kildehenvisninger spesielt og akademisk skriving generelt blir mer konstruktiv hvis vi legger til grunn at alle gjør feil, og at enhver tekst er et ufullkomment bidrag til en åpen og uavsluttet faglig samtale. Vi gjør både feil vi burde ha unngått, og feil som først blir synlige i etterpåklokskapens lys. Det kan opplagt kjennes urimelig hvis man har skrevet en hel avhandling uten sidehenvisninger – etter å ha fulgt høgskolebibliotekets råd – og i ettertid får kritikk, fordi bevisstheten om viktigheten av nøyaktige kildehenvisninger har økt.

Det som ble gjort i går, vurderes ut fra det vi vet i dag, for at vi skal kunne gjøre det bedre i morgen. Denne kjensgjerningen fordrer at vi møter andres tekster på en respektfull måte, også når vi kritiserer dem. Dagens forskere forholder seg til en helt annen publiseringspraksis og et helt annet tempo i informasjonsflyten enn gårsdagens forskere. Diskusjonen om hvilke krav som bør stilles til etterrettelighet og nøyaktighet i akademisk skriving, bør føres ut fra et håp om at morgendagens forskere blir klokere enn oss.




1 Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora (2006). Forskningsetiske retningslinjer for samfunnsvitenskap, humaniora, juss og teologi. Oslo: De nasjonale forskningsetiske komiteene.

2 American Psychological Association (2010). Publication Manual of the American Psykological Association (6.utg). Washington: American Psychological Association.

3 Reikerås, E., Løge, I.,og Knivsberg, A.-M. (2012). The Mathematical Competencies of Toddlers Expressed in Their Play and Daily Life Activities in Norwegian Kindergartens. International Journal of Early Childhood, 44(1), 91-114. doi: 10.1007/s13158-011-0050-x




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Hva er det som haster?

$
0
0


Av Mari Pettersvold



Torsdag sist uke, den 29. oktober, ble årets masterstudenter på Fakultet for Humaniora og utdanningsvitenskap feiret på den årlige masterkreeringen. Fagansvarlige for hvert masterstudium holdt en kort tale til «sine» studenter. Studentene på master i barnehagepedagogikk og profesjonskunnskap ble takket for tre fine år. Som fagansvarlig trakk jeg fram at det som kjennetegner denne gruppa er en forbilledlig seriøsitet. 

Det studentene har tilegnet seg av kompetanse og som de nå forhåpentligvis skal møte anerkjennelse for, ble satt inn i en tid da mange vil mye med barnehagen. Ikke alle ønsker om tidlig innsats og forebygging av mange slag er til barns beste.Med Andrè Bjerkes dikt Det haster fra 1966 ble studentene utfordret til å fortelle politikere, og kanskje også foreldre, at det ikke haster så mye som de tror. Eller at det er noe annet som haster, som en visjon for en barndom der det å leke ikke regnes som bortkastet tid.

Det haster er minst like aktuell i dag, som for snart femti år siden. Det gjengis her:

    Les leksene, barn! Det er stor konkurranse
    i verden idag. Du må lese på spreng!
    Hvis landet skal bedre sin handelsbalanse,
    må din karakterbok ha mange poeng.
    Bli nyttig for samfunnet! Barndommen kaster
    jo svært lite av seg. Så skynd deg! Det haster!
    Ja, se å få barndommen unnagjort
    fort, fort!
    
    Og så ble du stor? Men er stadig for fattig.
    Det haster med høyere levestandard,
    for hva er din knallert mot Meyers Bugatti
    og din kones rev mot fru Steens leopard?
    Du ble disponent? Men du får ikke fred i
    din sjel før Hopp-Gundersens stilling blir ledig,
    så du kan få satt DIREKTØR på din port
    fort, fort!
    
    Det haster! Det haster! Hør hurtigtogstonen
    fra hjulene: Godt at din fart er så stor!
    Du må komme tidsnok til endestasjonen
    med skilt i granitt over seks fot jord!
    Hva rakk du å se? Dette landskap der ute,
    ditt liv, hva var dét? Noen blink mot en rute.
    Som stolper langs linjen fløy dagene bort
    fort, fort!
    
    Det haster! – med at du går utfor i svingen
    og kjører i grøften. Du mister et fly,
    men rekker isteden sommerfuglvingen,
    et gresshoppegniss og en drivende sky.
    Den driver så langsomt… Så legg deg til rette
    i gresset. Det ene som haster, er dette
    å vite: du lever – og livet er
    Nu. Her.






  
Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Nattåpne barnehager er en faglig relevant problemstilling

$
0
0



Av Dag Øystein Nome



Nylig publiserte vi en kronikk fra 2006 der vi kaller ideen om nattbarnehager en avsporing. Vi mener argumentene fra den gangen fortsatt holder, til tross for at mye har forandret seg på et tiår. Men fordi barnehagens helhetlige pedagogikk er under press fra et snevert og instrumentelt syn på læring, trengs det en nyansert debatt om hvordan barnehagen kan ivareta sitt mangfoldige samfunnsmandat. I dette innlegget argumenterer gjesteblogger Dag Øystein Nome for nattåpne barnehager med utgangspunkt i barnehagens omsorgsdimensjon.


Einar Øverenget tok på kronikkplass i Aftenposten til orde mot ideen om døgnåpne barnehager. Han har nok mange innen sektoren med seg i sin skepsis, men argumentasjonen hans halter på flere punkt.

Øverenget tar utgangspunkt i at både skole og barnehage nå defineres som utdanningsinstitusjoner og derfor bør sidestilles med tanke på hvilket samfunnsmandat de skal ivareta og hvilke oppgaver de pålegges. Men mandatet til barnehagen skiller seg på vesentlige punkter fra skolens. Barnehagen er også et omsorgstilbud. I rammeplanen for barnehagene sidestilles begrepene omsorg, lek og læring. Og omsorgsbegrepet presenteres som en forutsetning for at de andre sidene av innholdet kan realiseres.

Hverdagssituasjoner hvor omsorg utøves er gjerne ansett som naturlige rammer også for det pedagogiske arbeidet. Det betyr at omsorgsevne er en vesentlig egenskap ved profesjonsutøvelsen, ikke bare for assistenter og fagarbeidere, men også for barnehagelærerne. Som rammeplanen slår fast: «Omsorg skal prege alle situasjoner i hverdagslivet og komme til uttrykk når barn leker og lærer, i stell, måltider og påkledning».

Jeg underviser barnehagelærerstudenter til daglig og omsorgsevne slik rammeplanen definerer det, er noe av det første jeg ser etter når jeg møter dem i praksis. Evne til å yte god omsorg bør ligge i bunn for god profesjonsutøvelse som barnehagelærer.

Barnehagen er en av velferdsstatens viktigste omsorgsinstitusjoner. Til sammenligning med skolen innebærer det at barnehagen har en tilleggsdimensjon som ikke må glemmes når barnehagen defineres som en del av utdanningsløpet. Og denne tilleggsdimensjonen inneholder langt mer enn oppbevaring.

Skolen og barnehagen vil derfor forbli ulike, ikke bare i metodisk tilnærming til opplæring, men også i sitt innhold. Øverenget har derfor rett i at skolen aldri ville ha godtatt et krav om å holde nattåpent av hensyn til turnus-arbeidende aleneforsørgere. Men lærere ville heller ikke ha faglig grunnlag eller rammer for å skifte bleier eller organisere soving for alle elevene midt på dagen. Dette er imidlertid sider ved livet i en barnehage som ikke forsvinner om man aldri så mye definerer den som en utdanningsinstitusjon.

Derfor er ønsket om forsøk med nattåpne barnehager rent barnehage-faglig en relevant problemstilling. Er det mindre naturlig for barnehagene å ha rammer for tannpuss som for bleieskift? Det er mulig å mene at et slikt utvidet omsorgstilbud for den lille gruppen barn og foreldre vi her snakker om, kan inngå i barnehagens mandat som omsorgsinstitusjon.

Men det er naturligvis mange ting som gjør det problematisk og som gjør at jeg pr i dag synes det er en dårlig ide. Det handler om hvilke arbeidsliv vi vil ha. Bør institusjonene våre i enda større grad skal gi arbeidsgivere mulighet til å se bort fra folks livssituasjon når arbeidstiden skal planlegges? Dette er viktige diskusjoner, men de må basere seg på bredere kunnskap om hva barnehager som institusjon faktisk er enn det Øverenget viser. 







Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Hvem er barnehageprofitørene?

$
0
0


Av Mari Pettersvold



Linn Hernings bok Velferdsprofitørene, gitt ut på Manifest forlag i mai 2015, anbefales på det varmeste. Selv leste jeg den non-stop en helg på forsommeren. Den grundige dokumentasjonen av hvem som tjener enorme summer og hvordan de gjør det, er opplysende, og ganske sjokkerende. I tillegg skriver Linn Herning med et sjeldent mot, hun tar få forbehold og har heller ingen grunn til det. Hun viser hvordan noen drar ut profitt på tre utvalgte områder: private barnehager, private sykehjem og private skoler. Etter dette er ikke lenger privat det samme som privat. Det finnes ideelle og kommersielle aktører. Det er de siste denne boka handler om. At de har interesse av at dette skillet ikke finnes, men alt omtales som privat, sier seg selv. De kommersielle aktørene har primært en hovedinteresse: å tjene penger. Det gjør de ved å finne alle de smutthull de kan, slik at det de gjør ikke er direkte ulovlig. En velferdsprofitør tjener seg rik på skattefinansierte velferdstjenester.

Linn Herning skriver om hvordan profitørene manipulerer debatten, og at deres paradegren er å avvise all kritikk ved å si at man har misforstått. I boka gjengis møter med noen av dem, der Herning og kolleger blir forsøkt bestukket med smørbrød og godsnakking. At dette er folk som er vant til å operere fritt kommer fram i bokas åpningsfortelling. Herning har deltatt i en debatt om privatisering. Etter at debattene er avsluttet kommer en dame bort til henne og skriker ubehersket: «Du kan ikke dra rundt og spre slike usannheter om mitt selskap!» Damen er direktør i Norlandia. Svaret på Hernings spørsmål om hva som var feil, var at det ikke var noen direkte feil, men «en feilaktig framstilling». Så skjørt er forsvarsverket.

Boka har gjort det uunngåelig at tematikken er satt på dagsorden. De nyvalgte politikerne i Oslo kommune sier nei til ytterligere kommersialisering av barnehagene. Barnehageplasser til 3000 barn skal bygges ut av kommunen selv eller ideelle organisasjoner. Vedtaket er tungt å svelge for Private Barnehagers Landsforbundet, og hevder at dette er ulovlig. Utdanningsforbundets avgåtte leder Ragnhild Lied tordnet mot profitørene på landsmøtet denne uka. Dagens Næringsliv avslørte sist uke hvordan eierne av den private skolen Westerdals over tid har tatt ut mer enn 100 millioner i utbytte ved å flytte penger på ulike måter.

For de som ikke har lest boka: her er en kort-kort oppsummering.

Hvordan tjenes pengene?

Pengene tjenes primært ved å kutte i kostnader, til bemanning, lønnsutgifter og pensjonsutgifter. Samt å skjule eierskap, flytte penger mellom selskaper og unngå skatt ved å plassere pengene i såkalte skatteparadis. Profitørene opererer internasjonalt, nasjonalt og regionalt.

Hvem er de?

Navn på barnehagekjedene der eierne tar ut mest profitt (i tilfeldig rekkefølge):
             Norlandia
             Læringsverkstedet
             Espira
             FUS/Trygge barnehager
             Grenland barnehagedrift
             Kidsa barnehager
             Akasia barnehager

Hvor mye tjener de?

Masse!  Vi snakker inntekter på alt mellom ganske normale beløp og opptil 3 og 4 millioner, pluss pluss. Men formuene er enorme, fra 10-15 millioner til over 100 millioner. Linn Herning oppgir eksakte beløp på navngitte personer, lista er lang.

Mye viktig har skjedd i kjølvannet av boka, og det arbeidet For velferdsstaten (organisasjonen Linn Herning arbeider i) har gjort gjennom flere år. Mange taler for en gjennomgang av lovgivningen som kan hindre profitt. Mens vi venter, kan det skje mer – og over hele landet. Ikke bare i de mange kommunestyrene. Kan vi også spørre oss om barnehager eid av ekstreme profitører bør boikottes som partnerbarnehager i barnehagelærerutdanningene? Skal man forske på kvalitet i barnehager der midlene som kan skape kvaliteten, forsvinner i noens lomme?



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Forskning viser at …

$
0
0


Av Solveig Østrem



Lærere og barnehagelærere møter ofte kravet om at pedagogisk praksis skal være forskningsbasert. Begrepene forskningsbasert, kunnskapsbasert eller evidensbasert brukes om hverandre. Når det sies kunnskapsbasert, sies det implisitt at visse former for kunnskap er mer verdt enn andre. Begrepet evidensbasertbrukes gjerne av dem som ønsker å innføre et program som, ifølge de som står bak programmet, har dokumentert effekt. Kravet om at barnehagen og skolens praksis må være forskningsbasert, fremmes spesielt forbindelse med at nye forskningsresultater presenteres.

Implisitt i kravene ligger en kritikk av lærerprofesjonen: pedagogikken må bli mer kunnskapsbasert, mer evidensbasert, mer forskningsbasert. Kritikken kommer både utenfra og fra profesjonen selv, som en profesjonaliseringsstrategi og som et svar på at man oppfyller samfunnsmandatet.

Kravet om forskningsbasert profesjonsutøvelse synes å være unisont. Hva forskningen viser, er derimot ikke entydig. Forskningsprosjekter om samme tema, men med forskjellig innretning, kan komme til helt motsatte konklusjoner. Noen eksempler fra de siste ukenes forskningsformidling til offentligheten kan illustrere dette.

forskningsrådets hjemmeside presenteres funn fra prosjektet «Barns sosiale utvikling». Forskningen viser at barn fra barnehager som jobber strukturert med læring, gjør det bedre på språktester som fireåringer og har bedre ferdigheter i lesing og skriving første klasse enn andre barn.

Ifølge Dagsavisenslår landets fremste barnehageforskerefast at det beste barnehagen kan gjøre for å stimulere barnas språk, er å skape gode vilkår for frilek. Voksenstyrt språkopplæring stimulerer ikke like godt. Dette er funn fra det prosjektet «Gode barnehager for barn i Norge» (GoBaN), finansiert av Norges Forskningsråd.

Spørsmålet blir hvilke forskningsresultater skal barnehagelærere navigere etter, og hvordan. Forskningsbasert profesjonsutøvelse forutsetter at profesjonsutøvere har grunnleggende innsikt i hva forskning er, slik at de kan vurdere forskningsresultatene de får presentert. Dette handler også om å være bevisst på at det er forskjell på forskning utført av forskere uten kontakt med feltet, og forskning som aktivt inkluderer aktørene det forskes på.

Forskning er viktig for å utvikle god praksis, men forestillingen om at forskning skal foreskrive praksis er likevel problematisk. Blant annet derfor er det komplekse forholdet mellom teori og praksis et tilbakevendende tema i forskningslitteratur om pedagogikk.

Kompleksiteten som kjennetegner pedagogisk arbeid, har ofte svak appell til politikere. De vil helst ha enkle svar. De vil ha forskere som – uten forbehold – kan si: «Forskning viser at …». Derfor er det de siste årene bevilget enorme summer til forskning som ikke handler om å få mer kunnskap om det komplekse hverdagslivet i barnehage og skole, men om å finne ut hvilke pedagogiske metoder som er mest effektive.

Det er mange skjær i sjøen for en slik tilnærming til forskning. For det første er forskningsresultater aldri uten forbehold. Det som kjennetegner god forskning, er at forskeren åpent redegjør for premissene resultatene hviler på. Kravet om ydmykhet, som er en av vitenskapssamfunnets normer, ikke alltid forenlig med politikeres ønsker om sikre svar. For det andre knytter det seg rekke metodiske problemer til å måle effekten av handlinger som har til hensikt å påvirke mennesker i en bestemt retning. Kompleksiteten i pedagogisk arbeid handler blant annet om at mennesker er uforutsigbare. For det tredje kan de etiske spørsmålene aldri kan ignores når det er snakk om å gripe aktivt inn i andre menneskers liv: Virker – ja vel, men i forhold til hva?

Et kriterium for at noe kan kalles forskning, er at påstander og argumenter kan etterprøves og funn kan diskuteres. Selv ikke forskningsresultater som er publisert i anerkjente internasjonale tidsskrifter, er det samme som ubestridte fakta. Dette betyr ikke at alle forskningsbaserte sannheter er relative, eller at alt er like gyldig – og likegyldig. Det betyr heller ikke at man som lærer eller barnehagelærer står fritt til å «mene hva man vil» om den kunnskapen man får presentert. Jo mer kritisk man er, jo bedre argumenter bør man ha. Men forskningsrapporter kan leses kritisk, og forskningsresultater kan og bør bli gjenstand for diskusjon. I denne diskusjonen er profesjonsutøvernes erfaringer verdifulle.

Lærerprofesjonens etiske plattform inneholder et punkt om at lærere og barnehagelærere arbeider for å være faglig oppdatert. Det inngår altså i det profesjonelle ansvaret å sette seg inn i ny forskning. Lærere og barnehagelæreres alminnelige klokskap kan samtidig gi nødvendige korrektiver til hva «forskning viser». Når et fagmiljø med liten nærhet til barnehagen presenterer forskning som gir liten gjenkjennelse hos dem som tilbringer hver eneste arbeidsdag sammen med barna i barnehagen, kan det være god grunn til å stille spørsmål ved denne forskningens relevans.

Med millionsatsing på barnehageforskning vet vi at nye forskningsfunn vil komme på løpende bånd. Med dem kommer også flere krav om forskningsbasert praksis. Det betyr at profesjonens kritiske beredskap trengs som aldri før – også i møte med forskning.

Pedagogisk arbeid i skole og barnehage krever følsomhet for det unike i situasjonen og respekt for det enkelte barnet og for den enkelte eleven. Forskning som ikke tar høyde for dette, er lite relevant som «base» for profesjonsutøvelse. Alle dyktige lærere og barnehagelærere vet at pedagogisk praksis er mye, mye mer enn å «bruke metoder». Å navigere ukritisk etter de nyeste forskningsresultatene, er derfor noe annet enn forskningsbasert profesjonsutøvelse. Det barnehagen og skolen trenger, er faglig sterke profesjonsutøvere som både er ydmyke i møte med ny kunnskap som rokker ved etablerte «sannheter» i praksisfeltet, og har tiltro til egen erfaring og vurderingsevne.


Illustrasjon: Arild Julius Østrem



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Kan insekter marsjere?

$
0
0


Av Solveig Østrem



Nasjonale prøver ble innført i grunnskolen i 2004. Siden den gang har det vært en kontinuerlig debatt, både om og hvorfor vi skal ha nasjonale prøver, hvordan de skal utformes og hvordan resultatene skal brukes. På disse ti årene har også en rekke andre prøver blitt innført, tester har i økende grad satt preg på elevenes skolehverdag, og det har blitt en allmenn erkjennelse at skolens innhold i for stor grad er snevret inn mot det som lar seg måle. Kritikken mot dagens testregimer har mange av de samme argumentene som ble brukt i diskusjonen om innføring av nasjonale prøver. Mitt lille bidrag til diskusjonen, var dette innlegget som ble publisert i Klassekampen 4. februar 2005:



Da jeg var åtte år, ble jeg utsatt for en ITPA-test. Det var ikke fordi jeg gikk på en ITPA-frelst skole med overdreven tro på tester. Nei da, jeg ba selv om å bli testet. Faren min var spesialpedagog og drasset rundt på en blå ITPA-koffert med et umåtelig spennende innhold. Hensikten med plansjene, bildene og spørsmålene i kofferten var visstnok å måle barns begrepsforståelse.

Jeg husker nøyaktig hvordan kofferten så ut. Fra selve testen husker jeg bare det ene spørsmålet: Kan insekter marsjere? Aller best husker jeg min egen ergrelse lenge etterpå over at jeg svarte feil.

Jeg hadde et fortrolig forhold både til begrepet «insekt» og til begrepet «marsjere». Jeg visste godt at insekter driver med helt andre ting enn skolekorps og soldater. Men jeg skjønte ikke at en spesialpedagogisk test kunne inneholde så enkle spørsmål. Jeg tenkte meg godt om og forsøkte å være kreativ. Jeg levde meg inn i dyrerikets mangfoldige verden og så for meg en hær av maur i dronningens tjeneste.

JA, svarte jeg. Insekter kan marsjere.

Dermed var min manglende begrepsforståelse, trolig langt under landsgjennomsnittet for åtteåringer, målt og dokumentert. Faren min, spesialpedagogen, gjorde riktig nok ikke noe nummer av at jeg hadde svart feil. Han bladde bare fram nye plansjer og flere spørsmål fra ITPA-kofferten. Min feilkobling av begreper gjorde heller ingen utslag når kvaliteten på andreklassingene ved Sagatun skule ble vurdert. På den tida tror jeg ikke en gang det fantes nasjonale prøver med entydige fasitsvar som kunne sette karakter på hver enkelt skole.

Det er mye som har forandret seg siden 70-tallet. Nå har vi både nasjonale prøver og Pisa-undersøkelsen, og vi har en undervisningsminister som er sterk i troen på at kvalitet kan måles gjennom tester og riktige svar.

Det er mye som ikke har forandret seg siden 70-tallet. Det er lite som er annerledes når det gjelder barns evne til å problematisere det tilsynelatende enkle og til å stille spørsmål når de forventes å komme med fasitsvar.

Nylig ble resultatet av de nasjonale prøvene for 2004 offentliggjort. Vi fikk vite hvem som var best, hvem som var dårligst og hvilke skoler som hadde skjerpet seg siden 2002.

Leseprøven for 4. klasse inneholdt blant annet spørsmål til en nokså komplisert tekst som kunne tolkes i ulike retninger. Elevens egen forståelse av både teksten og spørsmålene var avgjørende for hvordan de svarte. Oppgaven åpnet for å trekke inn egne subjektive refleksjoner i forlengelsen av teksten. Denne delen av prøven ble tatt ut da prøvene skulle vurderes. Det var altfor vanskelig å måle resultatene. Det var umulig å avgjøre om svarene var riktige eller gale.

De viktigste tingene barn lærer på skolen, kan ikke testes og måles. Det er mulig å teste om en elev har lært å lese, men ikke å måle elevens evne til kritisk refleksjon. Man kan teste om eleven staver ordene riktig og setter dem sammen til logiske setningsstrukturer. Det er vanskeligere å måle om hun har lært å anvende språket til å kommunisere, skape og fantasere.

Erkjennelsen av at det vesentligste ikke kan måles, burde minimalisere betydningen av nasjonale og internasjonale prøver. Vi vet uansett at skolen står overfor store pedagogiske utfordringer. Vi vet at den trenger et løft for å kunne legge bedre til rette for at elevene skal tilegne seg målbar så vel som ikke-målbar kunnskap. Vi vet også at tester sjelden gir noe løft, men tvert imot kan virke stigmatiserende og demotiverende.

Når jeg fortsatt husker min barnsdoms opplevelse med ITPA-testen, er det kanskje fordi jeg ikke er kommet over ergrelsen over å ha svart feil på et enkelt spørsmål. Kanskje må hukommelsens valg forklares på en annen måte: Sant å si lurer jeg fortsatt på om svaret skulle være ja eller nei. Kan insekter marsjere? Jeg vet bare at testen ikke åpnet for mer enn ett riktig svar. 




 Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Fremtidens dagtilbud er ikke for børn

$
0
0


Av Jytte Hare og Jytte Mølgaard


I 2014 sa den danske pedagogen Jytte Hare opp stillingen sin. Dette gjorde hun i protest mot vilkårene som styrer det pedagogiske arbeidet, som fikk henne til oppleve at alt dreide seg om å gjøre barn parate til neste utdanningsnivå. Etter søvnløse netter og frykt for å bli syk hadde hun fått nok. Det faget hun hadde arbeidet innenfor siden 1974, fant hun ikke lenger særlig mening i. I en kronikk i Kristeligt Dagblad skrev hun om hvorfor hun valgte å si opp, og hun utdypet dette ytterligere i et intervju i tidsskriftet Børnog Unge. Hun startet så opp Kindergarten Tours (sammen med Ulla Liberg, Erik Sigsgaard og Søren Smidt), en virksomhet som organiserer guidede turer til barnehager som har klart å stå imot tidens tendenser og gjør det de kaller å holde den pedagogiske tradisjon i hevd. På nettsiden står det at disse institusjonene vil vi gjerne vise fram og fortelle om, til utenlandske og danske gjester. 

25. november skrev Jytte Hare, sammen med Jytte Mølgaard, en kronikk i den danske avisa Politiken. Den har vi fått anledning til å gjengi i sin helhet her på bloggen.



I disse år bliver daginstitutionerne pålagt at arbejde med særlige metoder, der skal ruste børn til konkurrencesamfundet. På den måde ødelægger man både børns leg og fantasi og en suveræn pædagogisk tradition.

I Danmark har vi en pædagogisk tradition for en vuggestue- og børnehavepædagogik, hvor barnets leg tillægges en grundlæggende betydning for dets udvikling, dannelse og læring. Man lærer at kravle ved at kravle, at hoppe ved at hoppe, man lærer at tænke ved at tænke. Man lærer at bygge med klodser gennem at have klodserne i hånden og opdage, at man kan sætte dem oven på hinanden. Gennem børnenes liv og leg med hinanden lærer de noget om sig selv, og samtidig får de vigtige erfaringer med at være sammen med andre, børn såvel som voksne.

Vi har en tradition for en praksis, hvor pædagogen møder børnenes initiativer med interesse, og hvor hun tager udgangspunkt i deres optagethed, når hun tilrettelægger aktiviteter, som skal understøtte deres udvikling og læring. Børnene leger, og de lærer. De er – alene eller sammen – i legens univers, hvor man glemmer tid og sted, og hvor virkelighed og fantasi smelter sammen. De træner og bliver efterhånden dygtige og sikre i deres kroppe, og de øver sig i at håndtere redskaber og legetøj med stadigt større virtuositet. Deres projekt går ud på at lære verden at kende og at kunne begå sig i den.

Her er et eksempel fra en børnehave, hvor børnene er skabere af det univers, som historien udspiller sig i, og hvor pædagoger og børn sammen udvikler historien. Eksemplet er hentet fra en børnehave i København, hvor den ene af os i mange år arbejdede som pædagog.

En dag kom et af børnene med en bog om ædelsten, fordi en onkel havde været i Afrika. Vi talte om bogen og i løbet af dagen gik børnene selv i gang med at lege «ædelstenskontor». De tegnede ædelsten, lavede penge og opbyggede en forretning med køb og salg. Dette foregik over flere dage, hvor børnene var koncentrerede og optaget af at udvikle legen. Pædagogerne understøttede børnenes leg med «ædelsten» og hjalp dem på flere måder med at udbygge den, herunder et besøg på Geologisk Museum. Et sted som pædagogerne ikke umiddelbart ellers ville have sat på turlisten.

Denne pædagogiske tradition trues imidlertid i disse år i læringens og konkurrencetænkningens hellige navn af præfabrikerede programmer, som bygger på en forestilling om, at videnskaben kan finde frem til nogle bestemte metoder, som kan virke på alle børn. Forudsat at man bruger dem på den helt rigtige måde og lige efter opskriften. Mange vuggestuer og børnehaver er i de senere år blevet pålagt at bruge sådanne programmer, herunder eksempelvis programmet SPELL.

SPELL er et program, som skal styrke børns sprog, og som er udviklet af Syddansk Universitet. Her skal pædagogerne arbejde efter en helt bestemt metode. De skal hver især to gange om ugen være sammen med en gruppe på 5 børn ad gangen i en halv time. Her skal de læse højt af en bestemt børnebog på en iPad, og højtlæsningen skal på nøje foreskrevne måder suppleres med fastlagte aktiviteter, som skal styrke bl.a. ordforrådet og kendskabet til ord og bogstaver. Efterfølgende skal pædagogen evaluere og sprogplacere børnene.

I fagbogen «Læring i daginstitutioner» fra 2014 fortælles der om en børnehave, som arbejder med SPELL. De viser, hvordan forpligtelsen til at arbejde med SPELL virker ind på hele institutionens liv. Hvis der er sygdom eller andet ikke planlagt fravær blandt personalet, må ture og andre aktiviteter aflyses, for at SPELL kan gennemføres. De to forfattere, Andersen og Krab, viser, hvordan børn bliver afbrudt i deres leg eller aktivitet, fordi det er deres tur til at deltage i SPELL. Og endelig fortæller de, at pædagogerne oplever, at SPELL lægger op til kontrol og dokumentation. Andersen og Krab konkluderer: «Pædagogerne oplever at flytte børnene rundt efter projekter, som er bestemt oppefra, frem for at følge børnenes spor».

Den tidligere regering har iværksat udviklingsprogrammet «Fremtidens Dagtilbud», som løber fra 2013–2017. Også her er forestillingen, at centralt fastsatte mål og styring vil medføre, at børn lærer mere og bliver mere parate til skolen og livet i et moderne samfund. Det er denne automatik og opfattelse af, hvordan små børn lærer og tilegner sig verden, vi som erfarne pædagoger stiller et meget stort spørgsmålstegn ved.

Det samme gør Dion Sommer, der er professor i psykologi og forsker i børn og barndom. Han står bag gennemgangen af mere end 400 internationale forskningsprojekter, og han er ikke i tvivl: «Forestillingen er, at små børn kan nå at lære en masse via programmer, som voksne styrer, såkaldt instruktionspædagogik. Men små børn lærer ikke på den måde, og det skræmmende resultat er, at fremtidige kompetencer i sprogforståelse, matematik og naturfag forringes – ikke forbedres, som det ellers var målsætningen», sagde Sommer i Information tidligere på året.

Selvfølgelig skal børn lære noget, mens de er i vuggestue og børnehave – og som erfarne pædagoger ved vi, at det også er meget svært at forhindre dem i det. Altså under forudsætning af at de har haft mulighed for at få opbygget tætte følelsesmæssige relationer til de voksne og til andre børn. Og med dyb respekt for at pædagogen må lære hvert eneste barn at kende som en helt unik person, der må mødes som en sådan og dermed som forskellig fra alle andre. Hvert eneste lille menneske går i gang med at lære verden at kende på sin helt egen måde og i sit helt eget tempo.

I nedenstående eksempel har pædagogen i en børnehave planlagt, at børnene skal have erfaringer med vand, og at erfaringerne skal tilbydes på legens præmisser. Eksemplet er hentet fra en børnehave i Nordsjælland, hvor den ene af os var ansat i mange år.

Pædagogen samlede en masse forskellige materialer: Nedløbsrør, diverse slanger, dørslag, skåle, kander, tragte, spande m.m. Derefter stillede hun materialerne til rådighed sammen med vand, og så lod hun en gruppe 3-4 årige børn lege, mens hun nøje iagttog, hvad det var, børnene var optaget af. Derved kunne hun hjælpe børnene videre med den udforskning, som de hver især var optaget af, ved at stille åbne spørgsmål som f.eks.: «Hvordan kan man mon undersøge det?» Uanset om det handlede om, hvad der flyder eller synker, hvordan man flytter vand eller udnytter vandets kraft, om man kan spærre vandet inde, eller hvad der nu var målet for undersøgelsen / legen. En dreng (3,10 år) arbejdede f.eks. med at samle nogle nedløbsrør og konstaterede: «Man kan lave et vandfald!» Senere fandt han ud af at få nogle propper til at sejle nedad inde i nedløbsrørene: «Den her er en vandrutsjebane!»

Med det dybe kendskab til det enkelte barn og med sin pædagogiske faglighed i rygsækken kan den dygtige pædagog tilrettelægge aktiviteter og en hverdag med sin børnegruppe, så børnene trives og udvikler sig. Den dygtige pædagog kan faktisk sammenlignes med den dygtige håndværker. I den norske bog «Profesjon og kritikk», 2015, sammenligner sociolog Ole Jacob Thomassen pædagogens arbejde med håndværkerens og skriver i sit kapitel bl.a. (vores oversættelse): «Selv om nogle aspekter ved denne proces kan tilegnes ‘teoretisk’, er det først og fremmest ved at udføre håndværket, at pottemageren udvikler sine kundskaber og sin specielle ekspertise.» På samme måde er det med pædagogen og hendes arbejde. Hun skal naturligvis have sat sig grundigt ind i den teoretiske baggrund for sit fag, men det er først gennem arbejdet med børnene og pædagogikken i praksis, at det dybe kendskab til faget kan udvikles. Det skal nemlig indlejres i kroppen, forankres i hjernen og sidde i hænderne. Som alle håndværk skal.

Pottemageren ved, at ler ikke bare er ler. Og at han i sit arbejde skal tage højde for f.eks. lerets temperatur, fugtighed og plasticitet. På samme måde ved pædagogen, at børn ikke bare er børn. At hun skal tage højde for de enkelte børns udvikling og personlighed, børnenes indbyrdes relationer, børnehavens muligheder og mange andre forhold. Thomassen skriver endvidere, at: «Dersom håndværkerens arbejde bliver styret af formelle anvisninger, som samtidig lægger begrænsninger på kreativitet og erfaring, så kan chancerne øges for, at kvaliteten af det håndværksmæssige produkt bliver dårligere.» Når pædagogen tilsvarende skal følge meget præcise manualer og programmer, bliver hun nødt til at lægge sin faglige viden og sit kendskab til barnet til side og risikerer dermed at miste begge dele. Hvorved såvel den pædagogiske praksis som pædagogens faglighed udhules.

Børn er fra fødslen optaget af at lære og opnå virtuositet og selvstændighed – samt af at komme til at forstå deres omverden. De kommunikerer ivrigt med deres mor og far og andre betydningsfulde voksne, og de træner deres kroppe, når som helst de er vågne og kan komme til det. Man kan sige, at børn fødes som antropologer og sprogforskere, og snart får de også naturvidenskabelige interesser. De søger aktivt efter mønstre i alt det, der foregår omkring dem, de danner hypoteser og tester dem og leder efter forklaringer. De konkrete oplevelser er grundlaget for at opnå viden og bevidsthed om verden, en viden og bevidsthed som gør børnene i stand til at undre sig og stille nye spørgsmål.

Lektor ved DPU Grethe Kragh-Müller skriver i «Pædagogisk kvalitet i store og små daginstitutioner», 2015: «Men hvad børn lærer, og hvad de er i stand til at lære afhænger dels af de erfaringer, som de allerede har, dels af hjernens udvikling. Gennem hjernens udvikling og akkumulerede erfaringer udvikler barnet forudsætninger for at lære på stadig nye og mere avancerede måder. Børn kan f.eks. ikke lære at cykle, før de motorisk set er klar til det, barnet kan ikke lære at tale, før det er parat til det, og barnet kan ikke tænke mere logisk eller abstrakt, end hjernens udvikling tillader. Det vil sige, at udvikling og læring til enhver tid forudsætter, at barnet har udviklet de færdigheder, der ligger til grund herfor – noget kommer før noget andet.»

Så hvor stiller det pædagogen? Tja, på denne ene side er det hele meget enkelt, på den anden side overordentligt kompliceret. Hvilket måske kan illustreres af følgende historie, fortalt af en pædagog fra en børnehave i Nordsjælland:

Jeg og en lille gruppe af de 3-årige børnehavebørn står på legepladsen en formiddag sidst i november og venter på, at resten af børnene skal komme, så vi kan komme i teateret. Fie siger: «Se, der er sne!» Jeg tager et hagl op i hånden og siger: «Hvad tror I, der sker?» Mikael siger: «Se, den bliver blød!» Børnene samler også hver et hagl op. Vi holder dem i hænderne og ser dem blive først gennemsigtige og så smelte. Jeg spørger: «Hvad tror I, der skete? Hvorfor bliver det til vand?» Adam svarer: «Det bliver væk!» Mikael siger: «Det er, fordi du holder den!» Otto tilføjer: «Mine hænder er varme, så bliver det smeltet.» Vi kigger og mærker på hinandens hænder. Erik har vanter på, hans hagl ligger der endnu. Vi undrer os over, hvordan det kan være. Vi mærker på vanten og kan mærke, at den også er lidt varm. Vi bliver enige om, at hænderne er de varmeste.

Når det handler om små børn, er det i høj grad gennem krop, sanser og leg at børnene tilegner sig viden om verden. Men det er også pædagogens ansvar at vise børnene den store verden og at udvide den for dem. Også de dele som børnene ikke lige af sig selv får øje på.

Professor Emeritus Peter Moss, tidligere tilknyttet Europakomissionens Børnenetværk og OECD, har i mere end 30 år forsket i småbørnsområdet i et internationalt perspektiv. Et nyhedsbrev fra Professionshøjskolen UCC, februar 2012, har overskriften: «Udlandet kigger misundeligt på danske børnehaver». Her siger Peter Moss bl.a.: «Set fra mit perspektiv har I i Danmark nogle meget vigtige traditioner og måder at arbejde på, som I skulle bygge videre på frem for at lave om.» Og for nylig advarede han ved en konference på RUC direkte mod indførslen af evidensbaserede programmer og koncepter og opfordrede til at værne om den demokratiske praksis, diversiteten og de mangeartede perspektiver i vores danske daginstitutioner.

Vi ved, at tidlig målrettet læring ikke tilgodeser små børns måder at tilegne sig viden om verden på. Med den erfaring vi har fra mange års pædagogisk arbejde med små børn, ser vi endvidere en fare for, at de nye målfokuserede metoder risikerer at skabe børn uden empati, uden nysgerrighed og fantasi og uden evnen til at glæde sig over livet. Når vi så hertil lægger de senere års udhuling af normeringen i institutionerne samt regeringens nylige familiepolitiske udspil, som bebuder længere åbningstider uden tilsyneladende at tilføre ekstra økonomi til opgaven – så må vi konkludere, at vores verdensberømte danske pædagogiske tradition ikke blot er under et meget hårdt pres, det ser rent faktisk ud til, at fremtidens dagtilbud slet ikke er for børn!





Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Osloskolen

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem


Det stormer stadig rundt Osloskolen, der målstyringsideologiens testregime har vokst ut av proporsjoner samtidig som kritikken av det samme regimet systematisk feies under teppet. I mai ble offentligheten gjort kjent med et dokument som instruerte lærerne ved Haugerud skole til ikke å snakke negativt om skoleledelsen. I en kommentar til denne saken skrev vi: «Til tross for massiv kritikk fra flere hold, har det vært lite selvkritikk hos de ansvarlige.»

Nøyaktig det samme kan sies etter at 140 rektorer gikk ut med et opprop der de «slår ring rundt Oslo-skolen». Rektorene kaller kritikken av at det testes for mye og på lite hensiktsmessige måter, for hets, svartmaling og vrangforestillinger. Kritikken tilskrives enkeltpersoner og omtales som medieskapt. Dette tilbakevises i et svar fra 140 lærere som mener kritikken er helt på sin plass, og som etterlyser offentlig debatt. En forelder i Oslo-skolen, Gunhild Nohre-Walldén, kommenterer rektoroppropet slik: «140 rektorer skriver at målhysteriet i Osloskolen er medieskapt. Men det er ikke VG som har laget de 273 målindikatorene Osloskolen styres etter. De er laget av Utdanningsetaten i Oslo og direktør Astrid Søgnen.»

Da denne saken 24. november ble diskutert på Dagsnytt 18, var det ingen selvkritikk å høre verken fra Utdanningsetaten eller fra rektoren som skrev under på oppropet. Mye kunne vært sagt både om oppropet og om debatten det har utløst, men vi nøyer oss med å sitere Paul Bjerke, som 26. november omtale saken i den faste spalten «Pauli ord» i Klassekampen. Han skriver blant annet:

«Slik sett er oppropet i Aftenposten et strålende eksempel på at kritikerne har helt rett. Faglig, godt begrunnet kritikk blir ikke besvart i det hele tatt. I stedet går rektorene løs på kritikerne.»

Bjerke skriver videre at Osloskolen har vært et laboratorium for å teste ut managementstyring der man verken kan eller vil stole på fagfolkene, og hvor rektors oppgave er omdefinert til å være en pedagogisk leder til en som skal «levere». Han mener lærdommen fra Oslo-skolen bør advare andre.

I boka Profesjon og kritikk tar vi utgangspunkt i de samme tendensene: at styringssystemet som dominerer i dag, fører til en alarmerende taushetskultur der kritikk omskrives til negativitet, støy eller misforståelser. Dette er også med på å forklare at oppmerksomheten flyttes fra saken kritikken gjelder, til personen som kommer med kritikken. Vi er opptatt av kritikkens nødvendige plass, og i kontrast til de som forstår kritikk som å være vanskelig, negativ eller aggressiv, forsøker vi med denne boka å løfte fram kritikkens demokratiske betydning.

Profesjonsutøveres kritiske stemme er særdeles viktig i en tid da mange vil mye med offentlige institusjoner som barnehager og skoler. Noen må si ifra når store politiske ambisjoner for velferdstjenestene ikke følges med tilstrekkelige ressurser. Profesjonene har et spesielt ansvar for å vurdere om formålet for institusjonen blir ivaretatt, eller om den styres ut fra mer eller mindre vilkårlige detaljmål. Dersom hensynet til at institusjonen skal være styrbar og effektiv går foran hensynet til formålet, må profesjonsutøverne ta ordet. Skal kritikkverdige forhold kunne avdekkes og forbedres, må de bli offentlig kjent. Derfor er det særdeles viktig at lærerne i Oslo-skolen ytrer seg, og det er desto mer alvorlig om rektorer og utdanningsetat fortsetter å avvise kritikken som oppspinn.





 Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Når kvalitet fabrikkeres

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



Da «kvaliteteten» kom til småbørnsinstitutionene er tittelen på en ny dansk doktoravhandling. Den 17. november 2015 forsvarte Line Togsverd avhandlingen ved Roskilde Universitet. Den handler om hva som skjer når «kvalitet» skal dokumenteres og blir omdreiningspunkt for styring og utvikling av småbarnspedagogikken. Temaet ble for alvor satt på dagsordenen i 2012. Da ble alle kommuner og daginstitusjoner (barnehager) i Danmark ble pålagt å dokumentere kvalitet, i betydningen effekter og resultater som kan sammenlignes på tvers av institusjoner og kommunegrenser. Slik dokumentasjon ender opp som kvalitetsrapporter. Line Togsverd har fulgt denne rapporteringen over to år og undersøkt hvordan det hun kaller kvalitetsmaskineriet, blir til i to dagtilbud i en større dansk kommune.

Konklusjonen i avhandlingen at kvalitetsstyringen har svært begrenset betydning, bortsett fra det faktum at den er svært ressurskrevende. Inspirert av den engelske forskeren Stephen Ball kaller Togsverd det for en kvalitetsfabrikkering. Det vil si at man med en viss kynisme putter inn det man har for hånden som passer i systemet, så har man en kvalitetsrapport. Det er et resultat av at man er satt til å gjøre noe som gir liten mening, og som man ikke tror på. Men det er «juks» som gjør alle fornøyd. Togsverd kaller dem for paradoksale kvalitetsfabrikationer, og hun skriver på s. 322 (oversatt til norsk):

«Kvalitetsrapporter er som andre accountability-instrumenter innført ut fra politiske ambisjoner og begjær om å gjøre offentlige organisasjoner mer transparente. Mitt etnografiske arbeid peker imidlertid på det store paradoks at kvalitetsrapporter og kvalitetsmaskinerier faktisk ser ut til at føre til det motsatte. Nemlig å gjøre småbarnsinstitusjonene, pedagogikken og de pedagogiske prioriteringer tilslørede og ugjennomskuelige, fordi måtene de representeres på, fabrikkeres strategisk, kalkulert og sofistikert. Teoretisk stiller kvalitetsrapporter pedagoger, ledere og institusjoner til ansvar for offentligheten. Men som avhandlingen viser, kommer kvalitetsrapportering i høy grad til å handle om å stå til ansvar for tilsynsmyndigheter og de standarder kvalitetsrapportene etablerer. På tvers at de mange sammensatte sammenhenger hvor kvalitet rapporteres og bekjennes, har jeg kartlagt hvordan også institusjonene går pragmatisk til verks, bruker forhåndenværende søm (det man har for hånden) og inngår betydelige kompromisser når kvaliteten skal rapporteres.»

Funnene i avhandlingen gjør det relevant å spørre hvilken og hvem sin kunnskap som bør gjøres gyldig når kvalitet diskuteres. Både for å forstå hva kvalitet er, og hvordan den kan bli til. Innsiktene Togsverd presenterer, viser at et kvalitetssystem uttenkt av noen som ikke har et eieforhold til systemet, ikke vil kunne føre til kvalitet. De opprinnelige intensjonene vil forvitre og forvandles, og en implementeringsprosess vil medføre en rekke utilsiktede konsekvenser.

I lys av Togsverds avhandling blir det tydelig at utvikling av kunnskap om hverdagslivet i barnehagen og om hva som skaper kvalitet, må finne sted på en helt annet måte enn kvalitetsstyringssystemene inviterer til. Utvikling av og forskning på kvalitet i barnehagen må ta utgangspunkt i den kunnskapen pedagogene selv har om kompleksiteten i den pedagogiske oppgaven i barnehagen.



Line Togsverd disputerte 17. november på Roskilde universitet med avhandlingen
Da «kvaliteteten» kom til småbørnsinstitutionene.
  


Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER. 


Pedagogikkfagets skyggetilværelse

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



Hvordan havnet pedagogikkfaget i skyggen av læringsutbyttebeskrivelser og et altomfattende og ambivalent kompetansebegrep? Dette spørsmålet er sentralt i Jan Jaap Rothuizens doktoravhandling På sporet af pædagogisk faglighed som ble forsvart ved Århus universitet 3. desember.

Avhandlingen er primært en teoretisk studie innenfor pedagogisk filosofi, men den trekker veksler på dokumentanalyser, erfaringer fra kunnskapsverksteder, utvikling av et screeningverktøy og empiriske studier av den danske pedagogutdannelsen.

I avhandlingens første del undersøkes de siste femten årenes utdanningsreformer og deres betydning for pedagogutdannelsen. I andre del gjennomføres en filosofihistorisk rekonstruksjon av pedagogikk som en disiplin som rommer tre forskjellige ambisjoner: innføring av barnet i den den eksisterende verden, sivilisasjonskritikk og oppfordring til selvstendighet. I tredje del framheves tilnærminger som kan styrke forståelsen av pedagogikk som mer enn læringsutbytte. Eksempler på slike tilnærminger er «researching lived experience» gjennom praksisfortellinger, pedagogikk som handlingsvitenskap og pedagogikk som en disiplin som ikke kan slippe unna diskusjonen om hva som gjør pedagogikken pedagogisk.

Ti teser presenteres som bærende søylene i avhandlingens struktur. Her gjengir vi noen av tesene (vår oversettelse):

  • Forståelsen av pedagogikk som sammensatt av tvang, sivilisasjonskritikk og moralsk dannelse må tilskrives Immanuel Kant og gjelder fortsatt.
  • Kunnskap og ferdigheter er ikke et tilstrekkelig grunnlag for utvikling av det praktiske verdensforhold.
  • Disiplinen pedagogikk forholder seg til arbeidsfeltet pedagogikk som en handlingsvitenskap, de to ivaretar samme interesse.
  • Da pedagogikkens umistelige oppgave ikke kan instrumentaliseres, må pedagoger være pedagogiske – det krever både mod og generøsitet.

Om sin egen avhandlingen skriver Rothuizen: «Det passer til emnet at afhandlingen ikke slutter med at det sidste ord nu er sagt. Fortsættelsen følger forhåbentlig.» Dette slutter vi oss helt og fullt til.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Prøver og programmer som styringsverktøy

$
0
0


Av Solveig Østrem



Osloskolensbruk og misbruk av tester og kartleggingsprøver har i det siste fått mye oppmerksomhet. Et oppslag i Dagsavisen bekrefter påstander som er fremmet tidligere, om at skolen i hovedstaden er styrt etter tester, ikke etter læreplaner. Det mest oppsiktsvekkende er ikke at utdanningsdirektøren – til tross for signalene fra det nye bystyret – vil innføre enda en ny prøve for alle elever på 4. trinn, men at prøven skal utformes slik at elevene kan øve til prøver på 5. trinn. Det heter at de nye prøvene «skal lages etter modell fra nasjonale prøver», og at de «kan bestå av oppgaver som har vært benyttet i Oslo-prøven i lesing på 6. trinn eller nasjonale prøver i lesing på 5. trinn.» Dagsavisens overskrift gir en grei oppsummering: «Driller elevene i nasjonale prøver». Utdanningsdirektøren har med dette gitt kritikerne rett i at i Oslo handler undervisning om «teaching to the test». Lærer og forfatter av boka «Bak fasaden i Osloskolen», Simon Malkenes, skriver i en kronikk i VG at problemet med denne troen på prøver er at den hindrer læring.

Dagsavisen har opplagt gjort et grundig journalistisk arbeid for å dokumentere Osloskolens prøvepraksis. Det er større grunn til stille spørsmål ved avisens valg av ekspertkommentator. For hvorfor er det Willy-Tore Mørch som er bedt om å kommentere saken? Riktig nok stiller Mørch seg kritisk til Osloskolens bruk av prøver og er bekymret for nederlagsfølelsen alle prøvene kan gi elevene. Men vet ikke Dagsavisen at Mørch selv profitterer stort på den form for kommunal styring og som vi ser i Oslo? Saken er at en rekke kommuner pålegger barnehager, skoler, barnevern og PPT å bruke programmet Mørch står bak, «De utrolige årene», uten at profesjonen involveres i prosessen og uten at kritiske innspill lyttes til. Da Sandefjord-sakenvar i ferd med å få sin parallelle sak i barnehagen, var det nettopp «De utrolige årene» det handlet om: Uten at barnehagelærerne ble spurt om de trengte et slikt program, og til tross for at alle barnehagestyrerne protesterte, ble det i Vefsn kommune bestemt at barnehagene skulle bruke programmet. Mørch engasjerte seg selv sterkt i saken.

Debatten om «De utrolige årene» gjengis ikke her, men les gjerne disse to innleggene som sto på trykk i avisa Nordlys i forbindelse med Vefsn-saken:



I et notat fra Utdanningsforbundet om «styring og maktforskyvning i utdanningssektoren» er denne tendensen beskrevet slik:

«Noen av disse [programmene] er utviklet av og selges av private, kommersielle aktører, andre har sin opprinnelse i offentlige institusjoner. […] I mange tilfeller er beslutningen om å ta i bruk et bestemt program fattet på overordnet nivå med den konsekvens at læreren får beskjed om å implementere programmet uten å ha vært delaktig i beslutningsprosessen. Dermed er lærernes faglige vurderinger og kritiske blikk satt til side.»

Styring gjennom tester i leseopplæringen og styring gjennom programmer som PALS, ART eller «De utrolige årene» i arbeidet med læringsmiljø og sosial kompetanse, er to sider av samme sak. Et fellestrekk ved Osloskolens testregime og program-pedagogikken i mange kommuner er den store tiltroen til standardløsninger og tilsvarende liten tillit til profesjonen. Det er mye faglig og politisk prestisje knyttet til begge deler, men de økonomiske interessene er trolig mye sterkere når det gjelder programmene.

Når fagpersoner som selv står bak et pedagogisk program, uttaler seg om ett eller annet problem i skole eller barnehage, er det en tendens til at de mer enn antyder løsningen på problemet – i form av sitt eget program. Når journalister gir mikrofonen til denne typen eksperter kan det sammenlignes med den ukritiske lanseringsjournalistikken som forekommer på kulturområdet. Denne tendensen kan du lese om i dette innlegget:


Og i dette:


Styringstendensene som preger skole og barnehage i dag, omfatter både faglige, økonomiske og politiske interesser, og det er ikke lett å få oversikt over hva som er hva. Det er heller ikke lett (om mulig) å få oversikt over hvor mange millioner som brukes på prøvene og testene, programmene og kartleggingsverktøyene lokalpolitikerne forsøker å styre skoler og barnehager gjennom. Men dette er spørsmål som fortjener mer oppmerksomhet all den tid det er fellesskapets ressurser det dreier seg om. Dyktige journalister oppfordres herved til å begynne å grave.





Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Mest lest

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem


Det er snart to år siden bloggen Mestrer, mestrer ikke ble etablert. En av grunnene til at vi begynte å blogge, var at vi ønsket å samle kronikkene og debattinnlegg vi har hatt på trykk, på ett sted. En annen grunn handler om responsen vi får på slike debattinnlegg: Mange tar kontakt og sier at kjenner seg igjen i det vi skriver. De forteller om detaljstyring av barnehager og skoler, om manglende tillit til profesjonen og om hvor vanskelig det er å fremme kritikk, spesielt hvis det gjelder testing, kartlegging og innføring av pedagogiske programmer. Vi ønsket med bloggen å få fram flere av disse fortellingene. Gjestebloggerne er derfor viktige bidragsytere.

Vi presenterer her en liste over bloggens ti mest leste innlegg. Det skal sies at noen av innleggene er lest av flere enn vi aner, fordi de først ble publisert i en avis. Det som trolig er våre to mest leste innlegg, hvis vi teller med avisversjonene, er ikke kommet med på lista. Det gjelder Konstruerer atferdsproblemer, som først sto på trykk i Morgenbladet, og Statsrådens disiplin-bom, som også finnes som Aftenposten-kronikk.

Her kan du klikke deg inn og lese innleggene på vår ti på topp-liste:

En voksende bekymringsindustri

En voksende bekymringsindustri gjør smått og stort til «vansker», og «forebygging» blir et trylleord som utløser økonomiske ressurser. Det betyr, paradoksalt nok, at barn som virkelig har det vanskelig, kan bli oversett. I dette innlegget skriver vi om hvordan iveren etter å samle opplysninger om barn i barnehagen, gjør at både personvernhensyn og pedagogisk kunnskap settes til side. Dette er vårt desidert mest leste innlegg. Det har nesten tre ganger så mange lesere som det neste, og det kommer stadig tilbake på lista over de siste ukenes fem mest leste.

Problembarnehagen – når barna overlates til ekspertene

Hvis alle barn fødes som potensielle «drop-outs», er kanskje ikke alminnelig hverdagsliv bra nok lenger? Hvis tiltakene settes inn fra første dag i barns liv for å forbedre deres framtidige skoleresultater, mister barndommen sin egenverdi. I dette innlegget skriver vi om hvordan en ny ekspertkultur – med ekspertise i å finne «vansker», men med liten nærhet til barna og barnehagen – har fått innflytelse på barnehagens hverdagsliv.

PALS er slitsomt, urettferdig og ganske unødvendig

Stadig nye programmer innføres i barnehager og skoler på tross av mange lærere og barnehagelæreres motforestillinger. Vi har fått en rekke henvendelser fra både fagfolk og foreldre som forteller om de uheldige virkningene av programmene. I dette innlegget skriver elev på en PALS-skole om urimelig regelrytteri og urettferdige belønningsordninger.

Dyktige og dedikerte lærere

Dette innlegget ble skrevet under lærerstreiken sommeren 2014. Det er en kort kommentar til en rektor som mente det måtte bli slutt på at «lærere kommer og går som de vil», og som støttet KS’ krav om mer bundet arbeidstid.

De utrolige programmene!

Uten at profesjonen blir involvert, og til tross for at barnehagelærere og styrere protesterer, blir det i mange kommuner bestemt at alle barnehager skal bruke programmet «De utrolige årene». I dette innlegget skriver tre faglærere ved barnehagelærerutdanningen ved Universitetet i Tromsø om det faglige og ideologiske premissgrunnlaget for dette programmet.

CUDOS versus PLACE

Forskning og forskningsbasert kunnskap er et sentralt i mange av våre blogginnlegg. Dette innlegget handler om grunnleggende prinsipper for forskning, og om hvordan kommersielle interesser kommer i konflikt med idealer om at forskningen skal være fri, uavhengig og åpen.

Barn som mestrer – og ikke mestrer

Idealet som skinner gjennom i kartleggingsskjemaene som brukes i barnehagen, er et disiplinert og selvstendig barn som ikke opponerer mot de voksne. Dette innlegget oppsummerer hovedpoengene i boka Mestrer, mestrer ikke. Jakten på det normale barnet. Det ble opprinnelig publisert som kronikk i Dagbladet i forbindelse med at boka ble lansert.

Vekkelsespedagogikk

Når pedagogiske programmer selges inn mot barnehager og skoler, er det i en underlig blanding av gode intensjoner og kommersielle interesser, der sistnevnte underkommuniseres eller holdes skjult. I dette innlegget viser vi hvordan kommersielle interesser hindrer en åpen og offentlig debatt og gjør at det blir vanskelig å fremme kritikk.

Respektløst om profesjonsutøvere

«De utrolige årene» selges inn mot barnehager som forskningsbasert, til tross for at programmet er svært omdiskutert ut fra faglige og etiske perspektiver. Willy-Tore Mørch mener de som kritiserer «De utrolige årene», lider av «forskningsaversjon». I et innlegg i avisa Nordlys gikk han også til frontalangrep på bloggen og på våre lesere. Dette innlegget er vårt tilsvar.

Være sammen – på feil premisser

Vi blir jevnlig kontaktet av foreldre og barnehagefolk som forteller om sine erfaringer med pedagogiske programmer. En av disse er far til en fireåring som skriver om programmet «Være sammen». Han spør: «Hva er det som gjør at både erfarne barnehagelærere og andre barnehageansatte kaster all utdanning og erfaring over bord og lar seg forføre av et program med forankring i en atferdsterapeutisk tilnærming til barn?»





Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Forskningens kritiske oppgave

$
0
0


Av Mari Pettersvold



I min doktoravhandling Barns demokratisk deltakelse: fordring og utfordring fra 2015 har jeg lagt en kritisk og tolkende forskningstilnærming til grunn. I et av kapitlene har jeg skrevet om hva det vil si. En tid etter at avhandlingen forelå fikk jeg en e-post fra en stipendiat som skrev at hun hadde nytte av å lese dette kapitlet. Nå så hun at hun skulle presisere på hvilken måte hun er kritisk, i stedet for å skjule eller gjøre kritikken marginal. E-posten bekrefter inntrykket jeg får fra tid til annen av at både masterstudenter, doktorgradsstipendiater og etablerte forskere strever med å være kritiske. Det har ansporet meg til å lage en liste bestående av åtte punkter om hva forskning som påberoper seg å være kritisk går ut på i den opprinnelige betydningen av kritikk, forstått som å skjelne mellom godt og dårlig. Punktene angir en standard, eller et minstemål, for hva som bør legges til grunn i en kritisk forskningstilnærming.


  1. Kritisk forskning har en kritisk-politisk dimensjon og en tydelig emansipatorisk interesse. Forskningen går langt utover å finne feil og mangler, slik som kritikk kan forstås i dagligtale. Forskningens frigjørende potensial ligger i å identifisere kreftene som forsøker å definere hvem vi er, hva vi bør være og streve etter, samt hvordan vi bør leve våre liv som normale og veltilpassede mennesker. Interessen kan også komme til uttrykk i form av å kunne forestille seg og utforske alternativer som kan forstyrre rutiner og etablerte ordninger.  

  1. En kritisk forsker erkjenner at forskning bidrar til å reprodusere eksisterende ordninger eller stiller spørsmålstegn ved dem. Hun eller han vet at forskningen som gir seg ut for å være såkalt nøytral, er den som kanskje minst av alt er det. Vissheten om at forskning ikke er verdifri, gjør at det blir problematisk å være for stille om at man tar stilling og på hvilket grunnlag. En kritisk forsker ser det som et rimelig og relevant krav at forskning skal ha en form for nytteverdi og kunne føre til endringer til det bedre. Men en kritisk forsker spør: Bedre for hvem, ut i fra hvilke kriterier og på hvilket kunnskapsgrunnlag? 

  1. Forskningens oppgave er den kritiske. Det er ikke å levere resultater til en mest mulig effektiv politisk styring. Det er heller ikke å foreskrive praksis, noe som i prinsippet vil bidra til umyndiggjøring for eksempel ved at forskeren forteller profesjonsutøvere hvordan de skal handle. Forskningen kan si noe om hvordan det står til i en pedagogisk virksomhet, klargjøre og overveie problemene og kanskje gå så langt som å skissere andre måter å løse oppgavene på. Men hva man vil gjøre, er det ikke forskerne som avgjør. Det må være gjenstand for debatt og demokratiske beslutninger. Ingen, heller ikke forskeren, kan påberope seg mer autoritet enn andre.

  1. Forskning kan ikke utføres på «bestilling». Forskere er ikke, og skal heller ikke være, suverene. Det kan derfor være et gode at de som finansierer forskning, er med på å legge noen premisser. Men det er en alvorlig svekkelse av forskningens troverdighet dersom forskningstemaer og forskningsspørsmål velges vekk for å sikre finansiering av forskningsprosjekter. For tette bånd kan hindre forskningens kritiske handlingsrom og svekke kvaliteten. Dette handler om normer som skal sikre forholdet mellom vitenskap og offentlighet. I den sammenheng er det aktuelt å vise til Robert Mertons artikkel The Ethos of Science fra 1942, om CUDOSH-normene (akronym for communism, universalism, disinterestedness, organised sceptisisim, humility). Normene viser til prinsippet om at forskning er felleseie og krav til forskerens ydmykhet. Etterlevelse av disse normene kan sikre åpenhet i hele forskningsprosessen og hindre uheldige særinteressers innflytelse.

  1. Forskningsspørsmålene angir retning. Hvordan forskningsspørsmålene blir til, og hvordan de endelig utformes og stilles, er helt vesentlig i all forskning. I forskning som skal ha en kritisk funksjon, vil det stille seg på samme måte. Det å være seg bevisst hvilken type spørsmål man stiller, er det første budet. Forskningsspørsmål kan ifølge Kalleberg deles i tre typer spørsmål: konstaterende, vurderende og konstruktive. Med konstaterende spørsmål kan vi dokumentere og beskrive hvordan noe er eller ser ut til å være, hvor stort omfanget av noe er, eller når et fenomen opptrer. Vi kan også få kunnskap om hvordan noe har utviklet seg over tid. Vurderende spørsmål, som også kan kalles kritiske, kan brukes til å spørre om noe fungerer etter intensjonen, eventuelt i hvilken grad. Vurderende spørsmål kan være avgjørende å stille for å få fram hvordan noen drar mer fordeler av et tiltak enn andre. Konstruktive spørsmål angir hva som bør og kan gjøres for at noe skal bli bedre. Spørsmål av denne karakter forutsetter at det finnes realistiske alternativer. Det er om å gjøre å identifisere et alternativ, ikke beskrive eller vurdere et tenkt tilfelle. Det kan gjøres ved å lære av et godt eksempel eller ta avstand fra et dårlig. Man kan også stille konstruktive spørsmål som man ønsker besvart ved å intervenere i en sosial virkelighet, sammen med de som lever i den. Ifølge Kalleberg er det det man gjør i aksjonsforskning. Konstruktive spørsmål er nært forbundet med den kritiske forskningens frigjørende oppgave og potensial, i form av å vise til reelle alternativer som kan være mer rettferdige, bedre begrunnet og mer inkluderende. 

  1. Det er forskjell på å være normativ og å bedrive normativ argumentasjon. Skillet dreier seg om hvorvidt man som forsker gjør eksplisitt rede for hvilke standarder som ligger til grunn for å vurdere hva som er godt eller dårlig. Dette handler om å ikke akseptere eller forkaste noe på et dogmatisk grunnlag. Man må gjøre grundig rede for hvorfor noe er mer fordelaktig enn noe annet ved å dokumentere og argumentere. Kritikk krever normativ argumentasjon. Normativ argumentasjon er ikke det samme som å si hvordan noe må eller bør være, det handler om å argumentere på bakgrunn av verdistandarder som gjøres eksplisitte i forskningen. Eksplisitte verdistandarder tvinger forskeren til å gjøre klart rede for en verdimessig stillingtaken, som offentligheten i neste omgang kan forholde seg til. Normativ argumentasjon handler om å vise tendenser som avviker fra intensjoner det er enighet om, eksempelvis formålet for barnehagen eller skolen, og argumentere for hvorfor tendensene eventuelt er uheldige.
Det erforskerens oppgave å utlede eksplisitte verdistandarder argumentasjonen kan bygge på. Man kan selvsagt ikke velge slike verdistandarder fritt. Det som gjør det legitimt å utlede verdistandarder basert på eksempelvis barnehagens formål, er at formålet er gjort til gjenstand for offentlig diskusjon og er politisk vedtatt. Slik understrekes også at forskere er samfunnsmessig forpliktet på formålet, og at forskning ikke kan gå på tvers av det samfunnet inntil videre har bestemt at vi ønsker å oppnå med pedagogiske virksomheter.


  1. En tolkning er god dersom den tvinger mennesker til å tenke. I forlengelsen av avsnittet over vil det være klart at enhver tolkning ikke er like bra som en annen. Det kan være avgjørende av å finne en balanse mellom å ha en kritisk grunnholdning og en åpen, sensitiv empirisk interesse, uten at empirien får en for dominerende plass. Får den det, kan forskeren miste det kritiske blikket. Det har å gjøre med at ambisjonene for forskningen strekker seg langt forbi å beskrive virkeligheten slik den for eksempel forstås av informantene man har intervjuet. Man kan bygge på og bekrefte forestillingene deres, men også vise at virkeligheten forstås på forskjellige måter. Det kan være et mål i seg selv å skape distanse slik at det som er «naturlig» eller selvsagt, det som er så velkjent at det tas for gitt, kan bli atskillig mer flertydig. Kritiske tolkninger, til forskjell fra tolkninger i sin alminnelighet, går blant annet ut på å diskutere hvem som drar fordeler av en gitt ordning. Det gjelder å få innsikt gjennom å undersøke lokale fenomener, fortolke dem og rette kritikk mot samfunnsmessige konvensjoner, strukturer og kunnskapsformer på en måte som styrker muligheten for å bidra til samfunnsmessig endring og forbedring.

  1. Skal forskning ha en kritisk funksjon, kreves et klart språk. Forskere skal strebe etter klarhet og sammenheng i sin argumentasjon. Dette handler om forskningens troverdighet og om formidling av forskning i den hensikt at resultatene skal gjøres kjent. For dette formålet kreves et klart språk. Det trenger ikke bety lettfattelig, men at det er forståelig. Metaforer og språklige sammensetninger som ikke kommuniserer bredt, kan stå i veien for hensikten med formidling. Det kan også hindre forskningens kritiske funksjon. I sin uklarhet kan forskningen snarere bli ukritisk aksepterende. I en artikkel i tidsskriftet Arr i 2013 tar Espen Schaanning opp det han kaller akademisk jåleri. Det han skriver om, er at han stadig oftere støter på vitenskapelige tekster som er «så sauset inn i ugjennomtrengelig terminologi at teksten framstår som tilnærmet uforståelig». Han viser konkret til forfattere som tar i bruk det han kaller «foucaultske hokus-pokus-termer» på en måte som gjør språket klønete, vagt og til dels kryptisk. Luftige formuleringer gjør at viktige poeng blir borte, de blir pakket inn i det han kaller en helt unødvendig ugjennomtrengelig akademisk sjargong. Eller motsatt, at banale poeng gjøres viktigere enn de er ved å skrive slikt som «diskursive formasjoner som til enhver tid sirkulerer i samfunnet». Denne akademiske nytalen ser han ikke at kan komme noen til nytte.
Våren 2015 tok Thomas Astrup Rømer opp et tilsvarende problem i dansk Foucault-inspirert tenkning, eller det han kaller neo-strukturalisme. I et blogginnlegg skriver han at denne kritiske bevegelsen har havnet i en situasjon der den aksepterer omstridte politiske skolereformer. Rømer skriver at oppgjøret med humanisme og subjekttenkning, i form av å tale for en kompleksitet som minner mye om systemteori, egentlig bidrar til en tilslutning om ideologien som ligger til grunn for skolereformen. Aksepten handler dels om det teoretiske grunnlaget, men kan også tilskrives språket. Rømer hevder at kritikken uteblir i takt med at kjente begreper som personlighet, fornuft og følelser, er fjernet. Begreper som klasseledelse blir til «intensitetsorkestrering af affektive kanaler», klasse blir til «strategisk organisering af forholdet mellem affekter, intensiteter og materie». Den begrepslige strukturen man har forvillet seg inn i, fører mer eller mindre intendert til at kritikken uteblir. Ord som «mellemrumspotentialisering» og «affektiv intensitet» er helt ufarlig i sin betydningsløshet. Det er flere alvorlige problemer med at forskning formidles gjennom uklart språk, slik Schaanning og Rømer gir eksempler på. 


Forskningen mister ikke bare sitt kritiske potensial. Får forskning med akademiske ny-ord en dominerende plass, kan den også bidra til at forskning med et kvalitativt design gis den samlede merkelappen utilgjengelig og unyttig.

De første sju punktene i lista er utdypet i avhandlingen (kapittel 2), der finnes ytterligere referanser. Det siste punktet, om klart språk, har jeg blitt stadig mer opptatt av den siste tiden. Dette er et tema som både bør og kan utvikles.






Relevant lesning: 

Alvesson, M. og Sköldberg, K. (2008). Tolkning och reflektion. Vetenskapsfilosofi och kvalitativ metod.  Lund: Studentlitteratur.
Kalleberg, R. (2007).A reconstruction of The Ethos of Science. Journal of Classical Sociology. 7(2), 137-160.
Kalleberg, R. (2009). Can normative disputes be settled rationally? On Sociology as a normative discipline.I: M.Cherkaoui og P. Hamilton (red.) Raymond Boudon. A Life in Sociology (s.251-269). Oxford: The Bardwell Press.
Kalleberg, R. (2010). The ethos of science and the Ethos of Democracy. I: C.Calhoun (red.) Robert K. Merton. Sociology of Science and Sociology as Science (s.182-213). New York: Columbia University Press.
Kalleberg, R. (2012). Thomas Mathiesen: Kritisk sosiologi en invitasjon. Tidsskrift for samfunnsforskning 53(1), 109-113.
Pettersvold, M. (2015). Barns demokratiske deltakelse: fordring og utfordring. En kritisk, tolkende studie av vilkår for at barns rett til medvirkning i barnehagen kan realiseres i samsvar med intensjonene. Doktoravhandling. Lillehammer: Høgskolen i Lillehammer.
Rømer, T.A. (2015). Danske pædagogiske tekster 1: Dorthe Staunæs’ opgør med den pædagogiske tradition. http://www.thomasaastruproemer.dk/danske-paedagogiske-tekster-1-dorthe-staunaes-opgoer-med-den-paedagogiske-tradition.html. Blogginnlegg 15.april
Schaanning, E. (2013) Foucault og det akademiske jåleriet. Arr. Idehistorisk tidsskrift. Vol 25(3), s. 110-112.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.


Ny dansk satsing på barnehageforskning

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



Høsten 2015 ble Center for Daginstitutionsforskning etablert. Senteret er lokalisert på Roskilde Universitet, men er et samarbeid mellom Roskilde Universitet, Aarhus Universitet (DPU) og et utvalg profesjonshøyskoler. Senteret mottar støtte fra fagforeningen for pedagoger (BUPL).

Betegnelsen daginstitusjoner omfatter vuggestuer (barnehager for barn 0-3 år), barnehager (som i Danmark omfatter barn fra 3 til 6 år) og skolefritidsordninger. Det er verdt å kjenne til senteret, også for barnehageforskere i Norge.



Visjonene for senteret er å
  • produsere og systematisere daginstitusjonsforskning
  • forbinde forsknings- og utviklingsmiljøer i Danmark innenfor daginstitusjonsfeltet og bygge bro til internasjonale forskningsmiljøer
  • understøtte praksisutvikling på et kunnskapsbasert og deltakende grunnlag
  • gi med- og motspill til politiske dagsordener nasjonalt og internasjonalt gjennom dialog med interessenter og praksisfeltet

Det overordnede målet for senteret er å skape et sterkt, samlet og attraktivt forskningsmiljø som kan tiltrekke seg sterke nasjonale og internasjonale kapasiteter og oppnå innflytelse på nasjonal og internasjonal forskning, og på utvikling av praksisfeltet og den politiske dagsorden.

Det er et mål at forskningsprosjekter som initieres gjennom senteret, retter seg mot å undersøke daginstitusjonen som sted for barns liv, barndom, pedagogikk og profesjonsutvikling. Det legges vekt på samspill mellom forskning, utdanning og praksisfeltet. Det det er også et mål for senteret å formidle ny innsikt for på den måten være med på å sette dagsorden.

Forskningsprosjekter i senteret samler seg om fire temaer:
  • Barns hverdagsliv i daginstitusjoner
  • Politikk og styring
  • Pedagogisk praksis
  • Profesjon, faglighet og arbeidsliv 

Tanken er at temaene samler forskere, nasjonalt og internasjonalt med forskjellige teoretiske og metodiske perspektiver. Det er samtidig et klart ønske å anvende metoder som bidrar til at erfaringer fra praksis får betydning for utviklingen av kunnskap på feltet. 


En nærmere presentasjon av Center for daginstitutionsforskning finner du på senterets nettside.




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.




Ferdig manus. Eller, nesten ferdig manus

$
0
0

Av Solveig Østrem



Rett før jul ble jeg ferdig med ei bok jeg har skrevet sammen med Bernt Andreas Hennum. Jeg leste korrektur mens julemusikk fra spillelista til min 18-årige datter fylte huset, for så å sende fra meg manus for siste gang.

Vi hadde et bokmanus klart i juni. Etter innspill fra forlagsredaktøren vår gjorde vi en hel del endringer, og i september sendte vi henne en ny versjon. I oktober kom konsulentuttalelsen. Det ble nye justeringer og omstruktureringer, filing på formuleringer og en masse småpirk. Et kapittel byttet plass med et og annet, ord ble strøket og referanser ble dobbeltsjekket. Ordliste, synonymordbok og korrekturavdelingen.noble flittig anvendt for å få til et mest mulig presist og korrekt språk. Endelig versjon var ferdig i november. Eller, endelig var den ikke, for så var det språkvask, korrektur og enda en korrektur – og mer finpuss.

I slike prosesser tar jeg med meg setninger på tur i skogen og når jeg legger meg om kvelden. Til den monotone rytmen på ei tredemølle kan nye kapitler bli til og avsnitt bli flyttet eller strøket. Jeg kan stå i dusjen og tenke på en setning jeg ikke helt kan stå inne for, eller komme på en mer presis formulering. Jeg tror det var i bilen langs E18 jeg kom til å tenke på en altfor unyansert påstand. Boka var på vei til ombrekking, så det måtte bli en epost til forlagsredaktøren om setningen som skulle endres, slik at hun kunne skrive inn endringen. Det er sånne ting som gjør at ferdig manus er et relativt begrep.

Mens jeg satt der i lyden av julemusikk og leste korrektur, kom jeg til å tenke på da datteren min var en aktiv, liten 2-åring. Hun elsket å bli kastet opp i været og tatt imot på vei ned. Hennes tålmodighet med å bli kastet var atskillig større enn min tålmodighet med å kaste. Hver gang jeg foreslo at vi var ferdig med leken, ble det møtt med et optimistisk «en gang til». Bare én gang til! Så jeg kastet, og hun lo like frydefullt hver gang. Etter hvert fikk jeg nok og sa med påtatt alvor: «Nå er det siste gang.» Toåringen var innforstått med situasjonen og gikk med på at den neste turen opp i lufta var den siste. Men da hun hadde landet og jeg var på vei et annet sted, lyste ansiktet hennes opp i et stort smil. Hun visste råd: «En gang til siste gang!»

Hvis jeg noen gang skriver ei bok om akademisk skriving, kommer ett av kapitlene til å handle om det nitide arbeidet med forbedringer, presiseringer og språklig finpuss, og om tålmodigheten som kreves i en slik skriveprosess. Et viktig budskap vil være: Regn med at det blir «en gang til siste gang».

Min egen skriveprosess er avsluttet for denne gang. Nå finnes det et helt ferdig manus, boka er i trykken, og fra 28. januar er den tilgjengelig i bokhandelen. Da er det opp til leserne å vurdere om det vi skriver er interessant, om vi har uttrykt oss klart, om det er ord som er overflødige og om noe kunne vært sagt på en annen måte. Selv kommer jeg ikke til å lese i boka, for jeg vet at faren er overhengende for at enkelte ord eller setninger vil hviske til meg fra boksidene: «En gang til siste gang!» Men da er det slutt. Da lever boka sitt eget liv.



Omtale av boka «Barnehagelæreren som profesjonsutøver» av Bernt Andreas Hennum og Solveig Østrem finner du her.



Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Barnehagelærer med masterutdanning – hva så?

$
0
0

 

Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem




Politikerne er opptatt av grunnskolelæreres kompetanse og prioriterer å gjøre utdanningen femårig. For barnehagelærere finnes ingen tilsvarende politiske ambisjoner. Dette til tross for at NOKUT i sin evaluering av førskolelærerutdanningen (2010) foreslo å styrke utdanningen og på sikt gjøre den femåring. «Komiteen ser ikke noen grunn til å stille lavere krav til pedagoger som skal arbeide med de yngste barna enn til de som er større, selv om innholdet i utdanningen må bli et annet», heter det i NOKUT-rapporten (s. 101). Også Følgegruppa for barnehagelærerutdanning er opptatt av at det må legges bedre til rette for at barnehagelærere kan ta masterutdanning. Institusjoner som ikke tilbyr masterutdanning som bygger videre på barnehagelærerutdanningen, bør snarest sette i gang en prosess med sikte på å utvikle slike mastergrader. «For den vidare utvikinga av kvaliteten i barnehagelærarutdanninga er dette eit kritisk viktig område», (s. 66) skriver følgegruppa i rapporten som ble lagt fram i september 2015. I Kunnskapsdepartementets Kompetanse for framtidens barnehage. Strategi for kompetanse og rekruttering 2014 – 2020 er utdanning på masternivå trukket fram som et av flere kompetanseutviklingstiltak i sektoren.

Det er med andre ord bred enighet om at det er behov for mer kompetanse i sektoren. Likevel er det relativt få barnehagelærere som tar masterutdanning. Dette skyldes blant annet at kommunene i for liten grad legger til rette for og stimulerer til at barnehagelærere tar mastergradsutdanning. Det er for eksempel tilfeldig om mastergrad gir uttelling lønnsmessig eller ikke. Likeledes om den nyervervete kompetansen anerkjennes. Vårt inntrykk er at barnehagelærere som gjennomfører et mastergradsstudium er dels motivert ut fra et ønske om å utvikle seg som fagpersoner, dels er de drevet av en lojalitet til barna og til barnehagen: De vet at kompetanse er viktig, og at en faglig sterkere profesjon er avgjørende for at barnas stemme skal nå fram i støyen av alle som vil så mye med barnehagen.

Men hva skjer etter at barnehagelærere har gjennomført et mastergradsstudium? Selv om det er enighet om at kompetanse er viktig, foreligger det ikke kunnskap om hva barnehagelærere med master tilfører fagfeltet. For å få vite mer om dette, vil vi gjennomføre en undersøkelse blant barnehagelærere med mastergrad i barnehagepedagogikk (eller tilsvarende). Utdanningen kan være avsluttet nylig eller for inntil ti år siden. Vi oppfordrer alle som tilhører denne målgruppen til å ta kontakt med oss, så vil si sende dere et enkelt spørreskjema med noen ganske få spørsmål per e-post.

Vi ønsker finne ut hva barnehagelærere med masterutdanning selv mener tilfører barnehagen. Når de i ettertid tenker tilbake på utdanningen, hva var avgjørende for deres utvikling som fagpersoner? Vi vil også finne ut mer om hva barnehagelærere gjør etter at de har gjennomført et mastergradsstudium. Er de i samme type jobb, eller har de gått over i annen stilling? Hvis de er i samme stilling, utfører de oppgavene på en annen måte enn før?

Håper du tar kontakt hvis du tilhører målgruppen. Kjenner du en barnehagelærer med masterutdanning, tips vedkommende om undersøkelsen. Send en epost til en av oss, eller begge:






Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Godt akademisk språk

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



Gjennom alle årene vi har skrevet, både hver for oss og sammen, har vi etter beste evne forsøkt å uttrykke oss gjennom et presist språk. Enten vi skriver kronikker, bøker eller vitenskapelige artikler, forsøker vi etter beste evne å kommunisere på en måte som ikke overlater til leseren å gjette hva vi kan ha ment. Med dette for øye har vi gått kritisk inn i hverandres tekster, og når vi skriver sammen, har vi brukt mye tid på å luke bort uklare formuleringer, kronglete setninger, innforståttheter og metaforer som ikke kommuniserer. Vi forsøker å være nøye med å unngå et «liksom-akademisk» språk preget av passivformer, som gjør det utydelig hvilket subjekt som uttaler seg, og lange, uleselige setninger med mange ledd. Vi førsøker å skrive nøkternt, for eksempel ved å unngå sterke adjektiver.

Det er en nær forbindelse mellom språk og innhold: uklart sagt er uklart tenkt. For forskere innenfor pedagogikk og andre samfunnsvitenskapelige fag er språket blant de viktigste redskapene man har. Derfor er det ikke mulig å skille skarpt mellom forskning og formidling. Forskning finnes ikke uten at den er formidlet. Ny kunnskap og nye erkjennelser blir til ved å språkliggjøres.

Det skrives mye blant fagfolk i dag, og det skrives også mye om skriving. Det er likevel påfallende lite diskusjon om hva som skal til for at språket i vitenskapelige publikasjoner er tilstrekkelig presist. Det er sjelden å se at tidsskriftenes forfatterveiledninger inneholder tydelige føringer for hva som forventes med hensyn til språkføring. Men det finnes unntak. Ifølge Tidsskriftet Dansk Sociologi er en god akademisk tekst karakterisert ved å være leservennlig, klar og presis og den er velstrukturert. Tidsskriftet anbefaler at innsendte manus skrives i et likefremt og aktivt språk og anvender korte og presise setningskonstruksjoner. «Unngå så vidt mulig passivkonstruksjoner, verbalsubstantiver og overdreven bruk av demonstrative pronomener», heter det i tidsskriftets forfatterveiledning (vår oversettelse).

Tidsskriftets redaksjon stiller eksplisitte krav om hvilke normer for god språkføring forfatterne bør følge. Vi gjengir i det følgende noen av punktene i forfatterveiledningen (vår oversettelse):

En god akademisk tekst er:
  • Leservennlig
o   Gir leseren de nødvendige forutsetninger for å forstå budskapet.
o   Overlater ikke noe til leserens fantasi og fortolkningsevne.
o   Er ikke innforstått og unødig komplisert.
o   Videreformidler budskapet så kort og enkelt som mulig
  • Klar og presis
o   Har utelatt alt overflødig (overflødig i forhold til tekstens budskap og grammatisk setningslogikk).
o   Har ett budskap per setning.
o   Er utvetydig (Husk: Alt som kan misforstås, blir misforstått).
o   Bruker ikke begreper og fagtermer, som ikke er definert.
o   Bruker ikke metaforer.
  • Vekstrukturert
o   Er logisk og overskuelig oppbygd.
o   Guider leseren logisk gjennom argumentasjonen og fram til resultatene.
o   Foregriper hva som blir omtalt i det følgende.
o   Oppsummerer poenger og resultater.

Disse punktene er i og for seg lite kontroversielle. Men det som virker opplagt, blir ofte ikke uttalt, og det som ikke er uttalt, kan fort bli glemt. Det kan hende redaksjonen har mottatt tekster som bryter med disse punktene, eller kanskje det bare handler om et tidsskrift som legger vekt på godt språk. Uansett er forfatterveiledningen en påminnelse om at godt akademisk språk ikke er noe fundamentalt annet enn hva som er godt språk generelt.






Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.



Barnehagens mange rom

$
0
0


Av Mari Pettersvold, Turid Thorsby Jansen og Solveig Østrem



25. januar disputerte Solveig Nordtømme som den aller første som tar doktorgrad på programmet Pedagogiske ressurser og læreprosesser. Dette var også den første disputasen ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Nordtømmes avhandling har tittelen På vei mot en rom(s)lig pedagogikk: En fortolkende studie av barns lekeerfaringer med rom og materialitet. Avhanlingen kan leses her.

En disputas er en gyllen anledning til å hente fram husdikteren i seg. Sangen nedenfor oppsummerer – fritt fortolket – noen av hovedfunnene i avhandlingen. Men den er først og fremst en hyllest av en god kollega gjennom mange år og av det viktige arbeidet hun har gjort. Sangen ble sunget under doktormiddagen til melodien Grevling i taket.



Så mye rart kan hende på en doktordisputas,
men denne gangen gikk det som en lek.
Og nå skal Solveig feires med et doktorgradskalas,
for endelig så kan du sette strek.

Den første disputasen på vårt nye fakultet
gjør dette til en viktig merkedag.
En forsker med tålmodighet og stor kapasitet
er nå i spissen for et drømmelag.

Du er blitt doktor, du er blitt en som vet noe om
alt det som hender i barnehagens rom.
Hvordan barna fyller innerom og uterom, det viser doktor Nordtømmes forskning.


Så mye rart kan hende i et barnehagerom
hvis barna kan få være litt i fred.
Da skjer det ting som kloke voksne vet å verne om,
da kan den gode leken finne sted.

Så mye rart kan hende, slik som Solveig har fortalt
fra studier av barnehagens rom.
Vi trodde før at ‘base’ og ‘avdelingsrom’ var alt,
Nå ser vi steder ingen visste om:

For det fins bakrom og mellomrom og opplevde rom,
og det fins rom som de vokse ikke ser.
Rom kan sanses eller være helt abstrakte, viser funn fra doktor Nordtømmes forskning.


Så mye rart kan hende i et doktorgradsprosjekt,
og det vi synger om er ikke tull:
I rommene og krokene der barna hadde lekt,
der fant du det som ble til forskningsgull.

Så mye rart kan hende for en doktorgradsstudent,
og innimellom er det mest et slit.
Men du har både dømmekraft og stahet og talent.
Så endelig, nå er du kommet hit:

Du er i mål, kjære Solveig, for en fest, for en fest!
Du er blitt doktor, og du er aller best.
Her i bakrommet, i fred fra opponentens blikk, skal jammen doktor Nordtømme feires.


Din tittel, den er ny i dag, en feiring er det verdt.
Men ellers er du akkurat som før:
En klok og god kollega, inspirert og engasjert,
med latter og et smittende humør.

Du er en dyktig lærer, og vi vet du setter spor
i dem som møter din pedagogikk.
For hyller, kroker, vinduskarmer, trapperom og bord
blir viktig når det ses med nye blikk.

Da ser man bakrom og mellomrom og opplevde rom,
da ser man det som man ikke visste om.
Inne-, uterom og dokkekrok og puterom blir sett på nytt i Nordtømmes forskning.


Vi er her for å hylle deg og for å gi deg fri
fra doktorgradsprogrammets mange krav.
Vi unner deg et eget rom å bare være i,
et pusterom, et sted å koble av,

et rom med vakker utsikt og et sted for bare deg,
der du lese langsomt i en bok.
Men pausen vil nok ikke vare særlig lenge, nei,
snart må det bringes ut i hver en krok

at det fins bakrom og mellomrom og hemm’lige rom.
Fra doktor Nordtømme vil vi høre mer!
Ta en rom og coca-cola, men vær rask, for Barnehage-Norge venter på din forskning.


Solveig Nordtømme disputerte 25. januar (Foto: Harald Bjar).




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.

Fremtidens barnehage

$
0
0


Av Mari Pettersvold og Solveig Østrem



I dette innlegget kikker vi inn i fremtidens barnehage på bakgrunn av to store forskningsprosjekter i henholdsvis Danmark og Norge: Fremtidens Dagtilbud og GoBaN. Tendensen er klar: Den barnehagen vi kjenner, står vi i fare for å måtte ta farvel med.


Fremtidens Dagtilbud

Det danske forsknings- og utviklingsprosjektet Fremtidens dagtilbud ble startet i 2013 og pågår til 2017. Det utføres av Syddansk Universitet, Rambøll Management Consulting, Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus universitet, Danmarks Evalueringsinstitut og University College Nordjylland.Prosjektet er finansiert av departementet dagtilbudene sorterer innunder, og har en pris på 25 millioner.

Målet med prosjektet er at det skal gi kunnskap om hvordan den pedagogiske praksis kan kvalifiseres for å skape økt trivsel og læring for alle barn i dagtilbud. Ved nærmere lesning ser vi at dette dreier seg om at de ansatte skal legge evidensbasert og generaliserbar kunnskap til grunn for arbeidet. 14 kommuner deltar, med 12 dagtilbud (barnehager) hver. Cirka 12 000 barn omfattes av prosjektet. I prosjektperioden skal det måles effekter av en bestemt pedagogisk modell som prøves ut. Effekten måles ved at barna testes. I denne modellen inngår blant annet to digitale verktøy til kartlegging av henholdsvis språk utviklet Syddansk Universitet, og av læring utviklet av Rambøl.

Midt i januar kom det en foreløpig rapport fra prosjektet. Den har skapt debatt, både foreldre og pedagogenes fagforening BUPL reagerer på det som er kommet frem om prosjektet. Blant annet har dansk TV2 vist hvordan barn reagerer på testene. Noen gruer seg så mye at de har tisset på seg.  Den anerkjente engelske forskeren Peter Moss sier i en kommentar til TV 2 at det ikke gir mening i å teste barn i barnehagen. Ifølge ham er problemet at man kun ser etter bestemte ting. «Så barnet klarer sig måske fantastisk med andre ting, men hvis du ikke leder efter det, ser du det ikke.»

Utover at metodene kritiseres ut fra pedagogiske og etiske perspektiver, pekes det på at det er knyttet kommersielle interesser til hvilke forskningsfunn prosjektet genererer. I Fremtidens Dagtilbud er politikk, styring, forskning og kommersielle interesser blandet på nye måter. Kartleggingsverktøyene fra Syddansk Universitet og Rambøl, som prosjektet søker evidens for, tilbys allerede som et verktøy for å arbeide systematisk med læring og utvikling. Det er liten tvil om at prosjektet vil få konkret betydning, fra politisk hold er det mer enn antydet hvilke forandringer som vil komme. Gjennom Fremtidens dagtilbud er forskere med på å gi faglig legitimitet til disse politiske beslutningene. Resultatene av prosjektet er nærmest gitt på forhånd. Det er vanskelig å forestille seg at prosjektet ikke ender med å konkludere at systematisk og målrettet pedagogisk arbeid er det som skaper kvalitet, og at den måles med de kartleggingsverktøyene som forskere som deltar i prosjektet, har utviklet og har lisens på.


Gode barnehager for barn i Norge

Det norske sidestykket til Fremtidens Dagtilbud er Agderprosjektet og Gode barnehager for barn i Norge (GoBaN). (Den massive kritikken av Agderprosjektet kan du lese om her.)

GoBaN er ifølge prosjektets nettside Norges største forskningsprosjekt innen barnehagefeltet. Hensikten med prosjektet er å undersøke hva som karakteriserer en god barnehage, og hvilke faktorer som påvirker barnas trivsel, måloppnåelse og utvikling. Prosjektet går ut på å studere hvordan barns utvikling, trivsel, lek og læring avhenger av forhold i hjemmet, alder ved barnehagestart, og hvilken barnehage de begynner i, med et særlig fokus på marginaliserte barn. Prosjektet er en longitudinell studie som vil følge 1600 barns liv i barnehagen over fire år, fra barna er to år til de begynner på skolen, med en mulig forlengelse videre fremover i utdanningsforløpet. Rundt 80 barnehager i i underkant av 20 kommuner i fem fylker er med i prosjektet. GoBaN er et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Oslo og Akershus, Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Sørøst-Norge, Universitetet i Nordland og diverse utenlandske samarbeidspartnere. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet.

Prislappen på prosjektet er omtrent som på det danske. Det er enda større om man regner med GoBaNs søsterprosjekt, Blikk for barn.

GoBaN, og delvis også Blikk for barn, er innrettet på samme måte som Fremtidens Dagtilbud. Kvalitet måles gjennom standardiserte verktøy, blant annet verktøy for å teste og kartlegge barnas språk og sosiale kompetanse.

Resultatene fra GoBaN og Blikk for barn har begynt å komme: Generelt står det for dårlig til i norske barnehager. En optimistisk tanke er at disse funnene kan brukes til å få mer ressurser og bedre rammer for å utøve god pedagogikk. En realistisk tanke er at forskerne i prosjektet legger grunnen for å kunne si at det er behov for et nasjonalt kvalitetsevalueringsverktøyt tilpasset norske barnehager. Et slikt verktøy skal utvikles i prosjektet.

Det norske og det danske prosjektet er like i sin forutsigbarhet. Det ligger i kortene at konklusjonene vil være at det er for store variasjoner mellom barnehager, og at det trengs nasjonale standarder. Barnehagelærerne kritiseres for manglende faglighet, og mer styring er automatisk svaret. Dette er et paradoks, i lys av at man ikke i stedet skjerper kompetansekravet og innfører en bemanningsnorm som tilsier færre barn per ansatt.

De to prosjektene er også like på det punktet der bruddet med barnehagens tradisjon blir aller tydeligst, nemlig når grunnen beredes for å innføre læringsmål. Prosjektene har det til felles at det ikke tematiseres og reflekteres over hva innrettingen av prosjektene innebærer, og om de kan bidra til en slik drening. Den nordiske barnehagemodellen kjennetegnes ved at læring ikke handler om å møte barn med krav om å kunne noe bestemt, men om at vi som samfunn kommer barn i møte med et faglig innhold og bistår dem i deres bestrebelser på å orientere seg i tilværelsen. Denne tilnærmingen til hva barn skal ha anledning til å lære og erfare, er med på å skape barnehagens egenart, og gjøre den forskjellig fra skolen. Idet dette prinsippet fravikes, har vi å gjøre med en helt annen barnehage.

I begge prosjektene er barns medvirkning fraværende som kvalitetsmål, og det er ingenting som tilsier at det er interesse for at barn er medvirkende i vurderingen av barnehagens kvalitet. Dette er i utakt både med intensjonene i barnekonvensjonen og med hvordan forskningsfeltet for øvrig betrakter barn som samfunnsborgere med kapasitet til å danne seg meninger om sin hverdag. Fraværet er også bemerkelsesverdig i lys av forskning som viser at et kjennetegn ved barnehager med høy kvalitet, er at det er tid til å lytte til barn og anledning til at barns perspektiver kan gyldiggjøres.

I GoBaN tar man forbehold om at barn kan oppleve ubehag med testingen, men ikke om at barn synes det er uinteressant å svare på spørsmål til en fremmed (forsker), uten å vite hva det skal være godt for. Det kan vitne om mangel på kunnskap om barns deltakelse i forskning, og om et barnesyn fagfeltet stort sett har forlatt.


Politikerne får det de vil ha: faglig legitimitet for en helt annen barnehage

Den danske undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) sier til avisa Politiken 29. januar 2016 at hun vil ha fastsatte læringsmål i barnehagen. Dette er for å sikre alle barn det samme innholdet og å bryte den sosiale arven. Det er god grunn til å anta at dette er begynnelsen på en ny nordisk barnehagepolitikk.

Man skal være rimelig naiv om man ikke ser at det går mot nasjonalt fastsatte læringsmål for barn i barnehagen også i Norge. Det ser ut til at det er det politikere ønsker, og forskere er villige til å gi dem belegg for denne ideen. En ny stortingsmelding kommer snart. Det bør ikke overraske noen om regjeringen med denne meldingen vil foreslå læringsmål for barn i barnehagen, og om det medfølger krav om systematisk måling og kartlegging for på dokumentere graden av måloppnåelse.

Det er ingen som er mot tidlig innsats, mot kvalitet eller mot at alle barn gis best mulig vilkår for læring og utvikling. Det er heller ikke slik at noen vil ha dokumentert hva som finner sted i barnehagene, og andre ikke. Spørsmålet er hvordan det lar seg gjøre på en fornuftig måte. Forskningsprosjektene vi har omtalt, er innrettet som om det nærmest ikke foregår vurderingsarbeid i dagens barnehager. Både systematisk vurdering av prosesser i barnegruppene og vurdering av det enkelte barn har alltid vært en del av barnehagens pedagogiske arbeid. Slike vurderinger vil nødvendigvis være basert på faglig skjønn, og derfor er det avgjørende av barnehagen har nok barnehagelærere. Å måle barns trivsel og deltakelse i læreprosesser gjennom standardiserte verktøy, vil være både etisk problematisk og faglig høyst upresist. Om vi skulle forsøke å måle noe så komplekst som barns kunnskap og ferdigheter, er seleksjonen av hva som måles problematisk. Om dette skal måles i lys av forestillinger om «aldersadekvat utvikling», blir ikke saken mindre kompleks.

Vi vet at det er mulig å utvikle kvalitetsverktøy, men vi vet også at slike verktøy sier fint lite om kvaliteten. I stedet inviterer de til kynisme og fabrikkering av kvalitet. Vi trenger derfor ikke flere verktøy til å måle kvalitet, ei heller de som utvikles i GoBaN, vi trenger innovative kommuner som vil og tør snu en trend. Vi trenger kommuner og barnehageeiere som satser på å utvikle systemer for kvalitetsutvikling basert på tillit, i reelt samarbeid med barnehagene, og som sikter mot dokumentasjon som gir mening for alle involverte parter. Det er også langt mer interessant med forskning som åpent undersøker hva slike endringsforsøk kan føre til, enn forutsigbar forskning som gir politikerne det de vil ha.

Gedigne forskningsprosjekter får sette dagsorden, samtidig som en offentlig debattkultur mangler. Vi ser stadig at forsøk på kritikk blir møtt med anklager om at man «ikke liker slike metoder» eller at man ikke har skjønt hva som gjelder internasjonalt. Tette bånd mellom forskning og politikk er i ferd med å føre til et veiskille for barnehagene.  


Illustrasjon: Arild Julius Østrem.




Bloggen Mestrer, mestrer ikke kan følges fra vår Facebook-side, HER.



Viewing all 169 articles
Browse latest View live